Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AHCI Not found in Bios

18 Aug 2015   #41
derekimo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

 
 

This should be the driver for those hardware ID's you have posted, (The PCI serial port)

https://downloadcenter.intel.com/download/13935

That one below it will most likely be something you have to get from Lenovo site.

If you can show me that hardware ID and what it looks like expanded, as well as the model of that Lenovo that would help.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Aug 2015   #42
N2Abyss

Windows 7 Home premium 64bit SP 1
 
 

Q: If you can show me that hardware ID and what it looks like expanded, as well as the model of that Lenovo that would help.

I don't understand what you mean, I thought all the hardware was listed for the "PCI Serial Port" in the screen shot I posted?


Here is the PC Info:

Operating System Windows 7 Professional (x64) Service Pack 1 (build 7601)
Install Language: English (United States)
System Locale: English (United States)
Installed: 11/23/2012 2:55:13 PM
Boot Mode: BIOS (Secure Boot not supported)
System Model LENOVO 6072BKU ThinkCentre M57
System Serial Number: LKRGBVB
Enclosure Type: Desktop
Processor a 2.20 gigahertz Intel Core2 Duo
64 kilobyte primary memory cache
2048 kilobyte secondary memory cache
64-bit ready
Multi-core (2 total)
Not hyper-threaded
Main Circuit Board b Board: LENOVO LENOVO
Bus Clock: 200 megahertz
BIOS: LENOVO 2RKT64AUS 11/24/2011
Drives 249.95 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
200.69 Gigabytes Hard Drive Free Space

ATAPI DVD C DH48C2S ATA Device [Optical drive]

WDC WD2500SD-01KCB0 [Hard drive] (250.06 GB) -- drive 0, rev 08.02D08, SMART Status: Healthy
Memory Modules c,d 3824 Megabytes Usable Installed Memory

Slot 'J6G1' has 2048 MB (serial number E133F274)
Slot 'J6G2' has 2048 MB (serial number E133F275)
Slot 'J6H1' is Empty
Slot 'J6H2' is Empty
Local Drive Volumes

c: (NTFS on drive 0) 249.95 GB 200.69 GB free
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2015   #43
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

I always just use the snid rather than model
The snid is located where the activation key is on the computer or similar tag on it,
Probably need a magnifying glass to read it though
My System SpecsSystem Spec
.

18 Aug 2015   #44
derekimo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

 
 

Nice job on the specs!

You are correct about the hardware ID's for the PCI serial port, that is the driver I posted.

I should have been more clear with the rest of my statement, I was talking about the "Security Devices" below it,

AHCI Not found in Bios-lenovo.png

That looks like it needs attention too.


My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2015   #45
N2Abyss

Windows 7 Home premium 64bit SP 1
 
 

Try this,


Attached Thumbnails
AHCI Not found in Bios-lenovo2.png  
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2015   #46
derekimo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

 
 

Thanks, that's what I thought it would be.

Instead of that link I gave you before, I found one on Lenovo,

On this page you'll see four downloads,

Desktops and all in ones :: ThinkCentre M Series desktops :: ThinkCentre M57 - Lenovo Support (US)

The first and third are the actual drivers, the others are instructions, go ahead and install both one and three.

The top one is part of the chipset and the third one down is the actual PCI serial port driver.

AHCI Not found in Bios-2015-08-18_17h25_41.png

Then for the Trusted platform module, the fourth one down is the driver you want,

Desktops and all in ones :: ThinkCentre M Series desktops :: ThinkCentre M57 - Lenovo Support (US)

AHCI Not found in Bios-2015-08-18_17h27_03.png


My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2015   #47
N2Abyss

Windows 7 Home premium 64bit SP 1
 
 

Well, don't quite understand what that third driver was, something about a password manager? But everything appears to be exclamation free and running good!
Thanks a bunch! If your ever in the armpit of Wyoming, look me up I owe you a beer and a steak dinner!


Attached Thumbnails
AHCI Not found in Bios-man3.png  
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2015   #48
derekimo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

 
 

You're welcome. I thought that third driver would get rid of that key on the trusted platform module.

Unfortunately I can only find an XP 32bit driver for that. It's not necessary for your computer but I was hoping it would clear that up.

A steak and a beer sounds great, I'll hit you up if I'm ever in the area.
My System SpecsSystem Spec
22 Aug 2015   #49
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Ugh!

I have a brand new Win10 notebook here and it has that "Trusted Platform Module" also. I was hoping to destroy that in a clean install of 10, but it sure looks like hardware that requires a driver.

Does anyone know what the thing does?
My System SpecsSystem Spec
22 Aug 2015   #50
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

I ran across some interesting entries in advanced bios for usb configuration
Also fast boot there was a entry for usb support as well.

No tell if it related to security devices or not being I don't have an oem board none effected anything.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AHCI Not found in Bios




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
HDD not found in Windows Installation but found in BIOS
So it's a long story. I hadn't had Microsoft Net Framework on, so I turned it on. Then my PC randomly crashed. Tried to reboot but it got stuck in the crash then reboot circle. I tried my hardest to fix it but I couldn't find anything to fix it so I decided to just, reinstall windows. I made...
Hardware & Devices
cloned C:, installed AHCI drivers, changed BIOS to AHCI, D:'s GPT gone
see second post. I have a 3TB drive D: for data formatted with GPT. Had BIOS OnChip SATA Type set as "RAID" "As SATA Type" from back in the day. When I took out the RAID, I forgot to change this to AHCI when I reformatted and got rid of RAID drives! Changing to "AHCI" "As SATA Type" as...
Installation & Setup
No AHCI option in BIOS, is my computer default in AHCI or IDE?
I bought a brand new SSD, installed it in Windows 7, and there is no option in my BIOS for the SATA controller (to switch between IDE and AHCI Mode). How do I determine whether my computer's sata controller is using IDE or AHCI? I want to make sure that my AHCI controller is enabled and not IDE...
Hardware & Devices
How to set SSD and HDD in the bios (AHCI, IDE...)
I have SSD as primary system drive and 2x512GB HDDs as RAID 1 for storage. In bios i have options to set them as AHCI, IDE and one more that i forgot... What is the proper way to set them?
Hardware & Devices
AHCI Bios Setup for SSD?
I have a SSD drive & want to use the AHCI Mode & Native Command Quening from W7 Pro X64. I performed the Regedit by setting the START paramater in the registry key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci from "3" to "0" - and then making the switch in the BIOS from IDE to...
Hardware & Devices
Changing to AHCI in BIOS
Hi this might not be the correct forum but I thought i'd try anyway. Basically i've bought a new pc and the BIOS 'American Megatrends' seems to be very difficult to try and find how to change to AHCI mode. I need to change it as im going to be installing a mac os distro. If anyone has any...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:04.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App