Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: DVD's trays don't eject from time to time.

13 May 2015   #1
smiths22

Microsoft Windows 7 Ultimate 64 bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
DVD's trays don't eject from time to time.

I have 2 different optical units a Sony DVD burner and a pioneeer and from time to time when i press the eject button on any of them the tray doesn't eject, you can see it 'trying' to open, but it's almost as if something inside is trying to 'stop' the thing from opening.

But other times both units work flawlessly.

Which is the culprit here? My PSU, my MOBO or Windows 7?

I suspect the culprit is the MOBO, i have a 2011 ASUS MOBO updated with latest firmware, any solutions please?


My System SpecsSystem Spec
.
15 May 2015   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hiyya smiths mate maybe the drives are just past their use by date - how old are they?.

You can open them using a straightened paperclip by pushing it into the small holes in the tray fronts.

Before that just check the power supply hook ups are reseated it might just be they have become "cruddy".

The other alternative is to remove the drives and open the case and inspect the inside mechanisms - it could need a tiny and I mean tiny drop of sewing machine oil on the bearings you will see.


Attached Thumbnails
DVD's trays don't eject from time to time.-opto.png   DVD's trays don't eject from time to time.-opto-2.png  
My System SpecsSystem Spec
15 May 2015   #3
smiths22

Microsoft Windows 7 Ultimate 64 bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Hi ICIT2LOL

This is a power related issue IMO. Before the current sony i have i had another who started to do the same i replaced it thinking it was faulty. I was wrong.

The issue happens with both of my units (sony and pioneer) pretty much at the same time, if one gets stuck same with the other, if one works same thing.

What do you mean by reseated? unplug and plug again?
Before that just check the power supply hook ups are reseated it might just be they have become "cruddy".

I think the culprit might be the MOBO or perhaps the PSU?
My System SpecsSystem Spec
.

16 May 2015   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Yes Smiths just unplug and plug them in again (power - and SATA if you wish I would do both ).
Now if you want to check out the PSU see my little ditty and pic
Using HW Info
PART A:
You can test the volts on the PSU with HW Info HWiNFO, HWiNFO32/64 - Download < download the right bit version and close the right hand window select Sensors and scroll down to the power section where you will see what the volts are doing see my pic.
The original right hand window shows the machine running and is handy for that but for looking at the components in some detail close it and use the main left hand side panel
FOR OTHER COMPONENTS
PART B:
Open each small square with + in it on the section the components are in and then click on the individual component/s (it will highlight in blue) - in the right hand side will appear all sorts of details including brands speeds and other essential info that particular device. See pic for example.

Now the volts must be within 5% +/- of the required value see this
Voltage Rails - Power Supply 101: A Reference Of Specifications You can of course measure them with a digital multimeter - use the black lead to any black cable on the 24 pin pug to the board and the red lead to the colours - for the volts colours see this https://en.wikipedia.org/wiki/Power_...unit_(computer) scroll to the bottom it will show you the set up of that plug, now the GPU plug or any other power lead use the same principle black is always ground / negative.


Attached Thumbnails
DVD's trays don't eject from time to time.-hw-info-desktop-psu.png   DVD's trays don't eject from time to time.-digital-multimeter.png  
My System SpecsSystem Spec
16 May 2015   #5
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Hey, is your PSU modular? Maybe the rail is going bad or the cable has broken somewhere.

You can try (to diagnose if it's indeed power related).
- another connector on the PSU (if modular)
- a different power cable (if modular)
- use one of the molex connectors and a molex-to-sata power cable (it may have came with your case or some other component) - costs a couple of bucks if you don't have one.
- disconnect a data harddisk sata power temporarily and use that to power a DVD-ROM.

experiment
My System SpecsSystem Spec
16 May 2015   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Yep GoKay mate the cable might be bad but the test I suggested will detect the rail voltage and the PSU does have that self testing circuitry that will stop the machine firing up if the rails are not right - or at least within +/- 5% of the required / stated voltage. That link I sent to the OP explains that quite well.

But I agree that it does need to be tried out eh?
My System SpecsSystem Spec
16 May 2015   #7
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
the PSU does have that self testing circuitry that will stop the machine firing up if the rails are not right - or at least within +/- 5% of the required / stated voltage.
This bit I had no idea about.

