Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB 3.0 Ports Not working on Windows 7 Ultimate x64

28 Jul 2014   #1
Meepz12

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 
USB 3.0 Ports Not working on Windows 7 Ultimate x64

Hello, I just installed Windows 7 64 bit from a computer that had windows 8. It works great, only problem is that the USB 3.0 Ports will not work. My 2.0 port works but not the two 3.0's I have on the other side.

My Computer is a Asus K55N DB81. Can anyone please help me solve this problem and get them working?

Thanks in Advance.


My System SpecsSystem Spec
.
28 Jul 2014   #2
dsperber

Windows 7 Pro x64 (1), Win7 Pro X64 (2)
 
 

Do the USB 3.0 ports show up in Device Manager with a yellow exclamation mark, needing drivers for Win7?

If you provide the hardware ID from those problem devices, possibly the Win7 version of the needed drivers can be found.

Right click on Computer, then select Properties, then select Device Manager. Go down and expand either the USB group, or perhaps the "unknown devices" group, to find the problem USB ports which don't have drivers installed. Right-click on the problem item, select Properties, then click on the Details tab, and drop-down the list for "Property" and select the second item in the dropdown list... Hardware ID.

Provide the complete Hardware ID strings here. It's possible the driver for this hardware is available from the manufacturer if not from ASUS.

Did you not get all your Win7 drivers from this ASUS download support site for the K55N? Did you install the "AMD chipset" for the motherboard? I would have thought that's where the USB drivers would have been included.
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2014   #3
Meepz12

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 

AMDUSB30\ROOT_HUB30&VID_1022&PID_7812&REV_0003&SID_78121022 HW

It was a Unknown Device. Not DeviceS, just 1 device even though I have 2 USB 3.0 ports.

And yes I downloaded all the drivers for Windows 7 from the Asus webiste for my K55N specifically.
My System SpecsSystem Spec
.

29 Jul 2014   #4
dsperber

Windows 7 Pro x64 (1), Win7 Pro X64 (2)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Meepz12 View Post
AMDUSB30\ROOT_HUB30&VID_1022&PID_7812
Some searching revealed this driver for this part, from multiple manufacturers using AMD chipset.

Can't hurt to try the ASUS version.

Hard to believe that the Chipset Driver provided by ASUS didn't also contain the USB 3.0 and AHCI driver. Does this AMD chipset driver apply to your machine???
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2014   #5
Meepz12

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by dsperber View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Meepz12 View Post
AMDUSB30\ROOT_HUB30&VID_1022&PID_7812
Some searching revealed this driver for this part, from multiple manufacturers using AMD chipset.

Can't hurt to try the ASUS version.

Hard to believe that the Chipset Driver provided by ASUS didn't also contain the USB 3.0 and AHCI driver. Does this AMD chipset driver apply to your machine???
I meant to get back and edit the post last night. I installed the AMD catalyst manager because I seemingly forgot to. I had other installations going on and it wouldn't let me so I decided to do it later, and forgot . Thanks ALOT for reminding me about it though, USB 3.0's work GREAT.
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2014   #6
dsperber

Windows 7 Pro x64 (1), Win7 Pro X64 (2)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Meepz12 View Post
I meant to get back and edit the post last night. I installed the AMD catalyst manager because I seemingly forgot to. I had other installations going on and it wouldn't let me so I decided to do it later, and forgot . Thanks ALOT for reminding me about it though, USB 3.0's work GREAT.
I'm confused.

Did you run a driver you'd previously downloaded from the ASUS site and had intended to run but had forgotten to, which was for AMD video but which also included the missing USB 3.0 drivers? So if you'd run this previously you wouldn't have had any problem with USB 3.0?

Or did you download one of the drivers from the two links I provided in my earlier post, which happened to include both Catalyst video driver for AMD video in the laptop as well as the desired USB 3.0 driver? So by running this you got not only the correct Catalyst video drivers which you should have installed, as well as solving the missing USB 3.0 driver problem? And if so, specifically which file did you download?
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2014   #7
Meepz12

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 

This is what Happened.

