Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win 7 hangs on load up after reattaching my 2nd sata drive

16 Nov 2013   #1
n4cerr

win 7 home 64 bit premium
 
 
Win 7 hangs on load up after reattaching my 2nd sata drive

My main sata drive crashed and I went and replaced it. I installed the new drive and then loaded win 7 premium 64 bit home. Once windows was re-installed and completely updated, I reattached my 2nd sata hard drive. When I start the computer, windows goes to the black screen showing the windows icon and it says starting windows but it does not go anywhere from there.

My bios shows the new hhd as my boot drive and shows my old one as the secondary drive. My boot hdd is in sata port 1 and my 2nd hdd is in port 2. I am not sure what to do.


My System SpecsSystem Spec
.
16 Nov 2013   #2
n4cerr

win 7 home 64 bit premium
 
 

When I add this drive to a usb converter to treat it as a portable drive, it will load the drivers and register that it is connected but it does not show on "my computer" as a drive that can be accessed.
My System SpecsSystem Spec
17 Nov 2013   #3
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Most likely your old HDD has Windows on it and is still marked ACTIVE.

Your system can only load one OS and it must choose between the two ACTIVE drives. This can cause startup delay.
Once in Windows the system will ignore the partition containing the other operating system. If the entire drive is the C: drive then it will ignore the entire drive in Windows Explorer & My Computer.
You should still be able to see the drive in Disk Management if it is seen in BIOS/UEFI.

If the above proves true then the solution is to remove the ACTIVE flag from the drive.
See here:
Partition - Mark as Inactive
My System SpecsSystem Spec
.

17 Nov 2013   #4
n4cerr

win 7 home 64 bit premium
 
 

The C:/ drive is a dead drive and that was removed from the equation. The secondary drive which was the E:/ drive is the one that I am referring to. It never had an operating system on it, it was used only for extra room. I have tried adding the E:/ drive to my system as well and mine hangs the same way and I unhooked my secondary drive to test it.

I put in my win 7 installation disk and tried to go in to mark the partition as inactive but it hangs up in about the same place almost. The cd loads window drivers, then the screen goes black saying "starting windows" then it stays black and I get the mouse icon which I can move around but nothing else appears like it should. When I run the win 7 cd without the E:/ drive hooked it up, it runs as normal and I can do the steps listed in the post you linked.

Here is exactly what happened and maybe someone has some insight on why both drives went bad.

My wife was working on digital scrap booking when her mouse stopped moving. She gave it a minute and nothing so she hit control-alt-delete but nothing happened there either. She held down the power button to do a hard shut down and it took longer than normal to shut down. She restarted her computer and it hung up on the loading screen. I tested it a couple of times and same thing. I got out the win 7 cd to do a windows repair thinking that the boot loader had an error in there.

Once the cd was loaded, I chose repair windows. Two hours later it was still running. I let it run all night and it was still in the same place as when I went to bed. I let it run all day until I got home from work and it was still in the same place. I am not sure the exact phrase but something like examining windows. I then removed the drive and tried it in my computer. Our computers are identical as I built them at the same time. It hung up at the loading screen on mine as well so I figured the drive was shot and bought a new one.

I installed the new one and then installed and completely updated win 7 home premium 64 bit. The only other thing that I installed was Norton 360. I then shut down and hooked up the E:/ drive (it registered on bios and was not the primary boot drive but was listed to boot after the C:/ drive and DVD-ROM) and it hung up at loading. I removed it and tried it as my E:/ drive and it hung up at loading on mine while hers started right up without it. I removed it from mine and mine started right up. I then got out my USB kit so I could hook it up as a USB drive. At first it did not register and only the power light was on. I then disconnected the usb from the computer but let the drive plugged into the power. I then plugged the USB cable back in and the SATA light appeared on the USB kit and the drive showed up. It will not let me open it though, it cause win explorer to hang up as it tries to read the contents of the drive.

Does this sound familiar to anyone? I had up to date virus protection running when it happened and I don't think that there was any power surge because all other computer equipment is working just fine. I guess I am going to have to send the drive in to have the information removed because my wife isn't the best about backing up her drive and she had added a lot of pictures and other important things on to the drive that she is in tears over possibly losing.
My System SpecsSystem Spec
17 Nov 2013   #5
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

It sounds like the second (E) drive has failed. Particularly since it hangs both PCs.

You can try connecting it with a new SATA cable, try a different SATA power connector - see if that changes anything.

Otherwise, see if you can download the hard drive diagnostic program from the manufacturer's website. You will need one that is on a bootable CD or USB stick so you can test the bad drive without booting into windows.
See what the test says and let us know.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win 7 hangs on load up after reattaching my 2nd sata drive




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Upgrading Hard Disk from SATA to SATA 3 Drive
The time has come for me to wipe the hard drive and re-install Windows 7 following a recent disastrous download that's effectively knocked out my Internet Explorer 11 and rendered Internet browsing difficult. My system has since become unstable and progressively slow and unfortunately, for some...
Hardware & Devices
usb, sata etc load AFTER log in, please help
so, i got this problem. after i log in, the pc finds all discs and other peripherals AFTER log in, every single time.. this is a problem because my dropbox etc cant find the disc its files are in when the program loads in. also, there are like 10 autoruns opening when i turn on my pc, everytime and...
Hardware & Devices
GA-H67M-D2-B3: System Hangs with Old SATA Hard Drives
Hello All, I have a Gigabyte GA-H67M-D2-B3 (rev. 1.0) LGA1155 mobo with an Intel Pentium G620 dual-core CPU installed (F7 BIOS). I'm using a 120GB OCZ Vertex 2 SSD as my main OS drive. Win7 64-bit is installed and running fine. I have a couple of old 1st gen. SATA hard drives I want to...
General Discussion
Second SATA HD hangs win7
Hope the title is good enough :) Following Kari's excellent tutorial I successfully transferred my WIN 7 and Programs (they are on an OCZ SATA SSD) to a new motherboard and CPU. Until here no problem, the OS started perfectly, went online and activated my copy of Win7. Then I shut down and...
Hardware & Devices
Add new SATA drive, laptop becomes slow and hangs alot?
I removed an 80GB hard drive from my Lenovo T61 4GB Ram, 1.8ghz Dula Core, Windows 7 Home Premium and replaced with a brand new fujitsu 320gb hard drive. Ever since doing this my computer has slowed dramatically. So much so Firefox hangs, Chrome hangs.. even defrag hangs. Basically anything...
Hardware & Devices
SATA DVD Drive - Spins but doesn't load.
The SATA DVD I have installed, worked after installing it and up till recently, I can't tell you how recent. Ever since that 'recent point' when I popped a DVD into the drive Windows7 doesn't load the contents. I've searched for an answer including the Microsoft Knowledge base, but most question...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App