Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows wont start when using sata III

24 Jan 2013   #1

Windows 7 home premium x64
 
 
Windows wont start when using sata III

I have an Asus P8z77-v LK mobo using a OCZ vertex 4 128gb SSD. Everything worked fine until today when i try to start my computer it gets stuck on the starting windows screen. so i make sure everything is plugged in and restart and go in to the bios and my SSD and Disk drive arent being recognized. so i mess with it a bit and try using my ssd on sata II and it gets recognized and boots instantly. i did a CMOS reset and now they're being recognized using sata III again but it still wont go past the starting windows screen, the screen doesnt freeze or anything. it just doesnt continue to boot up

My System SpecsSystem Spec
.

24 Jan 2013   #2

Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64-bit
 
 

Is the BIOS set for AHCI or SATA mode? If the setting in the BIOS doesn't match what it was when Windows was installed on the drive, it will do as you have described.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2013   #3

Windows 7 home premium x64
 
 

It has always been set to AHCI, i never changed it. The drive worked perfect for 2 months then recently started doing this. I switched it to IDE to test it real quick but it just BSOD'd so i switched it back.
My System SpecsSystem Spec
.


24 Jan 2013   #4

Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64-bit
 
 

Can you boot from another disk and then run diagnostics on this drive?
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2013   #5

Windows 7 home premium x64
 
 

HD tune pro shows it working fine.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2013   #6

Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64-bit
 
 

That's got me stumped...
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2013   #7

Windows 7 home premium x64
 
 

You and me both.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2013   #8

Win 7 64 Prof
 
 

Might you have changed the physical port into which you plugged the SSD? On my Asus board, I couldn't boot until I figured out that each drive had to be plugged into the SAME sata port as it was the last time the bios was happy.

I found this out by deduction, running Win 7 repair and then all would be ok. Windows was finding the boot disk and "connecting" it to the sata port the bios thought it was in.

Madeline
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows wont start when using sata III




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows wont start when using sata III
Thread Forum
New SATA Controller Card, Windows wont boot, how to load drivers? Installation & Setup
Solved windows 7 wont boot, wont go to safe mode or start on windows 7 disk BSOD Help and Support
Windows 7 wont start .. General Discussion
PSU died, new PSU, bios wont recognize SATA devices, now wont turn on Hardware & Devices
Solved Windows wont start up Hardware & Devices
WIndows 7 wont start up General Discussion
My windows wont start help!! General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:54 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33