I installed Windows 7, onto my Asus, then I got all the drivers for my K55N (Windows 7 64x Drivers) from Asus Website Here

https://www.asus.com/Notebooks_Ultra...Desk_Download/

I was multitasking, and installing multiple software at once. So when I tried to install the AMD Driver for my Asus, It gave me a pop up box like "You have other software installing, wait for that to finish first". SO, After I thought I installed everything, I went to go use my USB 3.0 Ports, but they weren't working. That's when I came here to post. As you can see, I FORGOT to install the AMD driver. Then when you posted:

"Did you not get all your Windows 7 drivers from this ASUS download support site for the K55N? Did you install the "AMD chipset" for the motherboard? I would have thought that's where the USB drivers would have been included."

It reminded me "Hey I forgot to install that driver". So I installed it and the 3.0's worked Perfectly after that.

SO basically, Yes your first statement is what happened.
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2014   #8
dsperber

Windows 7 Pro x64 (1), Win7 Pro X64 (2)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Meepz12 View Post
Then when you posted:

"Did you not get all your Windows 7 drivers from this ASUS download support site for the K55N? Did you install the "AMD chipset" for the motherboard? I would have thought that's where the USB drivers would have been included."

It reminded me "Hey I forgot to install that driver". So I installed it and the 3.0's worked Perfectly after that.

SO basically, Yes your first statement is what happened.
I see. You confused me with your wording in post #5 when you mentioned installing "AMD catalyst manager" as your solution. From your now clarifying recap I think you meant to talk about "AMD chipset driver" as the actual solution.

AMD Catalyst is the name of their video card driver package, for graphics. The "AMD chipset driver" is for the motherboard-specific AMD chipset and related onboard devices, such as USB 3.0 ports. Normally, installing the chipset driver off of the usual vendor-provided software CD that comes with new motherboards (or probably more-current current versions of all of the software if available from the vendor support site) is the VERY FIRST thing I do when installing Windows from scratch... specifically to get all the hardware on the mobo working properly. Additional drivers for additional peripheral hardware (e.g. soundcard, graphics card, LAN network chip, etc.) go in next, but the chipset driver really should always go in first. But as long as it goes in eventually, that's the bottom line.

Anyway, I'm glad you got this resolved finally. Mission accomplished. Yes, the chipset driver package is where I would have expected support for the USB 3.0 ports to be, and you confirmed.

Glad to have helped out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB 3.0 Ports Not working on Windows 7 Ultimate x64




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
USB ports in HP Pavilion Windows 7 not working
Hi There All the USB ports in my HP Pavilion dv6-3122sa PC stopped working a few weeks ago. I tried to revert to a restore point but no luck. I have now reinstalled the Windows 7 O/S and the USB ports are still not working. Can you please suggest any resolution? Thanks
Hardware & Devices
Windows 7 usb ports not working all the time
I have been having a problem lately where non of my usb ports will work except for the mouse and keyboard sometime. Non of my external hard drives are recognized. Went into device manager and the computer don't show hard drives. After either restarting several times or clicking scan for hard drive...
Hardware & Devices
Front USB ports not working, but rear USB ports work…
This is a brand new custom built PC for web browsing for a motel lobby. Win7 Home Premium AMD A4-3300 Llano MSI A55M-P33 FM1 Rosewill FBM-02 MicroATX Mini Tower Running latest BIOS and latest drivers downloaded directly from manufacturer's website. I tried switching between all 3...
Hardware & Devices
Windows 7 ultimate 64 bit and com ports
I have a customer that I built a new pc for running Windows 7 ultimate 64 bit. He dose vinyl work and his vinyl printer was made to run on Xp. every thing installed perfectly but it has to communicate with the Pc via LPT port. If you look at the com ports it says it is there but the Pc and printer...
General Discussion
USB ports not working in windows
ok, so this is what I have I have windows 7 and linux mint on my desktop I built my computer myself, and it works great. My girlfriend asked me to help her put songs onto her iPhone 3G this weekend so I plugged it into my computer while in windows and a little bubble popped up saying a usb...
Hardware & Devices
USB Ports are not working in Windows 7
Ok, so I know this is a all Windows forum and I love windows as much as the next guy. I am on a MacBook and I installed Windows 7 via Bootcamp. It is working amazingly. I love all the new features and the look. But all my usb devices are not working. I have a external HD and a Zune and a printer...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:24.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App