Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Lexmark 7100 printer keeps reinstalling when plugged in

02 Aug 2014   #1
gregrocker

 
Lexmark 7100 printer keeps reinstalling when plugged in

Friend's XP laptop I upgraded to Win7 here in Germany has a Lexmark X7170 printer which installed fine using its software package (he wants to scan). But the problem is he only wants to plug it in when he uses it, and every time he plugs it in now it tries to reinstall the drivers, making a new copy of the printer in Devices and Printers instead of recognizing the one already installed and set to default.

I have tried turning off Auto Device Installation but that only affects going to Windows Update, so it still scans the PC for drivers to install for a new Copy of the printer every time its plugged in, and for some reason doesn't find the needed drivers in their folder.

Is there a way to resolve this. It is using a Vista software package for this older printer, but it prints and scans fine if we can resolve this issue not present when he had XP.

I'm pretty sure its buggy software. The only version of the 7100 software I could get to work is the English version. Now when I try to delete the only listing in Devices and Printers it gives an Access Denied. I'm going to try reinstalling in recommended Compat Mode.


My System SpecsSystem Spec
.
02 Aug 2014   #2
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

Check if there are any Lexmark Services that aren't running before the printer is plugged in.
If there are, start the Service(s) before plugging in the printer and see if that helps.
My System SpecsSystem Spec
02 Aug 2014   #3
gregrocker

 

The Lexmark All-in-One software which was working fine to print and scan was running in the System Tray. But when the USB cable got plugged back in it was ignored and starting auto-installing a new Copy1 of Printer in Device Manager, not finding all the drivers.

Right now I am struggling through trying to install Vista driver in Vista mode and XP driver in XP mode, fighting a buggy Uninstaller on this old hardware. Not a great way to spend my vacation.

Update: It is now working correctly after Vista driver reinstall in Vista Compatibility mode. This seems to solve the problem because no matter which USB port the printer is plugged back into the software in System Tray recognizes it and comes back to life to print or scan.

A thread complaining about this behavior in Vista was never resolved, and I can't intuit how exactly Vista compat mode would do it since it makes it more like Vista. But another thread said the Vista driver for this model needed Vista Compat mode.
My System SpecsSystem Spec
.

03 Aug 2014   #4
gregrocker

 

After rebooting today the Lexmark All In One software disappears from tray and printer is not recognized when plugged back in, installs a second copy in Devices and Printers, supposedly loads all drivers but has no communication to the printer when attempting to print or scan.

Installing the XP driver in Compat mode went nowhere. The only workaround I've found if it creates a second copy is to unplug the printer until prompted, install the Vista printer software over the old, choose "Install a new copy" as opposed to "Update driver" which doesn't work, and then it overwrites the old software and sets it up as new. Groundhog day.

Hopefully someone will find this with a solution as my time in Berlin has run out.
My System SpecsSystem Spec
03 Aug 2014   #5
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

It sounds to me like a bad printer Greg.

Windows creates a new registry entry for the printer when it first gets discovered and is (supposed to be) uniquely identified there. Installed drivers are pointed toward that device and that key. If Windows sees the device as a new device every time it is plugged in then there is a communication breakdown somewhere. Either the printer is not identifying itself or Windows has a major error (doubtful).

Clues might be found by looking up the hardware ID in the device properties on each new "installation".

What happens if he does not disconnect the printer? Does everything stay as is on a cold or warm boot?

(You went there to vacate! You should be vacating!! Priorities man!)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Lexmark 7100 printer keeps reinstalling when plugged in




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Lexmark x74-75 printer - Help with Install?
Lexmark x74-75 printer, on my rig, specs in the drop down. The setup program from the cd opens, I click "Install," select English, and then, nothing... . . . I've heard of people getting this to work with Win7 before. How on earth did you get it to work?
Hardware & Devices
Driver for my Lexmark Z25 printer
I recently bought a Lexmark Z25 printer second hand but I'm struggling to find a driver download for Windows 7. If anybody could help it would be much appreciated! :)
Drivers
Lexmark X74-X75 printer :-)
Hi all, I am not having any issues with the Lexmark printer just wanted to share some surprising info: For giggles I decided to see if Windows 7 could use this printer as a network printer. The Lexmark printer is hooked up to a Compaq XP Pro desktop. Since all my pc's see each other...
Hardware & Devices
Lexmark X73 Printer
Has anyone successfully installed a Lexmark X73 printer on Windows 7 or know anything about the drivers?
Hardware & Devices
No Lexmark FAX Printer
When I install the drivers for the Lexmark X9575 AIO printer on XP or Vista (x64), it also installs a Lexmark FAX printer which I can use from Word or other programs to automatically send a FAX from my PC. I now have Win 7 x64 RTM installed and there's no Lexmark FAX printer listed. I tried...
Drivers
lexmark x1270 all in one printer
my lexmark x1270 all in one printer will not print, i have windows 7 utimate build 7100, can anybodt help, i assume it will be the drivers, not sure? grahame
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:17.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App