Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Attempted RAM Upgrade - CPU Usage spikes to 100% - Now Sluggish

23 Nov 2014   #1
rhodes732

Windows 7 Pro 64 bit
 
 
Attempted RAM Upgrade - CPU Usage spikes to 100% - Now Sluggish

Hi all, I could really use an assist as I am on a tight deadline and suddenly my CPU isn't working as it should.

I just attempted to add 8 GB of DDR4 Ram to my new Dell Precision Workstation Tower 5810, to bring my total installed to 16GB. So I got two 4 GB Crucial sticks from Amazon, and was careful to match the specs with the factory installed RAM: RDIMM, ECC, 2133 MhZ, DDR4.

So I added the two sticks to DIMM slots 3 and 4, and on boot, the computer wouldn't even enter the BIOS. It gave an error code (flashing lights on the power button). So I removed the 2 new Ram sticks, basically restoring it to the previous state.

On re-boot, I notice that my CPU Usage now spikes and sits there at 100% whenever I launch a program. Chrome, for instance, is incredibly sluggish. When no program is launched, CPU Usage sits at 0%.

I ran a full MBAM scan, no viruses.

Also ran CCleaner, nothing strange there.

I ran a performance benchmark in Samsung Disk Magician software, to examine the state of my OS drive (256 GB Samsung 850 Pro SSD). It now benchmarks at 1/10 the speed it did before. Very bad.

I also saw a BSOD on one bootup - a driver IRQ failure on iastora.sys, which I believe is the factory installed Intel Rapid Storage software. I installed the latest driver from Dell, but the problem persists.

I am working in Adobe Premiere Pro and need the machine to be a speed demon, so now I can't really work on this machine in its current state.

Can anyone help me figure this out? I really need the computer to get back up and running.


My System SpecsSystem Spec
.
23 Nov 2014   #2
Shimshom

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi and welcome to 7F. Have you tried booting the computer with only the 2 new RAM modules and that the RAM modules are properly inserted and also make sure you didn't somehow manage to disconnect anything
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2014   #3
NimoTony

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

sounds like you knocked something loose when you tried to install the additional ram--open case--check ALL connections--try booting into BIOS to see how much ram is installed

also--according to intel your CPU supports: DDR3-800, DDR3-1066, DDR3-1333, DDR3-1600

source:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/I...20E5-1620.html
My System SpecsSystem Spec
.

23 Nov 2014   #4
rhodes732

Windows 7 Pro 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Shimshom View Post
Hi and welcome to 7F. Have you tried booting the computer with only the 2 new RAM modules and that the RAM modules are properly inserted and also make sure you didn't somehow manage to disconnect anything
Yes - Windows sees 8GB exactly like before the problems began. I never touched the original factory install DIMMS, btw.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2014   #5
rhodes732

Windows 7 Pro 64 bit
 
 

I will look inside, but I don't think anything came physically loose during installation...
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2014   #6
Shimshom

Windows 7 Ultimate x64
 
 

if nothing is loose it would be worth removing the 2 original RAM modules and testing the computer with the 2 new ones to make sure they work
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2014   #7
rhodes732

Windows 7 Pro 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Shimshom View Post
if nothing is loose it would be worth removing the 2 original RAM modules and testing the computer with the 2 new ones to make sure they work
At this point I don't care at all about the RAM upgrade. I just really need to get my computer back to its previously workable state. (Thanks for the idea though).
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2014   #8
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

I would check with the crucial scanner to verify the specs of your Dimms.

Crucial.com - Crucial System Scanner
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2014   #9
rhodes732

Windows 7 Pro 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
I would check with the crucial scanner to verify the specs of your Dimms.

Crucial.com - Crucial System Scanner
Thanks - do you mean I should check the original factory installed Dell DIMMS with the Crucial utility? I'm running a system diagnostic right now using the pre-boot System Assessment utility, so can't install the Crucial utility just yet.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2014   #10
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Run it with the original Dimms. Then you will see the specs and options.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Attempted RAM Upgrade - CPU Usage spikes to 100% - Now Sluggish




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Sluggish Performance/Memory Usage
My computer has been running very sluggishly lately. It seems that becomes bogged down even when I leave it alone and it's idle. I have a pretty decent amount of RAM (12gb) and it doesn't run any smoother when I close programs. I've attached some screenshots from Task Manager. I've cleared...
Performance & Maintenance
Firefox CPU Usage Spikes
I recently installed Firefox 3.6.6, and ever since I have been getting huge CPU usage spikes -- up to nearly 50% on one core. These spikes occur about once every ten seconds. When the spike occurs, any action in my browser is delayed a second or two, resulting in annoying lags during scrolling and...
Browsers & Mail
Upgrade from Windows Xp to Windows 7, Lag spikes, high Cpu Usage
Hi Yesterday i upgraded my OS, Windows XP 32bit to Windows 7 64bit and now i get lagspikes and high cpu usage when i play games and my computer is getting really hot. I did not clean install before the upgrade. I think the cpu is causing the heat of the computer but it could be my new...
System Security
Physical Ram Usage Spikes to 99%
On occasion my physical memory usage will quickly rise form between 1 to 2 gigs of memory usage to over four until it reaches 98-99% percent of memory usage. I am running on 5 gigs of ram. This problem has even occurred while the computer was essentially idle. When this happens the computer loses...
Performance & Maintenance
Wierd CPU usage spikes
Hello, I upgraded to windows 7 this past Friday, Dec 4. I went with doing the upgrade from vista 64bit over doing a fresh install to prevent re-installing programs and just laziness. The past 2 days or so I have been noticing some programs running slow, one such is Ventrilo. I did the...
Performance & Maintenance
Sluggish UI & High CPU usage
I've noticed quite a bit of "hesitation" in the Windows 7 UI compared to Vista. I've been looking at my CPU usage and it also seems high. I've been looking at task manager to see what processes seem to be using a lot of CPU and I can't quite pin it down to a single process that seems to be...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:51.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App