Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: My 3.0 ports aren't working as supposed to

26 Feb 2016   #1
Koujiko

Windows 7 Professional 64x
 
 
My 3.0 ports aren't working as supposed to

Hello everyone.

I've always come to this forum for answers, and I've been able to solve most of them, but right now I needed to make an account to explain my issue because I'm out of ideas.

First of all, I saw a thread similar to this, but the solution they gave didn't accomplish much.

I have a Lenovo E440, it has 3 usb ports, and all of them are 3.0.
I have a Samsung M3 Slimline 2TB USB 3.0 Portable Hard Drive, with its 3.0 cable.

So this is what happens.

I use my office internet to download movies, games, etc, then I place them on my M3 to bring it to home. The speed I get in my computer office, which is a decent computer, is about 20-30 mbps, which is fine I guess because I connect my M3 to a 2.0 port, but when I get home, no matter which port I use since all of them are 3.0, I guess about the same transfer speed or maybe less, sometimes even 10mbps.

I wondered if my hard drive was faulty because sometimes it will take a while for my laptop to recognize it when in my office it does almost right away (and my office computer is lower than my laptop).

I downloaded my 3.0 usb ports drivers from the manufacture website (Lenovo), and realized it was the same that the Windows installed by itself, so I did some tests like uninstall the ones that Windows installed and then manually reinstall.

I did that, then restarted the computer. After that, just less than 5 mins, I would get a blue screen error showing some issue with a file, which is the one I just installed from the drivers downloaded in Lenovo, so I had to be quick and uninstall everything so I would stop having this blue screen error.

Now I'm back with the ones that Windows install when it realized I don't have (still the same driver name and everything so I don't know what's the difference between them).

Yesterday I was transfering a game folder and at first was about 8-11 mbps, then it increases a to 20mbps.


Does this laptop needs to be upgraded to 8 or 10 since maybe, and just maybe, its drivers are not fully supported in Windows 7? I don't like Windows 8, I have an original Windows 10 Pro which I tried. It was good and got a good feeling to it at first, but then, out of the blue after I installed some stuffs and needed to restart, my drivers went off. I mean, my wireless drivers and lan ones were uninstalled, also my latest graphics drivers were uninstalled, and I couldn't figure it out why that happened since I was just installing normal stuffs and I like to restart after installing stuffs. So I brush it off and went back to Windows 7.

If you might wonder, no, I don't remember how much transfer speed I was getting while using Windows 10, I think I didn't even use my M3 since my hard drive had a partition when I installed Windows 10, so I didn't need to plug it.

So that's pretty much everything till now. I've been thinking if I should try Windows 10 again, but I'm afraid I would stumble upon that issue again, and also, updating in Windows 10 was a really really pain in the armpit, it was hellish slow, and weekend just started and I wouldn't like to spend 4-6 hours just updating tonight.


I hope I can sort things out.

Thank you very much in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
Reply

 My 3.0 ports aren't working as supposed to




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
the colors aren't working
example: please help!:( R513HCOS3s4
General Discussion
Front USB ports not working, but rear USB ports work…
This is a brand new custom built PC for web browsing for a motel lobby. Win7 Home Premium AMD A4-3300 Llano MSI A55M-P33 FM1 Rosewill FBM-02 MicroATX Mini Tower Running latest BIOS and latest drivers downloaded directly from manufacturer's website. I tried switching between all 3...
Hardware & Devices
Online port checker sites saying ports aren't open
I googled how to open ports and it told me go in to windows firewall>advanced setting>new rule etc. I want to install a game so I need certain ports to be open and unrestricted. When I used online port checker sites they all say the required ports aren't open. What's the deal here?
Network & Sharing
Themes aren't working?
So someone in my family just got a new computer, and all of the installed themes change the window borders/task bar, but mine doesn't. If I click on any theme other than and Aero theme then it reverts to the classic window border/task bar. Any help is appreciated. Thanks. EDIT: I don't think I...
Themes and Styles
some themes aren't working
I've downloaded several themes onto my laptop, running windows 7 x64, but some work and some don't. I've gotten killiki and elegant glass to work, as well as a couple others, but i can't get counter elements and a few others to work. Anyone know what the problem could be?
Themes and Styles


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:05.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App