Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SSD is super slow after 1 year ~2MB/s in write

04 Feb 2015   #1
RealPetChicken

Windows Seven Ultimate x64 SP1
 
 
SSD is super slow after 1 year ~2MB/s in write

So i built a mediacenter PC so i may be able to backup my own dvd's and bluray, and use it so i may stream through Plex. Everything has been running great until i couple of days ago where the drive has been so slow it is unsuable, only when it is writing something to the HDD.

The SSD is a PNY 128GB drive, researching on the topic, it turns out it could be that the SSD is not trimming, i checked via windows and it says it is enabled.

Here is what i have been doing on the PC, been remuxing MKV's and transcoding large files from 25GB/50GB blurays to ~10GB. I also found out that the SSD in bios was set to IDE, i will be setting to AHCI when i fix the problem, and then install windows again.




Attached Thumbnails
SSD is super slow after 1 year ~2MB/s in write-img_20150203_144407.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.
06 Feb 2015   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

First thing that comes to mind mate is have you switched off defragging? I know this may sound ruddy obvious but it might have been missed.

You could try this too SSDlife Free Download - Softpedia
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2015   #3
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Even if Trim would not work, you would not see such a degradation. I have used SSDs with Vista that does not support Trim and they were quite fast. The IDE setting is also not the cause for such a dramatic situation. IDE degrades only a little.

I would say the SSD controller is bust. I would send it to PNY and have them deal with it. I had a similar situation with a 2.5 year old Mushkin. They replaced it withing 24 hours. But that was the only incident I ever had with my 8 SSDs - and the oldest two are from 2008.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Feb 2015   #4
RealPetChicken

Windows Seven Ultimate x64 SP1
 
 

Thanks for the suggestions, I tried doing a secure erase and reinstalled windows on it, but I decided to get a new ssd crucial 256GB. I will RMA the pny.
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2015   #5
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Crucial is a good choice. I have three although I prefer my Mushkins. They are really fast and I know the company stands behind their products.
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2015   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

As whs says mate good idea though I do like my Samsungs now they have the new tech stuff on them.
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2015   #7
RealPetChicken

Windows Seven Ultimate x64 SP1
 
 

Yes, the crucial is crazy fast, and I have heard so many great things in the Samsung's, but the crucial was at a better price.
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2015   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Yep well if it is speed you are after the I have a SanDisk Extreme in my old Toshiba and it is super fast I just get Samsung's because they are cheaper and also improved with the V-NAND structure they are quicker than the older 840's and EVO's Samsung Semiconductors Global Site and I reckon all this discussion on SSD's is really a bit about bragging rights because as long as my drives air quick I really couldn't give a tinkers cuss.
I just think we are lucky we have this new tech stuff after putting up with the older spinners (and still do eh?)
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2015   #9
RealPetChicken

Windows Seven Ultimate x64 SP1
 
 

So even after deleting and formatting my pny ssd, it is still running slow, I will RMA it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 SSD is super slow after 1 year ~2MB/s in write




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
My Internet is Super Slow and Sometime ..
and Sometimes it connects so good and later it's not connected then it reconnect but no good it's like that again :( Please Somebody Help Me :D :D
Network & Sharing
CPU Spiking and super slow
I am going to build a new PC anyways, but I want to find out why my CPU is spiking, everytime I open Chrome and search it freezes, or when I open Firefox it freezes. This happens everytime I open something that is CPU intensive.
Performance & Maintenance
VPN super Slow
Hi, I have a Windows Vista Home Premium machine acting as a VPN server. I have a laptop at my friends house also running Windows Vista Home Premium. On the Vista client, under the networking tab, I unchecked Use default gateway on remote network for both ipv6 and ipv4. The VPN works super fine and...
Network & Sharing
10 year old Super Micro P4DCE+II Intel 860 Chipset and Windows 7
Being pretty happy with finally making the jump to Windows 7 64 bit on my newer machine a few months ago, I'd now like to also upgrade my 10 year old dual Xeon workhorse from XP SP3 to Windows 7 32 bit. It's a Super Micro P4DCE+II - Super Micro Computer, Inc. - Products | Motherboards | Xeon...
Hardware & Devices
IE8 super slow
Hi. My OS is Windows 7 Home Premium. My IE version is 8.0.7600.16385. It's been working well until last night. Now suddenly, when I'm trying to go into large websites, everything takes halfway to forever to load. I even restored to any earlier point. Still the same problem. (By the way, I had...
Browsers & Mail
super SLOW
Hi everyone, Iíve been having a bit of a problem with my pc, it's been running slow. When i open the internet it takes like 20sec and when i open any other sites it takes long as well. Basically the computer is slow. Iíve done virus scans and seems to be fine to me. i forgot to mention that...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:40.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App