Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: PCI slot not working on ASUS H97-Plus MB

24 May 2015   #1
SteveKG

Windows 7 Professional 64 bit
 
 
PCI slot not working on ASUS H97-Plus MB

I have an ASUS H97-Plus Motherboard, intel core i-5 4590 cpu, EVGA GeForce GTX970 Graphics card, and an ASUS Xonar D2 Audio Card. Running Windows 7 64 bit. The ASUS D2 audio card will not work in the PCI 1 slot BUT it WILL work in the PCI 2 slot (slot 2 is closest to the edge of the MB). The D2 card gets quite hot and because it is close to the edge of the MB, I feel it is a bit too much heat so close to critical pin connectors. Does anyone have any ideas as to why PCI slot 2 will work, but PCI slot 1 will not? Yes, these are regular PCI slots (Not express) and yes I know the D2 connection is older tech but the sound is incredible. I'm just looking for any suggestions as to how I get PCI slot 1 to work. Driver for the D2 successfully installed and the card does work - just not in the slot I need it to.


My System SpecsSystem Spec
.
24 May 2015   #2
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Maybe some option in BIOS to enable/disable?
My System SpecsSystem Spec
24 May 2015   #3
SteveKG

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Tried that - no options in the bios
My System SpecsSystem Spec
.

26 May 2015   #4
OvenMaster

Win7 Pro 32bit; Zorin OS 9 Core (in VM)
 
 

If one slot is dead, then either the slot itself or the southbridge controller chip is defective.

Another possibility is that your IRQ settings are in conflict, disabling Slot 1.
In your mobo manual, on page 1-10, there are instructions on "Configuring an expansion card".
https://a248.e.akamai.net/f/1828/229...486.1432616563
I have not seen a need to manually configure expansion card IRQ settings since Windows 95 started using Plug 'n Play auto configuration.
My System SpecsSystem Spec
28 May 2015   #5
SteveKG

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Thank you so much for the ideas. I will check both the Configuring section AND the IRQ settings.
My System SpecsSystem Spec
28 May 2015   #6
SteveKG

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Turns out the PCI slot is defective. The two PCI slots are "plug-&-play" so there is nothing in the Bios for either one. Apparently, one of the pins in slot 1 is bad. Even though the board is new, ASUS will only repair the slot at MY expense (estimated at over $100.00). So much for ASUS warranty. Can't say their customer service is much better either. Their verbal communication skills leave a lot to be desired. Let's just say that it will be a cold day in hell before I buy anything from ASUS again. A warning to all you folks out there thinking of buying components and trying to build a custom pc. Do NOT buy ASUS components. Be very suspicious of any reviews that give ASUS high marks for quality or for warranty service, and don't trust anything else that reviewer has to say.
My System SpecsSystem Spec
28 May 2015   #7
OvenMaster

Win7 Pro 32bit; Zorin OS 9 Core (in VM)
 
 

Seriously? Asus won't repair a defective product under warranty?

No surprise there... a friend of mine bought an Asus desktop PC in January 2013. Asus' policy to reject any warranty claim if a user opened the case for any reason wasn't mentioned until he opened the box and read the warranty statement. This raised a stink on review sites like Newegg from a lot of people. He had to wait a whole year just to install a second hard drive.

Steve, where did you buy this board? Do you have any recourse with the seller? I'd love to know Asus' reason for refusal to honor a warranty claim for a defective product.

Oh, and dead or dying slots are the reason I won't buy ASRock boards ever again.
My System SpecsSystem Spec
29 May 2015   #8
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Sorry to hear about the warranty issue.

Maybe a piece of hair or something got stuck in there?

Get a flashlight and visually check the pins. Maybe one of them got bent and shorting?
My System SpecsSystem Spec
30 May 2015   #9
SteveKG

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

I purchased the board in December, but due to a whole lot of family issues I was not able to begin the build until May. So, my 30 day option to return it has long ago expired. The problem is a bad pin in the slot and ASUS wants as much to repair it as it costs to buy a new board. Crazy, huh? So I am, proverbially, SOL. And yes, the ASUS product warranty policy is not at all user friendly. I suspect that the only way ASUS would ever consider changing their policy is if it begins to hurt them in their pocketbook. Arrogance has a way of coming back on folks who exercise it - kinda like karma. Anyway, I really appreciate everyone's response and ideas. Bottom line? I'm looking into a local shop to see if the bad pin can be fixed at a reasonable price - if not, I might still be able to use the board for a future build where the PCI slot is not needed. Thanks again to all for your input. I really appreciate it and your time.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 PCI slot not working on ASUS H97-Plus MB




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Card not working in first PCI-E slot
Hello everybody. Since sending a motherboard in for rma is both money-sink (need to ship it to them, a replacement unit and to reinstall windows) and an excruciating wait (weeks? months?) I'd like to try absolutely everything I can before I do. Two months ago everything was working fine, then...
Graphic Cards
Asus squeezes a fanless dual-GPU Radeon 290x card into a single slot
Source A Guy
PC Custom Builds and Overclocking
SD card slot not working.
This is a used Toshiba laptop I got a month ago. The previous owner said he never used the SD card slot. I know why, because it's not working. When I slide any SD card in, the light comes on for 1 second and then comes off. The card is not recognized. Needless to say, I know the cards are good...
Hardware & Devices
External seagate 1tb harddrive not working with 3.0 usb slot.
As the title says, my new Seagate Expansion Portable Drive is not working in the 3.0 slots in the front of my computer. It only works when i plug it into one of my two 2.0 slots on the back of my computer, which are both occupied by my mouse and keyboard, both of them are not backwards compatible....
Hardware & Devices
ASUS HD5450 only works in PCIe 2.0 x1 slot, or driver install timeout
I'm using Windows 7 Professional 64bit with an ASUS P8H67-M PRO motherboard. I'm trying to install an ASUS HD5450 video card. I've tried both the drivers on the CD that came with the card and the latest version from ASUS's website. When I use the CD, the error is "Driver Install: the...
Drivers
Asus M4N68T-M LE V2 won't detect external graphics card in PCI-E Slot
Hey guys, I was hoping someone could help me with a problem my friend and I are having with his new Motherboard. He's running an Asus M4N68T-M LE V2 and while the rest of the board works fine, it just won't see his graphics card in the PCI-E slot. We've tried various solutions and none have yet...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:14.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App