Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB ports (3.0) no longer working after Windows 7 Re-Install.

17 Jun 2013   #1
Squshiest

Windows 7 Home Premium 64bit SP1
 
 
USB ports (3.0) no longer working after Windows 7 Re-Install.

Before I begin sorry if this is in the wrong part of the forum, please direct me if this is the case or there is a similar thread. I have been looking online and although people have had similar situations I feel a tailored answer would be ideal if possible.

I purchased an Asus N56VM laptop around 7 months ago and recently had to reinstall windows due to an unrelated issue. Although this fixed the problem it presented a new one and now none of my USB ports (all USB 3.0) work. Here is a break down of information which there is a lot and some may be irrelevant, my apologies.

- Universal Serial Bus Controller on device manager has yellow triangle as well as "Standard Enhanced PCI to USB Controller". Downloading the supposedly correct drivers from the ASUS website has not helped. Uninstalling the broken drivers and then reloading windows simply reinstalls the broken drivers.

- In the BIOS menu, there are numerous references to USB but none of USB 3.0. I'm not sure if this is a problem or not. All of the setting in BIOS related I have checked as "unlock".

- I have tried updating the chipset to see if that helps which also has no affect on the broken drivers.

- Unfortunately I am not sure of my motherboard although I have retained the original box but cannot find any mention of the motherboard on it.

In actuality I do not really need the USB ports to work as 3.0 ports. However at the moment even when plugging in a 2.0 mouse, nothing happens. The mouse does not light up, and none of its drivers even attempt to install. The mouse definitely works.

I am aware my computer is under warranty however this is a bit of a pain and would prefer a solution I can do myself.

I will provide more information and pictures if necessary at your request and pray someone can help me!

Thankyou in advance,
Squshiest.


My System SpecsSystem Spec
.
17 Jun 2013   #2
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Squshiest welcome to SevenForums

Try this driver for your USB 3.0

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/...64_Z104225.zip

Also try the Chipset drivers

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/...4_Z9301020.zip
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2013   #3
Squshiest

Windows 7 Home Premium 64bit SP1
 
 

Hey there,

First off thanks for the quick reply sorry I couldn't get back to you.

Unfortunately installing both of these and rebooting has no effect on the problem. The devices in Device manager still have yellow triangles and no USB devices work.
My System SpecsSystem Spec
.

18 Jun 2013   #4
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Ok can you right click on the devices with the icon on them . Choose properties . In the Properties window click on Detail tab . Then click on the drop down arrow under property and choose Hardware Ids and do a scrnprnt of that
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2013   #5
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

We should have your full model number. You are missing the last 4 digits. It should be something like Asus N56VM-rb71, or similar.

It sounds like you have installed the wrong chipset driver and/or USB 3.0 driver.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2013   #6
Squshiest

Windows 7 Home Premium 64bit SP1
 
 

Hi there,

I'm not sure if I am installing the wrong drivers, I am getting them off the ASUS website for my model.

Laptop model is N56VM - S4089V (Think that is the right second part).

I have provided the printscreen of the drivers you requested.


Attached Thumbnails
USB ports (3.0) no longer working after Windows 7 Re-Install.-ids.png  
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2013   #7
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Those drivers belong to the Chipset drivers . Which is on Post 2 second driver under Chipset drivers
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2013   #8
Squshiest

Windows 7 Home Premium 64bit SP1
 
 

I did download and install those drivers the other day though and it didn't work :/

The driver you see are a result of installing the ones you gave I am pretty sure.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2013   #9
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Lets try this driver

http://downloadcenter.intel.com/conf...&Dwnldid=21129

Click on I accept the terms in the license agreement
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2013   #10
Squshiest

Windows 7 Home Premium 64bit SP1
 
 

Just tried out the latest driver, unfortunately to no avail!

I checked under device manager and it's still the same problem by the looks of the things. Both the USB 3.0 extensible host controller and both Intel chip-set controllers still do not work.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB ports (3.0) no longer working after Windows 7 Re-Install.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
USB 3.0 Ports No Longer Work!
I use a program called Driver Booster (IOBit Software) that is supposed to automatically scan and update my drivers. Well it found an update for my USB 3.0 Driver and as soon as I allowed the update the External HDD and WiFi USB Dongle that were plugged into my 2 ports immediately went offline. I...
Hardware & Devices
Front USB ports not working, but rear USB ports work…
This is a brand new custom built PC for web browsing for a motel lobby. Win7 Home Premium AMD A4-3300 Llano MSI A55M-P33 FM1 Rosewill FBM-02 MicroATX Mini Tower Running latest BIOS and latest drivers downloaded directly from manufacturer's website. I tried switching between all 3...
Hardware & Devices
Ports are no longer open
I've been hosting servers on various videogames over the year to play with my friends online, recently I tried a game which worked about a month or so ago (mount and blade: warband, I also tried a few others afterwards) but nobody could connect, I checked everything and it should have been working...
Network & Sharing
USB ports not working in windows
ok, so this is what I have I have windows 7 and linux mint on my desktop I built my computer myself, and it works great. My girlfriend asked me to help her put songs onto her iPhone 3G this weekend so I plugged it into my computer while in windows and a little bubble popped up saying a usb...
Hardware & Devices
USB Ports No Longer Work with Mice
Hello! Here's my Problem: When i try to connect my wireless mouse to my laptop it dosnt respond at all. It says it is connected, however nothing works. Ive tried using a Flashdrive and it works fine. Ive also tried with 3 different mice with the same result. Im guessing it has to do with a...
Drivers
USB Ports are not working in Windows 7
Ok, so I know this is a all Windows forum and I love windows as much as the next guy. I am on a MacBook and I installed Windows 7 via Bootcamp. It is working amazingly. I love all the new features and the look. But all my usb devices are not working. I have a external HD and a Zune and a printer...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App