Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: External USB Hard Drive Backup not being found

23 Mar 2016   #1
dave60707

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit
 
 
External USB Hard Drive Backup not being found

The ďEĒ drive became missing. I added the drive letter in Disc Management but backup still canít find it.
Please see attached screen shot. Iím guessing it has to do with Systems Reserve but canít figure out how to fix that partition which I never saw before. I used Windows Image to backup and then recently tried to save a clone with Macrium Reflect but it failed with a message error 13 broken pipe.
Help please,
Dave




Attached Thumbnails
External USB Hard Drive Backup not being found-disc-management-image.png  
My System SpecsSystem Spec
.
23 Mar 2016   #2
maxseven

Windows 7 Home Premium 64bit 6.1 Build 7601 (SP1)
 
 

Have you simply tried setting the drive to a different letter other than E?
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2016   #3
dave60707

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit
 
 

Hi maxseven,
Thanks for your reply. I have just tried your suggestion of renaming it with an unused letter but to no avail. Could the Macrium Reflect cloning software have created the System Reserve partition (it that's what it is)? Should I just reformat the external hard drive?
Dave
My System SpecsSystem Spec
.

23 Mar 2016   #4
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

The E partition is a tiny little partition. What do you want to do with it. The space behind it is very big and could be used for backup. But you have to first define a partition in that space.
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2016   #5
maxseven

Windows 7 Home Premium 64bit 6.1 Build 7601 (SP1)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
The E partition is a tiny little partition.
Yes, it appears to me OP that you did perhaps err in some way asking Macrium to back-up your primary hard drive, and thus all it did was create that 100MB System Reserved partition and left the rest of the drive alone. I don't use Macrium so can't imagine how this might happen--must be the result of the "broken pipe" error.

But to guess: you tried to make a "clone" with Macrium and what you really want to do is create a Backup Image of that drive, which BTW can hold many multiple backups of your original (and why does your original have such a large unused space?).

I'd try running Macrium again and don't select Clone this time. Again, dunno Macrium but if it doesn't like your unformatted drive you may have to format it first as whs suggests.
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2016   #6
dave60707

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit
 
 

Hi Maxseven,
Yes Macrium created that small E partition and was probably going to save the clone in the large partition but for some reason crashed. I renamed and formatted the large partition and it failed again.
So I then reformatted the drive in windows and just successfully completed a window image backup.
I really appreciate your help.
Thank you very much,
Dave
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2016   #7
maxseven

Windows 7 Home Premium 64bit 6.1 Build 7601 (SP1)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by dave60707 View Post
Hi Maxseven,
Yes Macrium created that small E partition and was probably going to save the clone in the large partition but for some reason crashed. I renamed and formatted the large partition and it failed again.
So I then reformatted the drive in windows and just successfully completed a window image backup.
I really appreciate your help.
Thank you very much,
Dave
You're welcome. Maybe your Macrium installation is corrupt--people here swear by it.
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2016   #8
dave60707

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit
 
 
Problem Solved

I discovered that the problem was with many errors on the hard drive that I was trying to clone. I used Seagate's SeaTools for DOS to test the drive. I had to run it 5 times before all the errors were repaired but it did a commendable job fixing every single one. Thank you Seagate, and you very helpful folks at SevenForums.
Dave
My System SpecsSystem Spec
Reply

 External USB Hard Drive Backup not being found




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
How does a backup on an external hard drive look like.
Hello sevenforums members, I want to backup my system and then do a clean Windows 10 installation, so my whole system is fresh after installing Windows 10. Is there a good way to do that? My real question is: How does the backup on an external hard drive look. Does it backup in a seperate...
General Discussion
External backup hard drive, should it be MBR or GPT?
On a computer using Windows 7 64 bit. When using external hard drives for data backup. Is it better to format them for MBR or GPT? I know MBR is old. And I believe the GPT has redundant partition tables. Though have read of some people having trouble getting data off of drives with GPT as the...
Hardware & Devices
External backup hard drive
I back up all my changed folders (usually 2 or 3) every evening to an external hard drive. Is it advisable to have the ext. HD plugged into the laptop all the time , or should I plug it in just for the backup operation which never takes more than 2 or 3 minutes? Thanks in advance.
Hardware & Devices
Best external to external hard drive synchronized backup plan?
So I want to clone one external 2TB with another. So one drive is the main use one and another the backup one. So I copy everything over to backup and i store the backup at another house and then I start using the main: deleting and adding/editing files. What is the best software or whatever to...
Hardware & Devices
External hard drive found as unknown device
I have a LaCie external hard drive which works fine on other pc's running Windows 7 Ultimate, but on this one it is an "unknown device". I have tried it in different ports but with the same result. I've checked with Windows Compatability and the exact model is listed there as being compatible. I've...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App