Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: "Computer" screen accesses hard drives slowly

03 Aug 2013   #1
Hinatanko

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
"Computer" screen accesses hard drives slowly

The "computer" screen (the screen which displays all hard drives attached not the monitor) is having issues accessing my hard drives at a normal rate. I just recently re installed Windows 7 Home Premium 64 bit and all of sudden every hard drive attached has an issue with slow loading times. When I say slow loading times I mean that at the top of the computer window it will have a progress bar where the directory list is displayed. Sometimes when i go to a hard drive and than go back it will not displaying anything until the loading bar is complete. The loading bar takes around 10 seconds. 15 seconds max. The progress bar does that when accessing folders within the hard drive, or just going to the main screen that display all of the hard drives. Also it is random. It does not do this constantly.

When I reinstalled windows 7 I changed nothing in terms of the hardware. I do have 21 hard drives and 1 ssd attached to this hard drive (9 internal hdds and 12 external through 5 enclosures). I know this may seem like a lot but I use them for storage and generally access data off of them on a daily basis, AND i never had this issue before re installing. Also I did change the windows search/indexing service to be disabled. I actually am using the blackviper.com "safe" service configuration.

The other thing I notice the computer does is when I go to a hard drive and than I go to back to main display of all the hard drives, I will see only the hard drive icon, name and drive letter. I will NOT see the bar which displays the amount of data being used on the hard drive, nor the text that goes along with this information. I am not sure why it is doing that. It generally takes 10 seconds to get this information back.

I have recently checked every single one of my hard drives attached for S.M.A.R.T testing and everything is fine. All of the hard drives are having this issue. Not just one or two. I do not believe that all of my hard drives decided to fail at the exact same time.

I am not sure what other information I can provide at this time. The thing that caused me to post this is when I tried to play an mp3 on one of the hard drives and VLC (the media player) lagged. It got about 4 seconds in and than all of a sudden it stopped and resumed after a few seconds. I checked and saw it was indeed stuck at 4 seconds into the song. All of these hard drives are completely local. No network drives.

Any information you can provide to fix this issue would be a great help. I have checked a few of the folders and hard drives to make sure are they optimized for general usage and not videos. But I have not checked all of them yet. That was one of the fixes people used when having this issue.

Thank you very much for any help.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Aug 2013   #2
bobafetthotmail

Win 7 Pro 64-bit 7601
 
 

Sounds like you didn't install chipset drivers and/or storage drivers. This page, download and install "Intel Management Engine driver" and "ASMedia SATA3 Driver". First is for chipset, latter is for some of the SATA 3 ports of the board not controlled by the chipset (should have a different colour).
My System SpecsSystem Spec
03 Aug 2013   #3
Hinatanko

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

thanks for the suggestion. the sata3 driver was installed but i think i uninstall the intel one by mistake. their was no device manager issues so i figured i was fine. its kind of hard to tell whether or not its actually fixed for good since its so random but at this point i think its okay. for now ill mark this as solved. thank you very much!
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 "Computer" screen accesses hard drives slowly




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
"Advanced Format" hard drives
I'm thinking of adding a WD 10EZEX 1TB hard drive to my system so I can eventually get rid of my two IDE drives - either they will eventually break down at some point (one is 11 years old) or my next mobo won't have an IDE port. This new WD drive has what's called "Advanced Format"....
Hardware & Devices
External USB2 drives "disappeared" from the computer explorer window
I have four external usb drives. All seem to have disappeared at the same time. I checked one of them on another computer and it's fine. There's no error \ in the device manager, except it said that the device on one port had failed. I disabled that but left it plugged in because I don't know...
Hardware & Devices
Hard Disk can't read in "my computer ", "initialized",I/O device error
I have a big problem here, I have used my hard disk for 9month, Yesterday when I watched movie on the half way, My hard disk suddenly disfuntion, And I thought my laptop problem due to always lagging so I restart my computer. But after that I can't read my hard disk (WD)in my computer. It can...
Hardware & Devices
External USB drives using letter E: not showing in "My Computer"
When I plug any hard drive or memory stick into either USB port on my Dell XP computer, the default E: drive letter and device does not appear in the "My Computer" window. I can see it when I access the administrative tool for storage devices and access it there also. If I change the drive...
Hardware & Devices
New Computer - "Black Screen" - Fan "Ramps Up"
Hello All, I just received a brand new computer a few days ago from CyberPower PC. I've attached the specs below. That being said, I noticed a problem when I was "in a game" and within an hr, the fan revved up, and the computer shut down to black screen (monitor read "no input"). Thinking...
General Discussion
keep getting "not enough disk space" with 2 hard drives
I have to harddrives, drive :C/ and drive D :/ drive c has the basic miniums and came with 16 gbs of space which is completely full with windows , then drive d has 136gbs and is 103gb of free space left ANYTHING i try to download i try to make it go to Drive D but none the less i keep getting the...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:45.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App