Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Memory issues on a DZ77GA-70K

19 Feb 2013   #1
DeaconFrost

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 
Memory issues on a DZ77GA-70K

I'm building my "new" system using an Intel DZ77GA-70K. In my previous system, I had Patriot Viper 3 memory (link below), in a 2x8 GB configuration. The board doesn't boot with both or just one of the memory chips installed. I get 3 short beeps, repeated once, then the system power cycles and does 2 more patterns of 3 beeps, and repeats over and over until I power off manually.

I put in a older stick of Patriot 2 GB stick in, and the system boots fine with that memory in any of the four slots. I was even able to update the BIOS to 0063, but the problems return when I try to install one or both of the Viper 3 sticks. I also tried clearing the CMOS, with no luck.

I'm out of ideas on what to try for now, and I did check that my Viper 3 memory is listed as compatible on Patriot's website.

http://www.amazon.com/Patriot-Memory...pr_product_top

I've tried posting on Intel's support forums, but I'm getting errors. They used to have a tech support e-mail address, but I don't see that anywhere, either.


My System SpecsSystem Spec
.
20 Feb 2013   #2
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

All the specs match. They should work.
You have tested the slots with other RAM and they test good. So I guess the only explanation is that they are both bad sticks. Unusual for 2 sticks to be bad, but not unheard of.

The following page is the QVL for that Intel board. I don't see any Patriot Memory on that list. That doesn't mean they are not compatible, just not tested by Intel.

http://www.intel.com/support/motherb.../CS-033219.htm

The note about SPD is important. But I can't imagine any new RAM not meeting that spec.
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2013   #3
DeaconFrost

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I'm able to put the Viper 3 sticks back into an older system and run memtest on them to say they are fine.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Memory issues on a DZ77GA-70K




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Memory Issues on new Setup
First of all, thanks for taking your time to read this. A week ago, i transferred my HDD with the Windows 7 installation along with 8 GB of RAM and the PSU to a completely new motherboard. Since my download rate is only 240kb/ps, i didn't want to go through the trouble of re-downloading my whole...
Performance & Maintenance
New Memory Issues ??
About a week ago,I installed some new ram in a Presario CQ 57-229WM.I removed (1) one gb stick out of two and replaced it with a 4 gb stick for a total of five.Upon reboots my pc began giving me error messages such as a "hardware problem" within the memory and that my drive needed to be scanned for...
Hardware & Devices
Memory Issues on a CPU with 8GB RAM
Hi, I recently re-installed Windows 7 and would like to re-install Sony Vegas Pro 12. I did so and after editing some videos for around 5 minutes, I received a pop-up warning: Close programs to prevent information loss: Sony Vegas. I don't understand how having 8GB of RAM on an i7 2600k on a...
Performance & Maintenance
Realtek Audio on Intel DZ77GA-70K - no controls
Hi... Just installed an (original) Intel DZ77GA-70K. I see that the Realtek Audio Manager has no controls... Meaning, it only has volume control. None of the follwing: 1. No mixer 2. No equalizer 3. No ambient effects, etc. etc. (Screenshot attached.)
Sound & Audio
Memory Issues?
Hi, I've had several crashes yesterday and today, and I'm a little stumped by them. It started while I was playing WoW, bluescreen out of nowhere. No file specifically mentioned, but the error was MEMORY_MANAGEMENT, first part of the error code was 0x0000001a. Shrugged it off, a one off...
BSOD Help and Support
Memory Issues
I recently purchased 2gb of ram. I bought the same ram that was already in my machine and i now have 4gb but for some reason the they are running at different speeds and my computer seems to be crashing. All 4 chips are OCZ Platinum PC12800 DDR3 1600MHz. Im not sure if this is a motherboard issue...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:42.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App