Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Will Not Load With 8GB RAM Added

30 Mar 2013   #11
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Two suggestions.
1. Don't use mismatched ram.
2. Always I say again Always get a copy of the motherboard manual and install ram as per motherboard manual only.
----------
Example.
My motherboard has 6 ram slots. If I install 2, 3, 4, 6 ram modules their is a different patter of installation required. You don't always start with the slot closet to the cpu.


My System SpecsSystem Spec
.
30 Mar 2013   #12
sdlangford

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Thanks forth tips re checking the motherboard manual.

I seem to have everything as it should be but notice the RAM should be 1333mhz and my new RAM is 1600mhz.

But if this was an issue surely the one stickof 4GB RAM (1600mhz) would not fire up the PC?

Toconfirm again, if i add one stick of new RAM (1600mhz) and then add another 2 sticks of 2GB (1333mhz) RAM = 8GB RAM Total the PC will not boot.

If i only have 6GB RAM it runs fine.

I have read on the net that this maybe a W7 64 bit problem and i may need to update BIOS or up the voltage ?

If i cant get this resolved, i willhave to sell the other 4GB stickof corsairRAM which i do not want todo.

Regards

Simon
My System SpecsSystem Spec
31 Mar 2013   #13
bobkn

Windows 7 Pro X64 SP1
 
 

Have you tried just the two new DIMMs, without the old?
My System SpecsSystem Spec
.

31 Mar 2013   #14
sdlangford

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Good afternoon,

Yes i have tried with just the 2 new RAM modules.

I did get the PC to file up today and recognise 7.25GB of RAM, but it was unstable and shut down when i started using a game or anything other than say word !

I am begining to think it is the 1600mhz speed thats causing the problem.

My motherboard states only use RAM upto 1333mhz, my mistake i know that now, but from other threads i believe it should still work just at the lower 1333mhz speed.

I am at al lost now, looks like ill be putting 2 sticks of brand new Corsair RAM on ebay tonight !

Regards

Simon
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2013   #15
sdlangford

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Anybody have any final thoughts on this topic ?

Regards

Simon
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2013   #16
pscowboy

W7 Home Premium 32bit
 
 

I have some.

Why can't you return them to Corsair? Have you talked to them via tech support email, or phone? I find them very accommodating.

Consider another manufacturer like Crucial, GSkill, OCZ. Not all supposed compatible ram works in all boards.

Make sure they're a "matched pair", and always let them figure what's best for that Foxconn mobo.

I would also try our Gaming site for advice, where they are experts in re-clocking ram; if you have those options in BIOS.

You have at least determined that all 4 slots work. But you have not definitively told us whether you indeed, acquired a "matched pair".
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2013   #17
sdlangford

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Thanks for your help and suggestions.

The RAM are not a matched pair.

Regards

Simon
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2013   #18
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by sdlangford View Post
Hi Guys,

Well i got the 8GB stick of RAM replaced for 2 x 4GB sticks of RAM.

Corsair XMS3.

I put both sticks of new DDR3 memory in the number 1 and 2 slots.

We get a bit further this time, windows sign comes up but then, restart and blue screen !

Take one stick out, so back to 4GB RAM and the PC boots up fine.

I'm confused now, any ideas ?

Regards

Simon
I see a problem here, when you mentioned putting the sticks into the 1 and 2 slots, this isn't typically how you would do that, you would normally use slots 1 and 3 or slots 2 and 4 for two sticks. Some boards have a preference here but it may not matter. You should try to use a matched pair in either case.

You should also check the memory specs and use either the manual memory settings to adjust the memory to specs, voltage, latency, speed etc. although sometimes the XMP memory profiles work pretty well.
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2013   #19
paulpicks21

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by sdlangford View Post
Anybody have any final thoughts on this topic ?

Regards

Simon
Have you been into the bios to check the timings, speed and voltage is set correctly to match the spec of the new ram?

Paul.
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2013   #20
sdlangford

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Thanks guys, i have tried the RAM in slots 1 and 3 (channel 0) and 2 and 4 (channel 1) and still nothing.

Re voltage, timing etc thats a bit above my PC experience so ill be taking the RAM and PC to a local expert tomorrow i think.

Thanks again

Simon
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Will Not Load With 8GB RAM Added




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Added new 2nd montior, Windows will not let me change drivers
Hi, I had 2 Dell monitors hooked up to my Windows 7 64-bit desktop. One was a Dell 2208 and the other was a 2007fp. I removed the 2007fp and replaced it with a newer Dell U2311HD. The problem is, Windows will not let me remove the old 2007FP driver. I tried going into device manager and...
Hardware & Devices
windows 7 refuses to load and system repair wont load
I dont know if this is posted in the right area but I'm so desperate to get my laptop working its unreal. First it started off with my laptop crashing, I had totally forgot it needed to do a windows update and turned off my laptop in hopes that it would work properly. After that my laptop has not...
BSOD Help and Support
Help Added PGPlspRollback from XP into Windows 7
Please help me as I wanted to get registry from XP to help keep Outlook Express 6 message rules. Everything from XP is on backup hard drive, now in own folder on new computer. I added PGPlspRollback registry into Windows 7 registry new computer by accident. Will this cause my Windows 7 to stop...
General Discussion
Added second GPU for PhysX computing - Windows stuck on CLASSPNP.SYS
Hello. Im tried add second card (nVidia 8600GT) into second slot on motherboard for PhysX computing. Now if i try boot, my system stuck on "Starting Windows" screen and if I go into safe mod, stuck on loading file "CLASSPNP.SYS". Where can by problem please? Thanks for your responds.
Performance & Maintenance
New Section Added to the Windows Volume Activation Tech
More...
News
USB devices added automatically under Windows XP Mode
Hi! I'm having some problems running a USB hardlock key over a Windows XP Mode virtual machine. If I select the hardlock from the list of devices, it works ok and the app that uses the hardlock works great. But if I try to run the application from the Start menu of the host system (Windows 7) as...
Virtualization


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App