Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: New motherboard - no beep at system startup

01 Dec 2015   #1
trinaz

Windows 7 Pro 64bit SP1
 
 
New motherboard - no beep at system startup

Have been building my own PS's since mid 90's...but this one has me stumped - am trying to set up a new box to do a fresh/clean install of my licensed Win 7 Pro 64bit dvd prior to a new Win 10 upgrade.

new mb - M5A99X-EVO R2.0
new CPU - AMD-6-CORE FX-6300 8M R
new memory - 4Gx2 GSKILL F3 14900CL9D-8GBSR

System starts up and green light lights on MB but that's it - no beep - no system start up - All these components were checked for compatibility and there are/were supposed to be no issues ?

There are a few mb connector cables I'm not sure about...have attached jpgs on general issues

Where do I begin my trouble shooting to at least get a start up bios beep in this system ? . 1st of all on this motherboard's connectors is the white wire the - or ground - and the colored wire the + or positive re the power jpg attached ?

Thanks...TiminAz




Attached Images
New motherboard - no beep at system startup-atx.jpg New motherboard - no beep at system startup-cables.jpg New motherboard - no beep at system startup-power.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.
02 Dec 2015   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

With everything new, it could be any component. The motherboard, CPU, Memory or power supply. If you have another known good power supply, start with that. If its not the power supply, remove all except one memory module and see if that makes any difference. Even remove them all and see what happens.

As its apparently not POSTing (Power On Self Test), I would more suspect the motherboard or CPU, assuming you have all the power connected to the motherboard (the 24 pin and the connector in #2 in your drawing.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2015   #3
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Do you have the 8 pin cpu connector plugged all the way in. They do fit tight.

Many new motherboards don't have speakers so you will not hear beeps.

New motherboard - no beep at system startup-connector-8-pin.png


My System SpecsSystem Spec
.

02 Dec 2015   #4
trinaz

Windows 7 Pro 64bit SP1
 
 

Thanks guys..got it up and running...missed on power connector and one 'loose' slt connection...all running fine now
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2015   #5
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Very good. What connections was giving you problems?
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2015   #6
trinaz

Windows 7 Pro 64bit SP1
 
 

Your dead on on the 8 pin connector...also did reset the graphics card in the slot...most likely the 8-pin but maybe the gaphic card slot was contributing...all up and running now...

Thanks...TiminAz
My System SpecsSystem Spec
Reply

 New motherboard - no beep at system startup




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Beep sound when windows startup
There will have a very strong and loud beep sound nonstop when enter windows. However when this beep sound appears, my laptop will not able to enter windows. I have to force shut down and restart and again until no beep sound so that able to enter windows. What is the problem?
General Discussion
No beep from motherboard on startup
When I recieved the Asus H97-PLUS, it was not really working for me so the seller was kind to trade my motherboard with a new MSI H97 Gaming 3 motherboard, I installed the motherboard and I just finished reinstalling windows, I have only 1 issue, when I startup my computer I don't hear that beep...
Hardware & Devices
Continous System Beep During Win 7 Boot
I just got my wife a new laptop for Xmas. It is a Lenovo Thinkpad Edge 14". Here are the specs: Core i3 - 370M 4GB Ram 500 GB HD Intel Wireless ABG Win 7 Home Premium 64-bit The first time we started it up, and every time since, the computer does a continuous short/fast beeps once the...
BSOD Help and Support
Startup Repair Bug, CHKDSK on boot and occasionally beep at post?
Hi all, I need your advice. Is my harddisk failing? This problems started many months ago. On and off. 1. It started with display driver crash and restart on recovery when visiting youtube website. It lead to bsod if you continue using without restarting. Next it detect hd6950 as 6800...
General Discussion
Frozen and loud beep on startup
Started up my laptop this morning everything was fine. Went to turn it back on and it crashed and froze on startup (Windows logo) Ran it in whatever prompt it told me to, did its self-repair job (seemed to do the trick) Things are functioning normally. If i recall, my battery was very low...
BSOD Help and Support
Kill the damn system beep
I've tried everything I read which includes: 1) Changing sound profiles for my theme to none. 2) Stopping and disabling Beep in UnPnP in the device manager 3) I even went as far as uninstalling the driver for system beep. It's not really a system beep it's more like a one off piano hit. It...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:52.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App