Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Assortment of Difficulties with OS Files (Supposedly)

25 Jun 2016   #1
RealityIsnt

Windows 7 Home Premium 64-Bit
 
 
Assortment of Difficulties with OS Files (Supposedly)

Hi! This is my first post, so I hope that I'm putting it in the right place.

I've recently discovered a whole slew of difficulties with my custom built computer. You can view my PC specs in my profile (I think), so I'm not going to list them here. These problems include, but are not limited to:
  • Can't check for updates (Windows Update)
  • Can't reboot
  • Can't shutdown (Hangs on "Shutting down")
  • Can't backup computer (Shadow copy failed, or something of the sorts)
  • Can't set a restore point (Shadow copy failed)
  • Can't run SFC /scannow (Windows File Checker, or something of the sorts)
  • There are no restore points (there were some previously)
  • I've already tried using my media install disk to check for "problems" when booting
  • Can't uninstall programs (Unless it's through Steam. I can't uninstall through Origin, or Windows, it just hangs there.)
  • Network speeds are significantly reduced (Takes ~10 seconds to load Youtube, compared to ~2-3, and Steam's downloads are anywhere from 0kb/s to 80kb/s)
  • Can't upgrade to Windows 10 (It just hangs at "Creating a restore point...")
  • Origin's window is minimized without the option to make it larger
  • Network settings have been messed up (I now have to put the DNS & the local IP to manual, otherwise it doesn't see where my router is located on our network)

Safe Mode:
Booting into Safe Mode seems to fix SOME of these problems, but I have not tried SFC /scannow in Safe Mode. I'm getting quite annoyed, because the free upgrade to Windows 10, from Windows 7 (What I'm running), ends in four days. Booting into Safe Mode does not fix the internet connectivity problems. Side note: When I set the IP & DNS to Automatic (in Control Panel), through the router's control panel you can no longer see my computer. I have previously assigned my computer a Static IP on the network (10.0.0.11), but I "forgot" the network, so my assumption is that it reset.

These are the things that I've tried:
  • Booting into Safe Mode (listed above)
  • SFC /scannow
  • Restore point
  • Using media disk to check for problems
  • Upgrading windows (GWX)
  • Letting my computer sit on the "Shutting down..." screen, once I let it sit there for 18 continuous hours, it ended up fruitless.
  • Event Viewer to see which problems have occured, or hung. I've tried to google these, but none of the solutions seem to work.
  • Running virus scan (Kaspersky Virus Scan couldn't complete because it stayed at 1%: "Checking memory..." for 12+ hours.

And that's it for now.

I'm really getting angry, and it'd make my day ten-thousand times over if someone could help me work through this.

Thanks in advance,
Max


My System SpecsSystem Spec
.
25 Jun 2016   #2
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi Reallyisnt,
I think the most relevant comment in your post,
Re Kapersky >>> CHECKING MEMORY <<<
sounds like faulty RAM.
Alternate/Try just using 1 of the RAMsticks, and make sure the configuration is correct.

Roy
My System SpecsSystem Spec
25 Jun 2016   #3
RealityIsnt

Windows 7 Home Premium 64-Bit
 
 

Hi, thank you for your suggestion.

I'll try that, and report back to you.

I'm soon considering to just reinstall the operating system now that school is out and I have some more time on my hands to reinstall all of my data.
My System SpecsSystem Spec
.

25 Jun 2016   #4
MeOnMine

Windows 7 Ultimate x64 SP1 OEM
 
 

Hi, according to your system spec's your RAM config may not be ideal. I.E. Ram needs to be matched for compatibility.
As Roy has suggested will show this.
Also your Antivirus is not ideal either and Virus could be causing your issues.
Virus can be sitting in RAM and Kaspersky is having a hard time with it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Assortment of Difficulties with OS Files (Supposedly)




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Assortment of Different BSOD's - Started off with BAD_POOL_HEADER
I was having BSOD's for a couple of months, finally got time to look into it. I had two dead hard drives inside my case, still connected. I assumed they were the culprit for the BSOD's, but i've removed them. I also migrated my c drive to an SSD. my original master drive had a c and d partition....
BSOD Help and Support
BSOD assortment of errors occurs daily
Hi, For the past couple days I've been getting frequent BSOD errors. Sometimes they occur at night while the computer plays my music that I sleep to but occasionally they have been starting to happen while I'm using it. I haven't changed anything in that time however 2 weeks ago I did...
BSOD Help and Support
Scheduled backups supposedly occur nightly but no new files are there
I've set my computer to backup overnight to my external hard drive, and the log says that the backups are occurring. However, when I look for the files I created the day before, they're not there. In fact, there are no new files on my Morespace drive for almost a year. I've looked at my...
Backup and Restore
Weird assortment of lockups and such
Ugh, I thought the days of having to completely reinstall Windows were going to be over with Windows 7, but maybe not. I've got a problem I just can't solve. Symptoms: - IE9 feezes after a while, have to force closed. - Eudora E-mail (obsolete but I like it) stops responding, stays on screen...
BSOD Help and Support
Got a WD Blue which supposedly has 300MBps transfere.
I have a Western Digital Blue HDD which supposedly has a transfere rate of 300MBps, but I have just backed up my user folder and noticed that the tranfere speed was only at 30MBps, why doesn't it use the full 300MBps?
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:18.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App