Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Multiple External HDDs...Computer Recycles During Boot-Up

28 Oct 2014   #1
FalconAF

Windows 7 Home Premium 64
 
 
Multiple External HDDs...Computer Recycles During Boot-Up

Not sure if this is the correct forum section, so I took a guess. OS is Win7 64 Home Premium with all updates. My problem is more of a hardware related issue though.

I recently moved and reconnected my computer at new residence. I *think* I have it set up the same way as previously, where I didn't experience this problem.

Computer is connected to an APC UPS. There are 4 external HDDs plugged into a separate surge protector that is connected to the APC UPS (the HDD power plugs are "brick size" and won't "fit" side-by-side into the power outlets on the UPS). The HDD USB connectors are plugged directly into USB ports on the rear of the computer.

Now when I boot the computer, it will start the boot process, but stop at the screen where it (would normally) list the drives on the computer. Some of the HDD power lights will be ON at the time, but some won't. The list of drives will not be shown and the computer will restart the boot process and go through the same cycle 3 or 4 times. During this process, some of the HDD power indicator lights will get turned on or off between boots. After 4 boot recycling attempts (almost always on the 4th boot attempt) ALL the HDD power indicator lights will finally get "synced" and be ON, at which point the computer will THEN list all drives and complete the boot process to the Win7 desktop.

It's like all 4 of the external HDDs aren't getting "initiated" fast enough until the 4th cycle of the boot process so all 4 of them will be "powered ON" in time for the boot process to continue. I've never had anything like that happen before until my recent move and re-connecting the computer components.

I don't think my computer's Power Supply has gone bad (it's a 1000 watt PSU on my main simulation "gaming" setup, so "lack of power" shouldn't be an issue). Once everything finally boots up, there are no other problems running whatever I want to do with the computer.

I'm stumped as to what may be happening causing the multiple boot processes. Any ideas or suggestions?

Thanks!


My System SpecsSystem Spec
.
09 Nov 2014   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Falcon mate a couple of things to try first why don't you boot with none of the externals plugged in and see what happens. Then plug them inone by one ans then again see what happens it could be you have a bad one.

for the PSU see this ditty of mine


UsingHW Info PSU

Download HW Info and pick the right bit version -
HWiNFO, HWiNFO32/64 -Download - (or copy andpaste this site into the search bar) If you do not need the running informationin the smaller right hand panel close it. In the left hand window click on the+ for the individual device groupings and they will open out to the variouscomponents.

Go on opening out further until you get to the device itself. click on it and itwill highlight. In the right hand window there will be a very detailed descriptionof that device as in brand, speeds model number etc etc These are very detailedand are just what is needed for searching for drivers etc.

To get the PSU volts you need to select the Sensor button circled in yellow inthe pic for PSU testing do the same and scroll down the readout as in my pic towhere it has Nuvoton = yours might be a different section name / title. Postback apic of that please.

If you want a more definitive test see this
http://www.sevenforums.com/tutorials/301799-psu-test-dc-output-voltage.html
but pleaseonly use a digital multimeter and not an analogue as they inject typically 9vinto a circuit to test and into a 3.3v or 5v rail - not a good idea!!see thepartial pic of the correct sort of meter in that tutorial. details if youscroll down that listing.

Now a good reference article is this
Voltage Rails - Power Supply 101: AReference Of Specifications it will explain in detail what thevoltages are and functions of the PSU


Now the pic is of my Ivy Bridge Asus board and the section titled Nuvoton might be different to yours but look for where Vbatt is listed - that is the voltage rails section
The last link will tell you about tolerances etc


Attached Thumbnails
Multiple External HDDs...Computer Recycles During Boot-Up-hw-info-psu-volts-dsektop.png  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Multiple External HDDs...Computer Recycles During Boot-Up




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
what are the good brands of external hdds are out there?
want to get a reliable external usb expansion hdd with win7/ gateway sx2311. recommendations? thanks!
Hardware & Devices
No External HDDs Functional on Laptop (USB Thumb drives OK)
Hey guys, need some help. I'm at work at the moment, and an issue has arisen that has bothered me before, but I had not had the need to follow up on it. Upon connecting any external hard-drive, my computer fails to acknowledge the drive in My Computer. Disk Management detects the presence of the...
Hardware & Devices
How to convert from dual boot to single boot 2 HDDs - Win 7 & Vista64
Hello, I'm trying to convert back to using just Win 7 after having a successful dual boot setup for a few years now. However, the multiple runs of the Win 7 startup repair have not moved the system files to my Win 7 HDD. Here is the data from the BCDEDIT command: Microsoft Windows ...
Installation & Setup
Corrupt External HDDs except when used on my laptop
Hi all, I apologise for the crap title and i accidently posted before I even started! I was given two External usb HDDs both 80gb each, my friend said they were totally unusable on his laptops they were corrupted but using them on my laptop I successfully formatted and am using them as we...
Hardware & Devices
External USB HDDs being treated as internal drive (cannot eject)
So I'm having this funny problem as of late with all my external USB HDDs. Basically, the "Safely Eject Hardware" icon no longer appears when the drives are connected, thus I am unable to safely remove it. It used to work, but somewhere along the line, it stopped showing up. I don't recall what, if...
Hardware & Devices
Windows 7 does not assign drive letters to external HDDs
Hi I'm having some problems with some of my external HDDs. I have a 500Gbs WD Caviar Green and a 500Gbs Seagate ST350032, both using a Cooler Master XCraft 360 enclosure. A few days ago, I decided to move 50GBs from D to C using Paragon 2010. I already did this on my laptop without any...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App