Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB 3.0 hardware only running at USB 2 speeds

18 Mar 2015   #11
Chris2005

Windows 10 Home x64
 
 

Hmmm, I see in Device Manager "USB 3.0 eXtensible Host Controller" which is one of the things to check for to make sure USB 3.0 is running at SuperSpeed... try right clicking on "USB 3.0 eXtensible Host Controller" and hitting "Update Driver Software," then choose "Search Automatically for update driver software."

Read that that was a solution for someone not getting 3.0 speeds.

I've been running through this page:
How to determine whether a USB 3.0 device is operating at SuperSpeed? - Microsoft Windows USB Core Team Blog - Site Home - MSDN Blogs

Someone had to contact Dell support and they told them to try Windows 8... and with Windows 8 all USB 3.0 ports ran at 3.0 speeds, with Windows 7 went back to 2.0 speeds again.

However, I'm not saying take that drastic step, yet. lol.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Mar 2015   #12
Icarus

Windows 7 Pro 64bit
 
 

According to Intel support it is all installed right.
I know from file transfers and UsbTreeView and Intel that its only running at usb 2 speeds though.
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2015   #13
Chris2005

Windows 10 Home x64
 
 

I'm at a loss then.
My System SpecsSystem Spec
.

18 Mar 2015   #14
Icarus

Windows 7 Pro 64bit
 
 

I appreciate all the help, thank you I think Intel is at a loss too from their email I just got, lol... Still waiting to see what else MSI has to say other than update you BIOS (which I am running the newest.)

I can see a single device not working for what ever reason, but not all of them connected running slow
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2015   #15
Chris2005

Windows 10 Home x64
 
 

No problem.

Yea, if everything is up to date, software and driver wise... I can only think there's possibly a fluke somewhere in the USB controller itself.
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2015   #16
Icarus

Windows 7 Pro 64bit
 
 

Yes, will wait and see what else MSI and Syba have to say. I should email Samsung to for ideas.

I'll keep this updated and if anyone else has ideas please let me know
My System SpecsSystem Spec
19 Mar 2015   #17
JoeW

Windows 7 Ultimate x64
 
 

If your 3.0 drivers are up to date AND your Intel inf drivers are installed and current you have faulty hardware.
My System SpecsSystem Spec
19 Mar 2015   #18
Icarus

Windows 7 Pro 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by JoeW View Post
If your 3.0 drivers are up to date AND your Intel inf drivers are installed and current you have faulty hardware.
All of it is faulty? I don't buy that.
My System SpecsSystem Spec
20 Mar 2015   #19
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

I'd be inclined to pick up or borrow an external USB 3.0 HDD. My Hitachi Touro Mobile usually transfers data at around 100Mbs, whereas my USB 3.0 sticks (Kingston Data Travellers) all chug along at about 10Mbs. I'd want to rule out the HDD dock first and foremost as it's just adding another component into the mix. I wouldn't use USB sticks to determine or compare USB 3.0 speeds either, they also seem to be slower than hard drives.
My System SpecsSystem Spec
20 Mar 2015   #20
Icarus

Windows 7 Pro 64bit
 
 

I just ordered a USB 3 Sandisk Extreme stick. Should be here tomorrow. I know what you mean Boozad but I had already ordered it and like the size of the sticks vs drives for portable stuff.

Syba emailed me and they seem to be hinting the controller may be not working right on the dock, but that doesn't explain the Samsung Note 3.

I've got a few WD Blacks I use for the dock so don't want to buy another drive at the moment, but not sure what else to try and am stumped right now...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB 3.0 hardware only running at USB 2 speeds




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Slow download speeds, Fast upload speeds. Other devices are fine.
My computer has extremely slow download speeds, upload speeds are fine. Ping is always at ~10-20ms. (to Google) The problem has nothing to do with, my ISP, my router, my type of connection. I know this for a fact. http://www.speedtest.net/result/3745496488.png I've tried multiple network...
Network & Sharing
Safely Remove Hardware External HD Still running
When I click to Safely Remove Hardware (External HD) the LED light is still on and I can feel the HD still running even though the bubble comes up that says you can safely remove hardware. Is This normal as I don't want to have to keep shutting PC down to remove HD Thanks Shastus23
Hardware & Devices
Deadly Slow Network Speeds, software or hardware related?
Hey guys, I've been having some issues with my download/upload speeds lately after upgrading mobo/processor and OS to 7 x64 and I haven't been able to track it. My average wired on other computers are around: 25 (download), 7 (upload) and wireless I generally see: 13 (download), 4 (upload). This...
Network & Sharing
Internet Speeds Lower than Normal Running W7
I just recently got a wireless adapter and installed it and the drivers but i am maxing out at 3mbps on every speed test site. when i boot into Ubuntu with the same computer and same wireless card i get up to 9mbps. Please help.
Network & Sharing
Crackles and pops after running a hardware monitoring p
rogram. :D As the title suggests, I'm having pops, crackles, short interruptions when playing back audio (Winamp, Youtube, ...). Immediately after restart (or after resuming from sleep) everything is fine. Then, after I run something like CPU-Z or HWMonitor the pops and crackles start. They...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:02.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App