Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 12gb ram shows in bios, only 4,6,or 8 usable shows in windows

06 Mar 2016   #1
allen1979

windows 7 home premium 64bit sp1
 
 
12gb ram shows in bios, only 4,6,or 8 usable shows in windows

Hi guys. I just upgraded my processor to an AMD 8350. It replaced my Phenom. This is the 3rd day the new processor has been in the computer. First two days everything went fine. Ran Prime 95 and IBT to make sure i was up and stable. This morning (3rd day) got up, turned on the computer, and now i have less usable ram than i had last night. No matter how many times i restart, it shows less in windows than what bios shows. It says either 4,6, or 8gb usable ram (it changed just about every time too). I have reseated all the ram. I have moved them around. I have reseated the processor. I have clean installed windows 7 home premium x64. Does anyone have any ideas? This is the first issue with RAM i have ever ran into. Also, when i am in bios, and i go to the RAM settings, everything shows up like it is supposed to. Details, options, timings, etc. Not really sure where to go from here.


My System SpecsSystem Spec
.
06 Mar 2016   #2
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

In most AMD CPUs, the memory controller is on-die in the CPU. Maybe your FX-8350 is malfunctioning.

Also:

- Do you have the correct voltage for your memory set in BIOS?
- What kind of memory is it? (brand name, model, and speed)
- Have you tried putting the Phenom back in to see if the 12GB memory comes back?
My System SpecsSystem Spec
06 Mar 2016   #3
allen1979

windows 7 home premium 64bit sp1
 
 

Thanks for response. Voltage is correct for RAM. RAM is all crucial. 2 4x2 and 2 2x2. Same speed. 1600 mhz. Same clocks. I am gonna try putting phenom back in. That is good idea. Maybe 8350 is malfunctioning. All I know is everything was fine til third day after installation of new processor. Then half usable RAM issue popped up. And the processor is all that was changed. Btw, no oc. Thanks again for ideas.
My System SpecsSystem Spec
.

13 Mar 2016   #4
allen1979

windows 7 home premium 64bit sp1
 
 

It appears that one of the sticks of RAM died, as the computer would only boot with three of the four. Soooo, gonna send it back and get a replacement. Pre labeled package on the way. thanks for the help. Btw, i did put the phenom back in, and it still didn't do the trick, that is why i started the RAM switching. thanks for the help mellon head.
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2016   #5
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

Well, it's good that you might have isolated the problem. I hope you can get it to work after all this trouble.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 12gb ram shows in bios, only 4,6,or 8 usable shows in windows




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
DXDiag shows DirectX 11 but Windows Experience Index shows DirectX 10
Hello, I just did a clean install on my laptop after installing a new SSD. I installed the drivers that I had to install manually, and then I did a Windows update for anything else. After getting everything setup I ran my first Windows Experience Index. Surprising, the graphics score was...
Performance & Maintenance
wd caviar green shows up in bios only
using 32 bit home premium win7 installed on 320gb wd. Installed a 500gb wd caviar green . the bios setup sees it as the 4th drive and the smart NCQ says not supported transfermode says P10 0 does not show up in devices or...
Hardware & Devices
Windows 7 12GB Installed (6GB usable) assistance
I recently bought another set of RAM to extend my system from 6GB to 12GB. However when I checked my system info I got the above title. Below is my system information already reset the CMOS but that didn't work. Also in msconfig max memory is unchecked. RAM: Corsair XMS3 6GB - 3x2GB DDR3 (2...
Hardware & Devices
Windows 7 64bit shows 3.73GB usable memory with 8GB installed
I have two sticks of 4gb PNY RAM (8gb total) installed in an Asrock A75M motherboard, which supports 16GB of RAM. I've already flashed my BIOS, thinking that may be it, but it didn't work. Windows 7 as well as my BIOS show that 8GB of RAM is installed, but only 3.73 is usable. I have an...
Performance & Maintenance
HDD shows up, shows data, no folders or files visible
I just reinstalled Windows 7 64bit after a crash. I reconnected my second HDD to the machine where prior to the crash I stored all my photos and music. The problem is that there appears to be no folders or files visible in the drive, despite it showing over 300GB of used space. See the...
Installation & Setup
12Gb suddenly shows as 8Gb!
First my specs: i7 920 @ 4.0GHz 3R Systems Prima Boss II 120mm CPU cooler Asus Rampage 2 Extreme 12Gb GSkill DDR3 12800 Palit 4870X2 Revolution in CF 150Gb WD Raptor 300Gb WD VelociRaptor 1000Gb * 2 WD Caviar Black
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:41.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App