Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 2 GB Ram is not working

23 Aug 2014   #1
Joseph Han

Windows 8.1 Pro
 
 
2 GB Ram is not working

Hi guys I have bought Princeton 2 GB DDR2 800 MHz Dual channel when I installed the ram on my computer DELL OPTIPLEX 745 2 and 4 error lights glow. When I press power button the bios doesn't load with no beep sound when I installed it in DIMM 3. But when I installed it in DIMM 1, 2, or 4 Bios doesn't load and give me the beep sound. But all the fans were running and when I touched the RAM it was also normal warm.

!!!!!!!!!!!!!! Please Help. !!!!!!!!!!!!!!!!!


My System SpecsSystem Spec
.
23 Aug 2014   #2
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

Why did you choose "Princeton 2 GB DDR2 800 MHz Dual channel" RAM rather than something else?
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2014   #3
Joseph Han

Windows 8.1 Pro
 
 

Because the Shopkeeper said its good and cheap.
My System SpecsSystem Spec
.

24 Aug 2014   #4
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

With all due respect to the shopkeeper, my experience with computer parts is that good and cheap rarely belong in the same sentence.
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2014   #5
Joseph Han

Windows 8.1 Pro
 
 

Ok ok I get it but tell me the solution.
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2014   #6
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

You need to find out the maximum memory your motherboard will take and what type and speed memory it will take.

Google is your friend
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2014   #7
OvenMaster

Win7 Pro 32bit; Zorin OS 9 Core (in VM)
 
 

http://www.dell.com/downloads/global...5techspecs.pdf
Maximum RAM accommodated is 8GB unless you have the Ultra Small Form Factor. That chassis limit is 4GB.

The manual
ftp://ftp.dell.com/Manuals/all-produ...uide_en-us.pdf
also says that after you install more RAM, you need to follow these instructions:

The computer detects that the new memory does not match the existing configuration information and generates the following message:
The amount of system memory has changed.
Strike the F1 key to continue, F2 to run the setup utility
9. Press <F2> to enter system setup and check the value for System Memory.
The computer should have changed the value of System Memory to reflect the newly installed memory. Verify the new total. If it is correct, skip to
step 11.
10. If the memory total is incorrect, turn off and disconnect your computer and devices from their electrical outlets. Open the computer cover and check the
installed memory modules to ensure that they are seated properly in their sockets. Then repeat steps 7, 8, and 9.
11. When the System Memory total is correct, press <Esc> to exit system setup.
12. Run the Dell Diagnostics (see Dell Diagnostics) to verify that the memory modules are operating properly.

If you're doing all this, and still have a problem, my first thought is that you've got a malfunctioning motherboard.
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2014   #8
OvenMaster

Win7 Pro 32bit; Zorin OS 9 Core (in VM)
 
 

My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2014   #9
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

According to the specs, 2GB 800Mhz DIMMs are not supported. You have to use 667Mhz DIMMs or drop to 512 or 1GB DIMMs for 800Mhz.

http://www.dell.com/downloads/global...5techspecs.pdf
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2014   #10
Joseph Han

Windows 8.1 Pro
 
 

Thanks to all of you to give me all this information but I know that tooo. But when I installed 2 gb ram in my computer it was working and when take it off and then installed it wasn't working.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 2 GB Ram is not working




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Sound on Laptop and Desktop Randomly Stops Working and Working
So recently the sound on my desktop and my laptop has stopped working. For seemingly no reason. I really don't understand it. I first noticed it with my desktop. The sound just randomly stopped working. But not...entirely. It's really strange and complicated what's been happening, so bare with...
Sound & Audio
mother boad DZ75ML-45k: Streo is working and 5.1 one is not working
Hi Friends, I bought Zebronics cabinet and the mother boad is DZ75ML-45k. I've installed the motherboard CD. In Sound, Streo is working and 5.1 one is not working. In 5.1, front L ,R is working. rear L&R, Center and subwoofer is not working. Kindly find below the screen shot. Thanks...
Sound & Audio
My mouse Usb port stops working. but starts working again after a day.
Hello! I'm using my laptop in a desktop mode. but some days when i start up the computer the mouse is on (Sees the red optical light.) But the cursor dont move when i move the mouse. when i drag the cable out and in again the ligh wont turn on. i change usb port and it works. 1-3 days later the...
General Discussion
Internet not working, windows update, ping, DNS, etc. working fine
Hello, I've got a Dell laptop here that isn't functioning properly. I can't get this to work for the life of me! I am currently using this laptop with a different hard drive, it's the install on the SSD that doesn't work. I know that the quick fix would be to simply reload windows, but I don't...
Network & Sharing
Windows 7 not updating, Indexing not working, search not working, FYI
I had been working an issue where the search function was not working correctly, I then noticed that Indexing was not working and I could not update windows. I wanted to post this in case someone had similar issues, it took me a while to figure this one out... The problem likely started when I...
Windows Updates & Activation
HDMI Sound randomly not working - test in settings gets it working?
I have started having an issue over the past week (config/drivers/etc not changed in months) where sound will randomly not be output by HDMI. System config/specs... Win7 SP1 all patches, nearly a stock install... only running WMC and XBMC. Only 3rd part stuff installed are SpeedFan an ATI...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:47.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App