Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: alienware m14x r1 not detecting 2nd hard drive

09 Mar 2016   #21
logo897

windows xp, 7 home premium 64-bit, 10 on diff hard drives
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Layback Bear View Post
You have a Desktop.
You unhooked the cable from the DVD player and removed the DVD player from you case. Then installed the Caddy where the DVD player was.
What cables did you hook to the Caddy after you installed it into your case?

Here is what I trying to find out.
Once you installed the drive into the Caddy and then installed the Caddy into the computer case (what cables did you use to hook all this up to your computer)?

I'm thinking somewhere their is a missing or poor connection or the Caddy is fubar.

I'm also wondering why go through this just to add a hard drive/ssd to their Desktop.
Maybe I don't understand what exactly you are trying to do. What is the desired end results?


This is a video of what I did, but I'm not getting the results I should. My ssd is only 120GB and I'm trying to get the hdd to work so I can install extra games on my laptop.

https://www.youtube.com/watch?v=jhuThdzlHTM


My System SpecsSystem Spec
.
10 Mar 2016   #22
derekimo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Layback Bear View Post
Okay I think I got a better understanding.
You basically have a laptop put in a small Desktop case.
It surly isn't a Desktop from what I understand a Desktop to be.
It is a laptop,

Alienware M14x Gaming Laptop Details | Dell

If you are using the OP's specs listed as desktop, this is a different machine.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2016   #23
TrustMe

 
 

I would suggest resetting the ribbon cable from the DVD, now hard drive caddy, to the motherboard. Maybe it's not seated correctly. Were you careful removing it from the DVD drive and sticking it to the caddy? It could be the ribbon cable got damaged in the transfer.

I have the same laptop and love it. It's just a shame Dell stopped making it with the 14" screen.
My System SpecsSystem Spec
.

10 Mar 2016   #24
logo897

windows xp, 7 home premium 64-bit, 10 on diff hard drives
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TrustMe View Post
I would suggest resetting the ribbon cable from the DVD, now hard drive caddy, to the motherboard. Maybe it's not seated correctly. Were you careful removing it from the DVD drive and sticking it to the caddy? It could be the ribbon cable got damaged in the transfer.

I have the same laptop and love it. It's just a shame Dell stopped making it with the 14" screen.
I have removed it and re-installed it multiple times. I wasn't careful at first to be honest, however I uploaded a few pictures before of the cable. Does it look damaged or no? I thought it was supposed to look like that.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2016   #25
TrustMe

 
 

It's hard to know if it's damaged or not from the picture. The only way to be sure is to put your DVD drive back in and see if it works. If your DVD player is working good you know it's not the cable. Then it would have to be the caddy or SSD. You could test the SSD by placing it in your desktop and see if you could access it from there. I kind of doubt the SSD is bad since it is brand new but you never know.

If your DVD player was workin before you put in the caddy and does not work now, then you would need to buy a new cable.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2016   #26
logo897

windows xp, 7 home premium 64-bit, 10 on diff hard drives
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TrustMe View Post
It's hard to know if it's damaged or not from the picture. The only way to be sure is to put your DVD drive back in and see if it works. If your DVD player is working good you know it's not the cable. Then it would have to be the caddy or SSD. You could test the SSD by placing it in your desktop and see if you could access it from there. I kind of doubt the SSD is bad since it is brand new but you never know.

If your DVD player was workin before you put in the caddy and does not work now, then you would need to buy a new cable.
I have tested the SSD on my desktop before and it works fine. the hard drive is in the caddy not the ssd. the ssd is in the primary drive and it is what is being used right now. also, the dvd player i have is broken sadly.

I could have sworn that with the A02 bios in my laptop, the hard drive was spinning. now i have A08 and it's not. but this was with the 500 gb hdd 6gb/s. right now, i have the 3gb/s 1tb hard drive in there. I'd imagine that wouldn't make a difference, you know?
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2016   #27
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Thanks Derek. I was using the system specs.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2016   #28
TrustMe

 
 

Sorry but I don't. I was going to suggest replacing the ribbon cable but I just looked them up on eBay. They are $25 for used and $30 for new. I had no idea they would be that expensive.

Sorry, I'm out of ideas at this point. Maybe some one else will jump in with a suggestion. If you get it worked out post back and let us know.

Just a side note, be careful flashing the BIOS to many times. I read it could be bad for the chip. I don't really know if it's true or not but I'm just throwing it out there.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2016   #29
logo897

windows xp, 7 home premium 64-bit, 10 on diff hard drives
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TrustMe View Post
Sorry but I don't. I was going to suggest replacing the ribbon cable but I just looked them up on eBay. They are $25 for used and $30 for new. I had no idea they would be that expensive.

Sorry, I'm out of ideas at this point. Maybe some one else will jump in with a suggestion. If you get it worked out post back and let us know.

Just a side note, be careful flashing the BIOS to many times. I read it could be bad for the chip. I don't really know if it's true or not but I'm just throwing it out there.

I strongly believe that if I find a way to change my motherboards sata connection that this could work. ive used this:

HGST SATA-III to SATA-II Interface Speed Change

also, would a custom made bios work?

thank you all for the help anyways even if you're lost right now, it means a lot that I have people like you to help me out.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2016   #30
logo897

windows xp, 7 home premium 64-bit, 10 on diff hard drives
 
 

also I see something called "SSC", will enabling it help? but for some reason I cannot enable it..
My System SpecsSystem Spec
Reply

 alienware m14x r1 not detecting 2nd hard drive




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Alienware m14x r1 laptop performs poor on battery
hi all, just have a quick question: why is it that when I play a game on my alienware laptop, for example black ops 1, that my fps drops drastically when I go on battery power? I get over 100 fps with the ac adapter plugged in the laptop, but it goes down to 30 when i unplug it. ...
Gaming
Alienware m14x r1 laptop problems
hello all, today has been 2 days that I've owned my alienware laptop after my friend gave me his and I have just finished installing windows 7 and updates (after a new hard drive i installed), and now am installing games. This laptop model I know is from 2011, however I'm having some...
Gaming
The Audio Service is not running, Alienware M14x Windows 7 64-bit
Hey everyone, so i come home one day and turn on my laptop, i go to play some music and i realize nothing is playing. I look at the speaker icon and it has a white x in a red circle over it. I tried to open the settings but it kept saying "one or more audio services are not running." So i tried...
Sound & Audio
Need help with overheating on an Alienware M14x
So...I've had my laptop for over a year and a half now and I'm noticing some big issues with heat. The back is propped up and I have a small fan running next to it, and I cleaned out a lot of dust from the built-in fan a couple days ago. I don't have anything overclocked, but it still heats up a...
Performance & Maintenance
my pc is not detecting my hard drive
hy one day i was playing mafia ii and all of the sudden everything stops my desktop was empty error message everywhere my pc couldnt find my hard drive . i used sistem restore now every picture and all my music is gone .i cant save any game or save settings to my software please help is my...
Hardware & Devices
Alienware m14x laptop, Unidentified network & no internet access
Hello all, I'm not exactly the most tech-savvy individual, so I will try to convey the problem I'm having here. I'm at my girlfriend's house, and have two laptops with me. One is a Sony VAIO (which I am currently using), the other is an Alienware m14x (sitting right next to me). I use the...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App