Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AHCI and Hybrid Sleep


04 Oct 2009   #1

Windows 7 build 7600
 
 
AHCI and Hybrid Sleep

Hi
I noticed that after resuming from (hybrid) sleep mode, I couldn't access my second HDD (Maxtor). sometimes it showed the root folder, sometimes not. anyway I had to restart by reset switch as Shutdown/Restart would stuck at "shutting down" message.
I removed all the USB devices and booted up windows and the problem was gone. The PC functioned properly after sleep mode. I connected a USB device (tried 2 different ones), put the PC into sleep and back on. The problem happened again. I also noticed that the HDD activity LED is solid on!
After searching the forum I noticed some people have problems regarding AHCI. Therefor I changed SATA mode in BIOS from "SATA->AHCI" to "Native IDE" and now I don't have the issue.
I don't know if disabling AHCI will have noticeable negative performance impacts.
Should I seek a solution for this or just keeping AHCI off is the only solution?


My System SpecsSystem Spec
.

09 Oct 2009   #2

Windows 7 build 7600
 
 

anyone?
Now my brother's PC, after it wakes from sleep, HDD LED is solid on (no seek noise heard) and PC is unresponsive. I have to hard reset it!
My System SpecsSystem Spec
10 Oct 2009   #3

Windows 7 build 7600
 
 

The problem solved. both mine and my brother's.
I installed the latest AMD AHCI Compatible RAID Controller Driver (DriverVer=08/16/2007, 2.5.1540.48) for my PC.
I also downloaded the latest nForce drivers for my brother's PC.
Now both computers resume from sleep as they should
My System SpecsSystem Spec
.


10 Oct 2009   #4

Windows 7 x64 HP, Windows 7 HP, Windows 7 Ult
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by hadiceberg View Post
The problem solved. both mine and my brother's.
I installed the latest AMD AHCI Compatible RAID Controller Driver (DriverVer=08/16/2007, 2.5.1540.48) for my PC.
I also downloaded the latest nForce drivers for my brother's PC.
Now both computers resume from sleep as they should
Glad to see you found the solution for the issue.

Welcome to Seven Forums, and sorry for the delay in posting a response to your original query. Thanks also for coming back and posting the solution for other folks.
My System SpecsSystem Spec
10 Oct 2009   #5

Windows 7 build 7600
 
 

Thanks for your response.
It's weird that AMD does not provide any South Bridge driver for my chipset on their support page!
Win Vista 32-bit -> Integrated/Motherboard -> Radeon X1250
It only lists graphics drivers
I remember that I've seen something related to SB on their site previously, but can't find it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AHCI and Hybrid Sleep




Thread Tools



Similar help and support threads for2: AHCI and Hybrid Sleep
Thread Forum
Hybrid sleep? Performance & Maintenance
Hibernate or Hybrid Sleep? Performance & Maintenance
Hybrid Sleep Performance & Maintenance
Hybrid sleep? General Discussion
Should I use hybrid sleep on my laptop? Performance & Maintenance
Disable Hybrid Sleep? General Discussion
I have no Hybrid sleep option General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:46 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33