Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative Labs VF0380 webcam issue

31 Aug 2016   #1
weescotsman

Win 7 Professional 64 bit
 
 
Creative Labs VF0380 webcam issue

Need some assistance with getting my webcam to work as I need it for Skype interviews.

Running Windows 7 Professional 64 bit.

Appreciate this is an old webcam but it has worked previously on Windows 7 but now it doesn't work regardless of whether I plug it into USB 2 slot or USB 3.

The latest Creative Labs drivers are installed - I have the auto updater from CL. The webcam is detected in Device Manager with no errors. Skype also detects it but when I try to take a test picture with it the cam remains black, the actual camera light comes on though and the microphone works fine on it.

Not sure what else can be causing this. Any assistance is appreciated


My System SpecsSystem Spec
.
31 Aug 2016   #2
Megahertz07

Windows 7 HP
 
 

I had this kind of problem with a Sony laptop. The laptop came with Win Vista. When I upgraded to Win 7, the camera didn't work anymore. In device manager it showed that the driver was working correctly. But Win 7 installed the wrong driver.
Open device manager - look for the camera. Is it without a yellow alert?
Right click on the camera - Properties. On the Details tab choose Hardware ID.
It's something as USB\VID_03F0&PID_A707&REV_0030&MI_00
Put the Hardware ID on the Google search and you may find some answers.
If you don't find the driver, paste the Hardware ID at here.

Fond a driver here:
Creative Worldwide Support
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2016   #3
weescotsman

Win 7 Professional 64 bit
 
 

Hi thanks for a prompt reply.

The webcam is listed in device manager with no exclamation marks indicating an error. The latest drivers are installed and requesting an update via the Device Properties returns saying I have the latest drivers.

As for the hardware id's - it's reporting 2 of them as per the attached image. Googling the id takes me to various driver pages but since I already have the most up to date drivers I'm kinda stuck.


Attached Images
Creative Labs VF0380 webcam issue-webcam-hardware-id.png 
My System SpecsSystem Spec
.

31 Aug 2016   #4
Megahertz07

Windows 7 HP
 
 

Did you try the drive I've found: Creative Worldwide Support
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2016   #5
weescotsman

Win 7 Professional 64 bit
 
 

Yes that's the one I already installed. I can't get any tech support from Creative Labs themselves as it's a very old camera. Might have to bite the bullet and buy a new camera perhaps.
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2016   #6
Megahertz07

Windows 7 HP
 
 

The driver ID is related to the audio.
Can't be sure, but maybe your camera has failed.
My System SpecsSystem Spec
01 Sep 2016   #7
rvcjew

7 Pro x64, 10 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Megahertz07 View Post
Did you try the drive I've found: Creative Worldwide Support
That driver is for the creative webcam software the driver is this one: Creative Worldwide Support

OP should try this one and see what they get then if it works then install the previous mentioned one afterwards.

EDIT: OP please first get the driver file then disconnect from the internet and go into the device manger and uninstall the found camera device and make sure you check the box that says also remove software for this device then reboot and install the driver, then reboot again and install the other software first mentioned. 03.exe is the driver and 13.exe is the software that is optional.

Good luck.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative Labs VF0380 webcam issue




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Does anyone have a US contact number for Creative Labs?
Hello fellow members, I bought for a down and out friend a 2.1 set of Creative speakers via NewEgg. When they arrived my friend was overwhelmed to the point of being speechless. I had built a rig for him recently less a monitor, mouse & keyboard and speakers. But learning that his 10+ old...
General Discussion
No sound with Creative Labs CT4810
Hi fellow Windows 7 users, Problem: No sound Specs: soundcard; Creative Labs CT4810 cpu; AMD Athlon 64 3000+ memory; 1.5gb graphics; ATI Radeon xxxx series
Sound & Audio
No Sounds/Creative Labs X-Fi....Again
I had to do a reinstall/image restore and suddenly I have no sound when using my Creative X-Fi card. I tried driver updates, cleaning out ALL of my creative drivers then reinstalling them, and the 2.5 support pack I read about in another thread and nothing's worked. I running Windows X64, any...
Sound & Audio
No sound with Creative Labs CT4810
Hallooww Windows 7 users, i'm a newbie in this amazing forum :D hopefully i can solved my problem in here :) Main Problem: No sound Specs: soundcard; Creative Labs CT4810 CPU : AMD Athlon 64 3000+ RAM : 2gb
Sound & Audio
Non Creative Labs Sound cards
I'm tired of trying to get Creative cards (like the X-Fi XtremeGamer) to work reliably with Windows 7 Ultimate x64 (on a new install, after manually installing the drivers because Creative's installer fails consistently. Now the update called for by Windows Update also fails because "Setup is...
Sound & Audio
Dell Creative Labs Webcam
Since upgrading to Windows 7 I'm encountering a problem with my Dell 1525's built in webcam. I installed the old Vista drivers and the Webcam Manager, using those I can record video, take pictures, etc just as I could in XP. However in XP I was able to use the microphone built into the webcam...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:52.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App