Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Hard drive sometimes found - sometimes not

04 Dec 2014   #1
RogerR

7 x64 Ultimate
 
 
Hard drive sometimes found - sometimes not

My backup drive is a 500GB WD and has experienced no issues at all until I deleted one partition and resized the remaining one with (Partition Wizard 8). I thought it a bit odd when PW reported a 31MB unallocated space remaining, but on reboot the BIOS detected the drive and in Windows all the files on the resized partition were present.

A subsequent reboot and the drive is not found again. Nothing has physically changed inside the case. Any ideas on might be going on?


My System SpecsSystem Spec
.
04 Dec 2014   #2
CKWD

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Hello RogerR!

To see if I have understood, you know that the drive occasionally disappears because it sometimes doesn't show up in BIOS?
When it does, what does it show, also as mode? Is it possible to show a screen shot of Disk Management to see the partitions left and format?
Also, has anything unusual or sudden occurred, like a power surge or disconnected cable or anything of the sort?

CK_WD
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2014   #3
RogerR

7 x64 Ultimate
 
 

I know the drive disappears because it is not present in explorer, disk manager, or anywhere else. When present it appears as a Basic Disk. No unusual power events, in fact no issues at all with the system until I deleted the second partition. It's the backup drive and backups had been performing to that disk normally until now.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Dec 2014   #4
RogerR

7 x64 Ultimate
 
 

It is an IDE drive and appears as a slave.
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2014   #5
CKWD

Windows 7 Home Premium x64
 
 

That means that it doesn't show up in Disk Management also? Please, if you manage to make it seen, post a screenshot from Disk Management! Whe you see the basic drive, is it written as Unallocated or RAW?

It looks like by deleting that partition you've damaged the partition table somehow. My advice would be to move your backups from the drive to another location, then fully write zeros to the drive and reformat it.

For the drive to show up in the system, first check the cables, if one hasn't by any chance burnt out or something else, then check the settings of the drive in BIOS. Change it if you have to to AHCI.

Also, how many other drives plugged in do you have?

CK_WD
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2014   #6
RogerR

7 x64 Ultimate
 
 

Note the 31MB unallocated despite the full size of the disk appearing as the G: drive.

Yes, it does seem like reformatting the disk is the option, PITA though it is.


Attached Thumbnails
Hard drive sometimes found - sometimes not-diskmgmt.png  
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2014   #7
CKWD

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Yes, it is quite unpleasant, but the drive is given as healthy, has a drive letter so physically it should be fine.
The partitions just have encountered a problem; could be the partition's table, unsuccessfully resizing after deleting the other partition and etc.
The safest way is just to move your back ups where you have free space, write zeros fully, repartition and reformat the drive in NTFS and the problem should be cleared.

Best of luck!

CK_WD
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2014   #8
RogerR

7 x64 Ultimate
 
 

Follow-up question here CKWD;

The two WD drives (5000AADS and 5000AACS) are unjumpered and connected via SATA cables to separate SATA channels, but always appear as Master and Slave on Channel3. I presume this is a legacy of operating in Native IDE mode? I don't remember any more why I set it up that way, but I do have a recollection that switching to AHCI mode is a no-no if it was not that way when installing the OS.

Does this have bearing on the issue?
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2014   #9
CKWD

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Well, this would depend on your OS.
In the past the problems with changing IDE mode to AHCI were bluescreens that could only be fixed with either changing back the setting in BIOS or reinstalling the OS. This happened due to only the IDE storage driver being configured in Windows. At the same time the AHCI driver is missing, thus Windows can't read from the hard drive and gives out a BSOD with error code 0x0000005B.
But if you have Windows Vista or newer, you could first change the registry keys, thus enabling the AHCI driver in Windows before the changes in BIOS.
But now enabling AHCI is better, gives out better performance than IDE.

CK_WD
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2014   #10
RogerR

7 x64 Ultimate
 
 

I'm using W7 Ultimate and I boot from a SSD. I tried adopting AHCI (editing the msahci key in Regedit) but just got a lengthy boot time (as the BIOS detected the drives) and a hang at DMI pool data. Perhaps my 790X chipset is too old (2009) to see the benefits?

I did over-write the backup drive and reformat and it seems largely to be working normally. I do have an odd 8MB unallocated block at the start of that disk which I can't seem to do anything about, but 8megs off 465gigs isn't exactly crippling, so I am living with it.


Attached Thumbnails
Hard drive sometimes found - sometimes not-diskmgmt.png  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Hard drive sometimes found - sometimes not




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Hard drive not found during installation
Have acquired a Western Digital hdd,320gb SATA,which gives the following message when trying to install XP,"Setup did not find any hard disk drives on your computer.Setup cannot continue." I ran Data lifeguard diagnostics and on the Quick test got"Completed without errors,Error status code 0000"...
Hardware & Devices
Damaged Hard Drive? No operating system nor HD can be found
My computer crashed, I put in my recovery CD and it said "Operating system: Unknown on (Unknown) Local Disk" Then i went into the command prompt and put "diskpart", then "list disk", and it shows up like this: DISKPART> list disk DISK ### Status Size Free Dyn Gpt --------- --------...
Hardware & Devices
hard drive failed, system image not found on hard drive
hi all, i hope someone can help me out, i am a newbie to all this so bare with me. my hard drive failed over a month ago but i managed to do a system image with win7 to my new 2tb internal hard drive. i cannot get the image recovery to work as i says "no image can be found on hard disk". i am at...
Backup and Restore
Hard drive not found
Hello all, I have just finished assembling my first computer. I am trying to use the Windows 7 upgrade disk to install on my new hard drive as per the set of instructions I found here. I am having trouble though, when I get to the point where I select custom install them pick a drive to put the...
Installation & Setup
windows 7 setup cannot found the hard drive
Hello you! I want to thank you for the extraordinary work that you be trying to achieve. Congratulations. My question is: During the reinstallation of Windows 7, the operating system did not find the hdd. on some forum I visit they have to say download the drivers. but I do not know where to...
Installation & Setup
Hard drive not found
The system currently boots fine from the hard drive into Win XP. When I boot from the Win 7 install DVD it fails to find the hard drive, and as far as I can tell there are no special drivers required. I'm using an IDE drive--not SATA--with a Gigabyte GA-EP45-DS3L motherboard. I also tried to...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:48.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App