Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Strange start up problems.

30 Apr 2014   #1
Lewie

Windows7 Home Premium 32 bit
 
 
Strange start up problems.

Hi all.
Windows 7 64Bit
2 GB RAM
Dual 6700 intel

About two weeks ago I saw a message pop up stating that there was a problem with a USB device.
I missed the details but when I tried to print something and had hassle I assumed that it was my printer at fault.
I spent hours trying to get it to work, uninstalling it, reinstalling, removing drivers, reinstalling.
The best I got was the printer doing as it should do but in spaced out stages.
It would move the print head, pause, grab the paper, pause, print a bit pause, until eventually it printed the document.
I tried system restore and the printer worked fine.
Then I had the same sort of trouble booting the computer.
I would switch on and get my usual black screen with a cursor in the top left then sometimes it would show the Dell BIOS screen and sometimes not, then take an age to get to the info screen telling me what drives I had etc, then it would take an age to get to the windows user screen.
All seems to be fine once Iím in but now the printer has gone back to go slow.
Iíve scanned for malware but as the trouble is before windows 7 boots I canít see it being that.
Iíve used the windows utility to test the HDD and there are no problems there.
Iíve tested my RAM, it passed.
This morning I turned on the comp and it hung at the BIOS screen so had to reboot.
This time I got a strange graphic type flash then the part where the red, blue and green logo of windows 7 swirls about was at the top and bottom of my screen, large and blurry.
Once at the users screen all was well??
Is my mobo dying?
Cheers.


My System SpecsSystem Spec
.
30 Apr 2014   #2
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Hello Lewie,

It certainly sounds like a piece of hardware is causing the PC to have trouble booting. Can you let us know how you tested your HDD and your RAM please? Also do you have a dedicated GPU or are you using integrated graphics?

Have you tried booting into Safe Mode to see if that has problems? If not could you try that and let us know how that works please.
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2014   #3
Lewie

Windows7 Home Premium 32 bit
 
 

Hi Boozad.
Thanks for the reply.
I have a dedicated card, NVIDIA GeForce 7900 GS.

Yes I will try the safe mode but the grief mostly appears before any attempt to enter BIOS, safe mode, etc. apart from that last start up logo strangeness.

Cheers.
My System SpecsSystem Spec
.

30 Apr 2014   #4
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Do you know if you have integrated graphics on the machine? If you could fill in your system specs mate it may save a lot of question asking.

Fill in your system specs.
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2014   #5
Lewie

Windows7 Home Premium 32 bit
 
 

I have (I hope) attached a file that I copied from the Dell website.
Apparently this is my current set up.
I don't know if this gives you all you need to know.
If you like I can post the Dell test results (see below) as well.
I have also ran a full check via the Dell web site that tests all my hardware, peripherals etc.
All tests passed apart from one USB device which is an old web cam that doesn't have any drivers available for 7.
This has been attached for many months.
I haven't had chance to try the safe mode yet but I will now.
Cheers.


Attached Files
File Type: docx dellSpec.docx (13.9 KB, 5 views)
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2014   #6
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Really we could do with knowing whether you have integrated graphics, for that we'd need your motherboard make/model. You can obtain this by downloading Piriform Speccy, run it and will give you the information. The reason I'm asking this is to establish whether you can temporarily uninstall your graphics card and switch to the integrated graphics, just to rule the card out.

Let us know how the Safe Mode works.
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2014   #7
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

This would be helpful.
By Kari:
Speccy - Publish Snapshot of your System Specs
My System SpecsSystem Spec
01 May 2014   #8
Lewie

Windows7 Home Premium 32 bit
 
 

Spec below.
Other stuff happening.
Internet explorer is saying more and more that it has had a problem, though I have heard that there is grief with security regarding IE at the mo, perhaps just coincidence.
Each time I start up it seems to do it differently.
F8 will not happen, goes to a black screen with the cursor flashing top left.
Makes loads of beeps that represents the amount of time I've held F8 down.
I've noticed I don't get a POST beep, thought it may have been dodgy speaker but the beeps from the keyboard discount that.
I unplugged a USB hub and the computer froze, had to do a hard reboot.
It's all working again now but I have little doubt that there will be other ghostly happenings to report
Thanks thus far.


Attached Images
Strange start up problems.-compspec.jpg 
My System SpecsSystem Spec
01 May 2014   #9
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Okay so your motherboard doesn't have integrated graphics outputs so that's knocked that idea on the head. Can you tell us what programs you used to test your HDD and RAM with?
My System SpecsSystem Spec
01 May 2014   #10
PeaB4YouGo

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Not for nothing, but have you checked the battery on your motherboard?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Strange start up problems.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Strange all browsers loading problems
I had upgraded to 8mbps plan with my broadband provider couple of months back, earlier I was on 4mbps. Ever since, I have upgraded my plan, I have been having strange loading issues with lots of sites. When I first try to load up the site, I get Problem Loading Page (error msg changes...
Browsers & Mail
Windows Seven strange start-up Problem
Hey Guys just a couple of days ago i started to encounter a problem with my machine. Its strange because it doesn't do it all the time, I will to elaborate a bit so that you guys can better understand my problem. Ok Here goes The Problem: Black Screen after Windows Splash start-up Screen ...
General Discussion
strange keyboard problems
i recently bought a new keyboard for my computer and its been working fine for a little over a week now but today it started acting really strange. I went to try to go to a website and after i typed the address i pressed the enter key to go to the address wanted but after i pressed enter it showed...
Hardware & Devices
Strange start-up problem
Hi, I hope somebody can help. I did a fresh install of Win 7, 64 bits recently. Everything worked just fine. Than I used EasyMigration Utility to get my staff from XP, it also worked just fine, except one problem. After computer restart, all programs doesnot know anything about previouse session...
Installation & Setup
Strange Restart or start or...,I don't what!!!
Hi every one When I open a folder which contains some "video files" including types of 3GP,WMv,etc,windows crashes and this message appears: windows explorer has stopped working and then: windows is restarting then,like loging off,system starts again,but there is only one differnce and that is...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:51.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App