Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: My computer is not using all of it's ram, 1.73gb of ram out of 4.00gb

18 Mar 2013   #1
CaraNel

64 Windows 7 Ultimate
 
 
My computer is not using all of it's ram, 1.73gb of ram out of 4.00gb

Hey guys, recently I got my new computer from my cousin and downgraded from 8gb of ram to 4gb of ram (Because the other motherboard had 2 x 2 x 2 x 2, and this one only has two slots so I'm going 2x2.) Here is a picture:







Can anybody help me resolve this problem? It sucks loading everything since it's so slow, and it's hard to play video games as well.




Attached Thumbnails
My computer is not using all of it's ram, 1.73gb of ram out of 4.00gb-erxhaik.png  
My System SpecsSystem Spec
.
18 Mar 2013   #2
indianacarnie

 

Welcome to the forums. Could you please post your system spec.'s? They would help greatly in finding out what may be wrong.

First are you sure the memory is seated properly? What all do you have running in/on this machine? You should be seeing about 2 gigs more than is usable. We have many fine tutorials here, written by some very knowledgeable people. Heres how to run the memory test : Memory Diagnostics Tool
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2013   #3
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

That AMD cpu could be using it for graphics.

You have to look at resource monitor to see what`s going on with the memory. I`m sure it`s all being used.
My System SpecsSystem Spec
.

19 Mar 2013   #4
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

In addition I would also re-seat the RAM sticks. Then check in BIOS to be sure all 4GB are recognized there.

The integrated graphics has commandeered some RAM for it's own as AddRAM stated, but it looks like you are missing a full 2GB after that.
My System SpecsSystem Spec
19 Mar 2013   #5
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Have you checked to see if the ram you swapped matches the specs needed for your new motherboard? All ram doesn't work with all motherboards.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 My computer is not using all of it's ram, 1.73gb of ram out of 4.00gb




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Working patch for 3.25gb usable out of 4.00gb?
This site explains it but I haven't been able to get anything to actually work... I have kernel 6.1 (Build : 7601) apparently my kernel load version is 6.1.7601.17514 unawave dot de/windows-7-tipps/32-bit-ram-barrier.html?lang=EN I just want to correct the 769MB of system reserved like the...
Performance & Maintenance
New computer build, works smooth but internet issues on sole computer
Hey people, sorry if the title is not very detailed or so, what I am having trouble with is my Download speed and browser speed Little backstory: I created a new build recently (tuesday) and i've been spending every night since then for hours on end trying to fix this issue, every other computer...
Network & Sharing
8.00GB and only 3.99GB usable
I had my i5 OC'd but it was unstable so just went back to defaults. I recently took out my CPU to reapply some thermal paste and then reinstalled it. My PC now posts then reboots and then starts normally but its only using 4GB of ram. I checked msconfig and maximum memory isn't checked. ...
Performance & Maintenance
Windows 7 64bit shows 3.73GB usable memory with 8GB installed
I have two sticks of 4gb PNY RAM (8gb total) installed in an Asrock A75M motherboard, which supports 16GB of RAM. I've already flashed my BIOS, thinking that may be it, but it didn't work. Windows 7 as well as my BIOS show that 8GB of RAM is installed, but only 3.73 is usable. I have an...
Performance & Maintenance
"local user profile" size is reported as >73GB
:huh: I'm sure that seems excessive to everyone, it does to me. I'm not having problems, per se. I was just shocked. Should I care? I'm using CC on a semi-regular basis. I've re-located "most" of my user folders to a separate drive from the system disk. I still let "My Documents" live on...
Performance & Maintenance
Corsair Ram 12Gb Installed (8.00Gb usable)
Just curious as to why this would occur on a 64 bit version? if anyone can enlighten me I would greatly apreciate it.
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App