Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Installed new HDD, system SSD won't boot.

08 Sep 2012   #1
Mariohead

Windows 7 Home 64 Bit
 
 
Installed new HDD, system SSD won't boot.

I have a 260 GB SSD with my Windows 7 system on it, and I connected an old laptop HDD. Afterwards, it booted from the laptop HDD, and I did some perusing to run my Windows 7 disk and boot from that to "activate" my OS on my SSD.

I tried this, but it doesn't display anything. I have disconnected all of the other HDDs (two laptop HDDs total) and now nothing is listed in terms of disks with Windows on it. It says, "If your operating system isn't listed, click Load Drivers and then install drivers for your hard disks." I can do this, and it brings up my SSD with all of the folders. Would this be a place to load a driver? I am not sure what I am looking for.

I have spent about an hour looking elsewhere online but it doesn't seem that any body else has had my problem (or I wasn't able to find it). It recognizes my SSD in the BIOS, but it simply won't load from it. As well, when it was loading from my laptop HDD's OS (Windows 7 Professional 64-bit), I was able to access my C: drive (the SSD) and all of its folders.

Any insight would be great. I figure I could probably just do a reinstall on this drive, but I would really prefer to not have to do that.


My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2012   #2
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

Startup Repair
I would run through that, it almost sounds like your bootmgr has gone mia.
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2012   #3
Mariohead

Windows 7 Home 64 Bit
 
 

Under step 5 in System Recovery Options it does not list my operating system.

Regardless, I have ran the Startup Repair five separate times now, and it still does not boot or recognize the OS. When I check the diagnosis, it says:

Root cause found:
The partition table does not have a valid System Partition.

I'm about ready to just format the SSD and reinstall Windows 7.

On a related note, when I look at disks to install Windows 7, it does not recognize my 1TB HDD or the new HDD. The only two disks it shows is the SSD (which I will install on) and the other laptop HDD.
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2012   #4
Mariohead

Windows 7 Home 64 Bit
 
 

I've been following the steps in this thread: Invalid system partition It seems like it was a very similar issue to mine.

I used the command lines:

Diskpart

lis vol

I found 2 partitions, and both were in healty status.

I then sel vol C

act

exi

It then tried booting saying:

BOOTMGR is missing
Press Ctrl+Alt+Del to restart

Finally, I went to return and run some more of the Startup Recovery and when I clicked "Repair your computer" it gives me an error "This version of System Recovery Options is not compatible with the version of Windows you are trying to repair. Try using a recovery disc that is compatible with this version of Windows." Which is a big bummer because it is the same disc I'm using for System Recovery Options as which I installed with.

I will continue playing and doing research. Thanks for the help so far, Maguscreed.
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2012   #5
Mariohead

Windows 7 Home 64 Bit
 
 

I decided to quit messing with it and just do a clean install... but now it's telling me that the disk doesn't have the right partition table. "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks."

I'm at a loss. I need to leave soon, but I will continue work tonight. I also plan to get some CD-Rs so I can make bootable disks with some partition utilities and hopefully I can get this resolved tonight.
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2012   #6
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

yeah this is a problem you get when your source disk is pre sp1 and your install is post sp1.
You get the stupid version notice.
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2012   #7
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 SP1, Home Premium, 64-bit
 
 

If you have a valid Windows 7 installation disc, boot from it, go to diskpart, and use the clean command to wipe the disk.

Disconnect all hard drives other than the one that will receive Windows before you start.

Then create a new primary partition while still in diskpart, mark it active, format it, exit diskpart and continue with the install. Select the partition you just created when you come to the "where do you want to install Windows" screen.
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2012   #8
Mariohead

Windows 7 Home 64 Bit
 
 

The disk includes SP1 (I just bought it a couple of months ago). I figured out it was a quirk with my BIOS, I switched the boot order so the non UEFI bluray drive was first. I was able to re-install and go from there. It is now working, and I am just looking forward to a night of reinstalling programs on the computer.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Installed new HDD, system SSD won't boot.




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Repeated system crashes, boot mgr missing no OS installed.
First off, i am a tad computer illiterate. I have a Gateway gaming desktop computer model fx6831. For about three weeks now, my computer has been having this issue. I would play a game, the screen would freeze with colors going all meshed (horizontal color lines) and need to restart. Once...
Performance & Maintenance
Boot and System installed on two different drives
Hi I had a setup running W7 with an SSD(M4) and HDD(WD). I had an earlier installation of windows on the HDD, but the new installation of windows 7 has worked flawlessly, until now. I invested in an EVO 840 and decided that I wanted to install W8.1 on it, and due to some problems with the...
General Discussion
triple boot system installed xp after win7 and 8-boot problems
So i had a win 7 and 8 dual boot system where partition- 0 was sys reserved 1 was 7 2 was 8 -- i needed win xp for a piece of software so i shrunk my partition 1 (biggest and win 7) and grabbed 40 gb for my xp install.
Installation & Setup
Windows 7 installed but will not boot on my system
I have a custom built system. windows 7 installed but it will not start up in this system. A friend put the hard drive into his system and Windows started up fine on his. I ran the memory check on windows and it never said that there were problems but you have to be able to get into windows to see...
Installation & Setup
Boot files installed on C not system reserved?
Boot files etc have installed on C and not system reserved, why? Is it because I increased the size of the system reserved and then (maybe I) left the larger partition highlighted by mistake? I used Windows own install disk to format etc. http://i55.tinypic.com/15q3nkl.jpg
Installation & Setup
Installed Win7, System will not boot from proper drive
Hey guys, I recently isntalled windows 7 professional and I have three sata drives, one is the system drive where windows 7 is installed (C:), my primary partition, the other is a storage drive (F:) and a drive to replace the partition (Z:). My boot priority for the moment is the F: drive then the...
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:36.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App