Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win7 Detects i7 instead of i5

05 Feb 2014   #1
gabriolinari

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Win7 Detects i7 instead of i5

hi guys,

i have just noticed that on my DELL work PC, win7 detects that i have an i7 3540M but i am pretty sure that it's an i5, always had... i had a look in the BIOS and it detects i7 at the moment, even just upgraded BIOS to the latest from Dell's website, really weird..

i am just worried that now frequency is running really high, in fact according to CPU-z it's boosting up to 3.6Ghz, which is in fact the correct spec for that i7... ARK | Intel® Core? i7-3540M Processor (4M Cache, up to 3.70 GHz) but that's not what is on the machine...

what's the deal? cant remember doing any other BIOS update... win7 updates, sure... really odd..

thanks
Gab


My System SpecsSystem Spec
.
05 Feb 2014   #2
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

Hi Gab,

What is the model of the Dell laptop you are using? You might be actually using i7.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #3
gabriolinari

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by archer View Post
Hi Gab,

What is the model of the Dell laptop you are using? You might be actually using i7.
It's a DELL Latitude E6330.... even the sticker on the chassis says i5... there is just one possibility, that is, few months ago they replaced the motherboard since some USB ports were jammed and they might have upgraded the CPU as well, LOL...otherwise doesn't make any sense...it always detected i5 before...but again, what's in the BIOS shouldn't be wrong. soooo maybe i really have it hahaha
My System SpecsSystem Spec
.

05 Feb 2014   #4
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

Well, if you search the Dell site. It says that we have an option of i3, i5 or i7 even. http://i.dell.com/sites/doccontent/s...spec_sheet.pdf

You might be right. They might have upgraded the CPU as well. If that is true, you are lucky.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #5
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Run CPU-Z on it. See if it confirms what windows sees.
Sweet Deal.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win7 Detects i7 instead of i5




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
after update my antivirus detects
hi, this is the first time that after an update -I have original Windows 7- my antivirus finds 4 of these: "C:\Windows\System32\Drivers\spug.sys" (it also says "atapi.sys, enlace de importación ataport.SYS AtaPortWritePortUchar -> spug.sys +0x26D6") described as rootkits and hidden --- ...
Windows Updates & Activation
how win7 detects a DSL router
when i goto network, it shows our company DSL there....... not only it show DSL router but it knows it IP address also............ i dont understand how can win7 detect the DSL router
Network & Sharing
win7 detects my wireless card but won't use it...
I'm having this odd problem where win7 autodetects my wireless network card just fine (Asus WL-160N). There are no proper win7 drivers as its an old card, it seems to use the same one as I got from the asus website. However, when I try to run ANYTHING that needs a net connection, like my...
Network & Sharing
HELP!! x64 bit OS detects only 3.25G ram out of 8G
HELP! I don't know what the heck happened! Just a few days ago my win7 HP was working PERFECTLY and it was detecting all of my 8Gb of DDR3 @ 1333 Mhz and now... it says ONLY 3.25Gb Usable! WHAT THE HECK!! Please help me resolve this problem all my ram bars are working perfectly, my...
Hardware & Devices
Installed CCC 11.1, detects as 10.5
After I installed CCC 11.1, CCC and gpu z detects it as 10.5. I uninstalled 10.12 before I installed 11.1
Graphic Cards
Win7 only Detects XP PC in "Full Network Map"
I have an unusual problem that started as of last week. My 3-PC network consists of two Win7 Ultimate (fully updated) PCs and a single XP-SP3 (fully updated) PC. As of early last week, all PCs appeared correctly in the workgoup on both Win7 and XP PCs and shared resources successfully. I...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:07.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App