Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sata mode/Marvell ATA?.

25 May 2015   #1
skipper84

64bit
 
 
Sata mode/Marvell ATA?.

Hi me again sorry. Any way been having problems with PC and been formatting in every way I can. My bios sata mode selection is in ahci and also marvell ata controller is in achi. Today I formatted in sata mode selection and Marvell in RAID. Then installed windows as normal. I didn't set anything else up in raid menu etc and still using normal bios. Any way in raid mode Marvell stata says Raid 0 and 1 as raid but in normal ahci it said not present. Installing updates took a lot quicker. It took me 1hour 30 mins exact where as in ahci mode it takes 3 hours. I thought ahci mode was meant to be faster?. Also do I need to set anything else up to work right. I am just testing at the moment so if anything goes wrong I don't mind formatting again.


My System SpecsSystem Spec
.
25 May 2015   #2
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

It is really hard to follow your post

You don't need to reinstall windows to change SATA modes. Install the appropriate drivers and enable them in registry (search enable ahci in forums, it will give you the idea)

How many drives do you have and which controller are they connected to? It doesn't mean anyting to set SATA to ide/ahci/raid if no drive is attached to that controller.

For RAID to work you need minimum of 2 drives (ideally same model/capacity) attached to same controller and to create a RAID array in option ROM, usually the screen after BIOS.

If you want to know exactly which driver is used for a given drive, download and run AS SSD Benchmark (no need to start benchmark) - the green text in upper left show the driver name.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #3
skipper84

64bit
 
 

Sorry some times I get carried away and cant explain things right. . Any way I have one SSD and no other apart from a Hard drive which is not connected. The SSD is a Sandisk 120GB. In that AS SSD it says.

SanDisk
R112
iaStore - OK (In green Text)
234496 L -OK (in Green Text)
111.79GB
My System SpecsSystem Spec
.

25 May 2015   #4
skipper84

64bit
 
 

How can you tell if the Gsata Marvell is been used. I only have one ssd connected and nothing else but on the bios the sata controller and the gsata controller are set at ahci as default. If I only have one ssd installed and no other hard drive or ssd then can one be disabled?.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #5
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

You are using the iastor driver. The Intel controller on your board.
Not sure if you can disable GSATA (Marvel) controller, check in BIOS. If you can't,Change it to ide (if possible) so it doesn't search drives at boot.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #6
skipper84

64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by GokAy View Post
You are using the iastor driver. The Intel controller on your board.
Not sure if you can disable GSATA (Marvel) controller, check in BIOS. If you can't,Change it to ide (if possible) so it doesn't search drives at boot.

Hi yes you can disable the gasta on my mother board. It says. Disabled,AHCI,IDE,Raid. I no you said you don't have to format but I will. Got nothing else to do and want to make sure I do it proper. So in my bios set the Gsata which is the marvell controller to disable and the other sata controller to AHCI?. Anything else?. Thanks and sorry for all the posts.

Also.

Boot mode selection = UEFI and Legacy
LAN PAX BOOT OPTION ROM = Disabled
Storage Boot option Control = Legacy only
Other PCI Device Rom priority = UEFI ROM
Network stack = Disabled.

I no I asked this be for this part but just want to make sure what to select for best option. Should I format windows in UEFI or Legacy and what ever one what options should I choose for the Boot mode etc in that list.

Sorry again I just want it doing right this time..
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #7
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

It is proper, no difference between clean install and enable in registry. Your procedure is correct.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #8
skipper84

64bit
 
 

Hi well in the end I did a format and everything gone well. I looked in device manager though and after install motherboard drivers etc I had some what said no drivers are installed for this device.

Direct Memory access controller
High precision Event timer
Intell 7 series c216 chipset family smbus Host controller-1E22
Intell firmware hub driver: Intell 82802 firm ware hub device
numeric data processor
programmable interrupt controller
system timer properties.

There is no error like yellow ! or triangles it just says that. This is what it says in one of the devices.

I will pick on Direct memory access controller and look in the properties.

Device type: System Devices
Manufacture: (Standard system devices)
Location: on intel Z77Express chipset LPC Controller - 1E44

device status
No drivers are installed for this device

I am formatting because been having problems with shadows looking dark purple round objects. Objects looking like anti aliasing is on one second and off the next. As graphics look like jaggy when stood still bit when moving they seem smooth on all objects surfaces. Could the drivers not been installed properly have anything to do with it?.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #9
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 


Did you install chipset drivers yet?


Gah, you told you already installed them

It may be possible that these are LPT/Serial/Parallel ports or the sort hardware combination - What is a Intel LPC Interface Controller. - Super User I always disable these maybe that's why I never saw such devices.

You can go into BIOS and disable them since you won't need.
- LPT
- Serial ports
- Parallel ports
- Floppy disk controller
See if you get rid of them, or try if Windows Update will see them.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sata mode/Marvell ATA?.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Ga-Z87X-UD3H & Marvell SATA Driver
I have a Gigabyte GA-Z87X-UD3H motherboard and I am not using RAID, just a single drive in the Intel SATA port. Do I still need to install the Marvell Driver for the Marvell SATA ports if I am not using them. Thanks
Drivers
Marvell SATA-III 6Gb driver failure under Win7 64bit
MY first post... Shame it has to be about the failure of Marvell's SATA-III 6Gb controller driver to load under Windows 7 64bit. The driver fails to load from both the manufacturers CD as well as from the latest (supposedly 64bit) driver download from their website... the manufacturer being...
Drivers
Marvell Rolls Out New SATA 6Gbps Controller for SSDs
Read more at: http://www.maximumpc.com/article/news/marvell_rolls_out_new_sata_6gbps_controller_ssds
News
Asus P6x58D-E Marvell 9128 SATA 3 problems
I've had this system for a while and I've constantly had problems with the sata 3 ports. Sometimes it works and I can see my two hd, other times I have to reboot, go into bios (make no changes), exit and it works again. I just purchased an OCZ 120G Vertex 3 SSDto use as a boot drive and can't...
Hardware & Devices
2TB Hard Drive won't work on Marvell 6GB SATA port
Intel Core i7-960 3.20GHz LGA1366 CPU BX80601960 MB Intel BOX DX58OG PSU Corsair 600W MEM 4G KST KVR1333D3/4GR x3 EVGA GeForce GTX 560 Ti Western Digital 500 GB SATA 6.0 GB-s Internal OEM Drive WD5000AAKX Western Digital 2 TB Caviar Black SATA 6GB/s Internal OEM Drive WD2002FAEX...
Hardware & Devices
Marvell 9128 Sata 3.0 [6Gb/s] manifesting as IDE
Good evening- I've been working these last few days on some recent upgrades to my GA-790FXTA-UD5 system, and I have found some puzzling issues. I did my original install of Win7-64 ultimate last year using the AHCI drivers from the beginning in order to get the extra speed at startup etc. ...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:27.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App