Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Memory not running at rated speed.

17 Sep 2014   #1
Kamikazi2142

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Memory not running at rated speed.

So, i first had a difficult time trying to figure out the details on my own, even after the college courses managed to royally confuse me on the simplicity of DDR.

After reading through this nearly 2 year old thread (SEEN HERE) figuring the operating speeds was a simple reverse engineering of calculation used to get the rated speed...

Ok, so now i know something is off.
After a quick (not really quick) 3DMark test, the results post saying my RAM is running at 889Mhz (SEEN HERE)

But my RAM is DDR3-2133 which should be 1066Mhz...

Uh, right...

So how do i manage to configure it to function properly? The BIOS says it is 2133, but windows is only using 889Mhz or the available 1066Mhz...

I am fairly certain it is a windows related issue.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Sep 2014   #2
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Please download and install CPU-Z CPUID - System & hardware benchmark, monitoring, reporting and then run it. Please post a screenshot of the CPU, Memory and the SPD tab. The SPD tab is for each Dimm slot. Just post shots of the slots with ram in them. This will tell you how to post screenshots.
Screenshots and Files - Upload and Post in Seven Forums
My System SpecsSystem Spec
19 Sep 2014   #3
rvcjew

7 Pro x64, 10 Pro x64
 
 

Make sure your bios is set to use the XMP profile for the sticks if you haven't. Await pictures like Essenbe said.
My System SpecsSystem Spec
.

19 Sep 2014   #4
NoN

Windows 7 Professional SP1 - x64 [Non-UEFI Boot]
 
 

you'll have to set them manually or xmp in Bios with their rated factory Memory Speeds, Timings and Voltage.

My System SpecsSystem Spec
Reply

 Memory not running at rated speed.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
CPU Speed, BCLK and Memory Speed: Boot failure.
Probably I am in the right section for this issue. If not, please move it. A couple of days ago I changed the motherboard and processor, but not the RAM as the RAM is apparently compatible with that board as stated in GIGABYTE - Motherboard - Socket 1150 - GA-B85M-D3H (rev. 1.0/1.1) ... Now, I...
PC Custom Builds and Overclocking
Memory speed - wrong memory???
Hi. I am hoping you can help with an issue I am having with memory in my sons PC. It does not seem to be running as good since I installed 16gig of memory. Motherboard - ASUSTeK Computer INC. M5A78L-M/USB3 Processor - AMD FX-4100 @ 3.60 GHz It had 1 4gig stick of Kingston KVR1333D3N9 but I...
Hardware & Devices
What speed is my Memory REALLY running at??
Friends this has nothing to do with which os, to my understanding, but I posted this on lesser forums and stumped everyone. I predict that will not happen on this forum! In theory my 'project' notebook, having i945GM chipset, is supposed to run the memory bus at either/or 266MHz or 333MHz. I...
Hardware & Devices
Memory not running at full speed
It is running at 1300MHz constantly and it is suppose to run at 1600MHz, any reason why? Specs at bottom.
Hardware & Devices
Top rated photos? How to rate them and add them to Top rated photos?
My Pictue Library contains about 37gb (18000 files). They all are indexed in Personalization > Library.I rated a lot of photos in specific folders like Wallpapers. But I also rated some Travel photos.Not all of them are displayed in Top rated Photos. I have no clue why, its a pretty clean...
Music, Pictures & Video
HIGH speed USB hub running at FULL speed.H
after dealing with PCI usb hub. i went and got external usb hubs and yes it worked on windows 7, but only FULL speed, my cam went from fast to laggie, iphone connect to usb hub had a message " it can perform faster if connect to a high speed port" , i check under device manager and it says " the...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App