Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: W7 64bit 8GB installed, 6.01 usable

14 Mar 2014   #1
fuzzyhd

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
W7 64bit 8GB installed, 6.01 usable

This is my system:
Lenovo H535
Processor: AMD A10-5700k Trinity APU @ 3.4ghz
Allocated RAM: 8gb (6.01 usable)
GPU: Integrated ATI Radeon 7660d
Motherboard Chipset AMD A75
4MB L2 Cache

What I'm asking is basically how do I force Windows 7 to use all 8gb worth of memory?
Where's the other 2gb going? :|


My System SpecsSystem Spec
.
14 Mar 2014   #2
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Can you post a snip of the color picture in Resource Monitor > Memory tab.
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2014   #3
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

Probably reserved for hardware as a guess.

Go to task manager and then resource monitor, where you will see details of how memory is allocated. Windows does a pretty good job of it.
My System SpecsSystem Spec
.

14 Mar 2014   #4
fuzzyhd

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2014   #5
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

There it is: 2034 hardware reserved. Over 2 GB. For the video card, I assume.

You are using less than 2 GB, so you have no problems.
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2014   #6
jimroad471

win 7 pro 32 bit
 
 

i am prolly wrong but , like mine, maybe the chipset supports a max of 6.01.
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2014   #7
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Do you have an on-board video that shares the RAM ?
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2014   #8
fuzzyhd

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

I have an integrated GPU, since my processor is an APU. It uses 764mb.
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2014   #9
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fuzzyhd View Post
I have an integrated GPU, since my processor is an APU. It uses 764mb.
Hmm, that does not account for all of it. But you may be right. It could be a board restriction although 6GB would be an odd number.
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2014   #10
fuzzyhd

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

SO there's not a way to increase my used ram up to 7.0?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 W7 64bit 8GB installed, 6.01 usable




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
8gb memory installed - only 3.25gb usable Win7 64bit
8gb memory installed - only 3.25gb usable Win7 home premium 64bit. MSI MS-7358 mobo has no memory mapping facility. No on-board graphics. I have un-checked maximum memory in msconfig. Mobo states 8gb. Resmon shows 4gb reserved. All 4 x 2gb sticks are identical (crucial). Any ideas where to go next?
General Discussion
64bit win7 4gb installed, 1.7gb usable
hey guys i have a problem about the memory i used to have win7 32bit, 4gb installed 1.7gb usable. people suggested to upgrade my OS to 64bit so i purchased a 64bit win7 ultimate OS same thing is showing
Hardware & Devices
Windows 7 64bit shows 3.73GB usable memory with 8GB installed
I have two sticks of 4gb PNY RAM (8gb total) installed in an Asrock A75M motherboard, which supports 16GB of RAM. I've already flashed my BIOS, thinking that may be it, but it didn't work. Windows 7 as well as my BIOS show that 8GB of RAM is installed, but only 3.73 is usable. I have an...
Performance & Maintenance
64bit 4gb installed 3.12 usable?
Hi all, I have w7 installed with 4gb, but only 3.12 is usable. How come? Any ideas out there?
Hardware & Devices
Win 7 64Bit 6GB (3GB usable)
i am having some problems my win 7 64 bit is using only 3GB but i have 6GB my System: CPU: i7 920 Motherboard: GA-EX58-UD3R (rev. 1.0) F9 bios GPU: HD4850 Visiontek Ram: 3 x 2GB Corsair (cm3x2g1333c) Please i need any help.
General Discussion
4G memory installed 2G usable 64bit system
Hi, everyone, I have upgraded my system from 2G to 4G(2 X 2G). I am using the windows 7 64 bit ultimate version. The laptop is hp dv6500z. The problem is: from the system information, it say "4G installed (2G usable)". Can any one tell me how to fix this? Originally, I use 2X1G pc2-5300...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App