To be honest the best clue we have, I guess, is that both show the symptom at the same time. Now, if they were to lose all power then OS might have problem registering them in device manager? Also would play new device found sound? I wonder if they would open if in Windows Explorer you click Eject.

From a thread on tomshardware:
Things to try:
1) Shut down, remove the data and power cable to the drive, the boot up. Now shut down and attach the cables again.

*If #1 doesn't work, repeat but with a different SATA connection (to a different SATA chip. See the motherboard manual or just choose a different colour of connector).
My System SpecsSystem Spec
16 May 2015   #8
Wandering one

Win7 sp1 Pro 64bit / XP sp2 Pro (games only)
 
 

Have the same thing happening with mine sometimes. It seems as if the latch does not release quick enough before the tray tries to open and then the pressure of the tray keeps the latch closed.
In my case if I give a quick push on the tray when it is trying to open, it releases right away and opens. Don't know if this works for you but if it does it means the latch has a wear spot and is sticking.
Art.
My System SpecsSystem Spec
16 May 2015   #9
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

I have the same problem with repeated optical drives on my machine. It's just wear on the eject mechanism. Most CD/DVD drives are built very cheaply and the mechanisms wear out fast. I replace the drive and it works for a year, then it starts to open like this and I replace it.

Just a note, the drive open and close mechanism has almost nothing to do with the motherboard, other than the signal sent by some programs though the SATA port to open the drive. The button on the front of the drive is attached to electronics inside the drive, not the motherboard. If you actually disconnect the SATA cable, the drive will still open and close with this button with no attachment to the motherboard. At least mine will.

If it were a power problem the drive wouldn't spin, or not spin at its proper speed, as the turning motor is rated for 12V, so wrong voltage = wrong spinning speed = errors reading or writing to the CD or DVD.

I think this is simply a case of mechanical wear and coincidence, as long as the power supply checks out OK.
My System SpecsSystem Spec
16 May 2015   #10
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Well for what it is worth the drives are so inexpensive these days and if reasonably worn maybe worth trying at least one new one.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 DVD's trays don't eject from time to time.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
BIOS showing invalid info, time resets every time shut down.
I just replaced my laptop motheboard. With the new motherboard, time always reset after shutdown, and sometimes the little internet icon in the bottom right corner would be invisible. So i upgraded my bios, and still have same problem. I have a LENOVO G470 with InsydeH2O BIOS. I have an image of...
General Discussion
New built computer bsod's time to time.stop error 0x000000a
it happens time to time and is usually when i open adobe photoshop,aftereffects. Also i cannot seem to open any kind of games on my new computer like fifa 13 ,nfs etc. I have an i7 3770 and 8 gb ddr3 corsair RAM with 1 tb hdd and motherboard is msi B75MA-P45 and geforce gtx560 for graphics card. my...
BSOD Help and Support
Time stamp missing from Date and Time column - Event Viewer
Has anybody else experienced this problem? I open Event Viewer - "Admin View" to see what Errors/Warnings are there and in the column - Date and Time only the date is showing. Same goes for all the other views. The "Time" element seems to have completely disappeared. Any idea where its...
Performance & Maintenance
Say the Time Date/Time Field in Task Tray Doesn't Launch Menu
If I am in the wrong forum, please let me know. About a month after I started using it, the Say the Time clock program I bought stopped launching the management menu when I right click the date/time field in the task tray (notification area). Therefore, I can't use or edit the program. ...
Hardware & Devices
Media Center opens every time I insert/eject dvd/cd
Whenever a put a dvd or cd (blank, or with content) in my drive media center opens up (sometimes even twice!) and whenever I eject the media, MC opens again... This is starting to get really annoying since I don't really use MC. Is there a way to disable MC from opening everytime I insert/eject...
Media Center
M-Audio Audiophile 2496 sound hanging/stuttering from time to time
hey guys, i just bought a new M-Audio Audiophile 2496 soundcard to enjoy great sound in a foobar2000 + flac combination. i've successfully installed the Vista 32bit drivers in compatibility mode and everything worked fine until then. after starting to listen to music, i've experienced that...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:54.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App