Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Secondary Hard disk problem, Randomly disconnects.

23 Jul 2015   #1
shuin

Windows 7 x64
 
 
Secondary Hard disk problem, Randomly disconnects.

Hi, this problem suddenly struck on my desktop a couple days ago. The problem is my secondary HDD (WD Green 2TB) suddenly disconnects and a couple of minutes (let's say like 3mins?) it reconnects like there's nothing happened.

And so, I brought it where I buy that HDD because it has it's own warranty and now they are fixing it. After I brought it to the store where I buy that HDD, I bought new HDD (WD Green 3TB) and a new SATA cable, thinking that might SATA cable is problem and not my HDD.

Then I plugged my new HDD to desktop, and after a couple of minutes tweaking my new HDD it suddenly disconnects and reconnects itself. Damn. I don't know what's the problem here. I even clean install from OS to drivers and even I updated my BIOS and still now luck.

I also confirmed/re-seat all plugs and cable on my mobo and still having this problem. I also noticed that when I plug my external USB HDD 1TB Toshiba I keep hearing click sounds from it and my windows didn't do anything (but I keep hearing from windows the sound of usb plugged)

Is my Mobo dying? My PSU (coolermaster 750w) is still new, almost 1 yr from now. Anyway I hope someone help me here.

Desktop specs:

Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit
Motherboard: Gigabyte: Z68X-UD3H-B3
Processor: i7-2600
Memory: 8GB
Graphic Card: AMD R9 270x 4GB
PSU: Coolermaster 750w
Primary SSD: Samsung 250gb
Secondary HDD: WD green 2TB (this one I thought it that was going to die) and WD green 3TB (just bought it days ago)


My System SpecsSystem Spec
.
23 Jul 2015   #2
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Hello, shuin and welcome to the forums. First the Toshiba drive. The clicking is a sign of a hard drive going out. As far as the other hard drive, the Green drives will go to sleep when not in use. They are designed to do that. So, are you sure that is not what is happening? You can also try connecting them to a different sata port and check if the same behavior exists. I would suggest you running the long and short tests with Seatools for DOS on all of those drives. SeaTools for DOS and Windows - How to Use as well as check disk Disk Check
My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2015   #3
shuin

Windows 7 x64
 
 

I'm using wd green 2tb almost a year now, and didnt have this problem until now.

My only suspect here is mobo taking its age now since I bought in 2011

When my desktop is booting, it successfully detects all my hdds and even my BD rom...

Problem almost lies when I tend to access my files to my secondary HDD and/or when I download something from internet that will save to that 2nd HDD.
My System SpecsSystem Spec
.

24 Jul 2015   #4
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

(My mobo is from 2010 summer, still ticking like a clock. And it has worked 15+ hours every day.) I hope yours is alright too.

Get CrystalDiskInfo - CrystalDiskInfo - Software - Crystal Dew World, Function - Advanced - AAM/APM - and see if settings are set to performance (all the way to right), APM may be greyed out.

Perhaps you can also download and make a bootable DVD/USB for Linux Mint MATE, and then boot with it. See if HDD gets disconnected there too.

Try another SATA port as Essenbe advised, also another power cable (say, BD cable). Is your HDD set to sleep after a certain time? Check Control Panel - Power options - go into details of selected power plan.
My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2015   #5
shuin

Windows 7 x64
 
 

I tried putting my secondary HDD to other sata port from SATA2 to another SATA3 port and still experiencing the problem.

Gonna try to other advice you guys said to me and gonna update this post after I did your solutions...
My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2015   #6
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

By the way does this happen in Safe Mode with Networking?
My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2015   #7
shuin

Windows 7 x64
 
 

Hmm haven't tried turning to safe mode whil metworking... What if this doesnt happen in safe mode while networking?
My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2015   #8
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Maybe a software/driver is interfering? Also try a clean startup - Troubleshoot Application Conflicts by Performing a Clean Startup

Do I get you right that you re-installed Windows too? If so, did it have issues right away the first thing after logging in (no updates or drivers installed)?
My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2015   #9
shuin

Windows 7 x64
 
 

Nope, it didnt get any issues.. I even updated my FFXIV but during that time or even other tasks I do, my 2nd hdd is still disconnecting and then reconnects.

All my SATA cables have pin on each side so that it won't took off when moving the desktop (like cleaning etc) and I assure that all cables are 100% intacted to SATA port of mobo. I even clean and reseated all cables in my mobo
My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2015   #10
CKWD

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Hello shuin!

I would suggest checking the drive's health with WD Data Lifeguard, as it is a WD drive and is best analyzed with its respective software.

WD DLG:
Support Answers

How did you notice the drive is disconnecting and reconnecting on its own? Did it disappear from My Computer, Disk Management and other system locations, or did you just hear beeping sounds, or something else?

You mention you hear sound from your external drive too? Do you have another drive, a known-good working drive, even borrowed from a friend, that you can try internally on your motherboard, just to see the connection. How many drives in total do you have? Could you please post the exact model numbers of the WD drives, and your motherboard, also for how long you have been using it.

CK_WD
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Secondary Hard disk problem, Randomly disconnects.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Secondary Hard Drives Randomly Disappear
I've had this issue for months now. I chatted with tec support for my motherboard and the guy wanted me to RMA it. I have searched the internet high and low for an answer. Here is the issue: I have two internal hard drives I use for media. A few months ago both would randomly go away and the...
Hardware & Devices
Windows has detected a hard disk problem. Hard drive failing?
Hey there guys, about six months ago I started receiving an error every few days on my computer on boot, and it was something along the lines of: 'pxe-rom: Check cable connection!'. To fix it I just used my Windows 7 install CD and it was fine, until whenever it'd happen again. Now, just about...
Hardware & Devices
Confused about installing Windows on my hard disk,hard disk problem
Hi guys, I will try to explain this as simple as i can.So let's start I have laptop ASUS N75SF and it is a year old,so i have decided to format.I have two separate hard disks that are the same brand,SeaGate 9500423 AS, each 500 gb capacity. Before i decided to format , one of my hard...
Installation & Setup
Secondary disk randomly disappears
Hi all, So a couple months ago, I noticed that my secondary HD would randomly disappear. Going into Disk Management and performing a "Rescan Disks" would get it to see it again, but would randomly go away again. I figured the disk was going bad, plus I wanted more storage for recording. So I...
Hardware & Devices
Secondary Hard disk not being shown or detected in My computer
I have just switched and upgraded to windows 7 from windows XP...the hard disk/drives C:/ D:/ and E:/ show up normally in My Computer but the hard disks and partitions drives F:/ G:/ and H:/ do not show up....only after the PC is re-started do they appear and they after leaving the PC idle for a...
Hardware & Devices
one of secondary Hard disk corrupted
i have connected 4 HD and one of HD is corrupted i guess it is recognized only few seconds after the reboot after that it disappears!!!:( now i got 160gb of data on that, if i try to transfer the data it keeps on saying calculating but i cant transfer any data from it... can someone help...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App