Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Fans don't seem to be working after installing windows7


01 Dec 2009   #1

Windows 7 Enterprise 64bit
 
 
Fans don't seem to be working after installing windows7

Dear all,

Last week I did a clean install from Windows Vista Home Premium SP1 32 bit to Windows 7 Enterprise 64bit. During the process this forum helped me a lot, and most of my problems are solved now, but... Since I installed Windows 7 I noticed that my laptop (Dell Inspiron 1545, Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6400 @ 2.00GHz, 4 Gb RAM, Intel Chipset) is getting very hot on the surface and I don't hear the fans running anymore. While using Ableton Live 8 the laptop shut of twice, I think of overheating.
I had contact with Dell Support today, who said they couldn't help me because I did my own install of Windows 7, but the tech guy told me to do a BIOS update, which I did, without any results so far. I downloaded SpeedFan which tells me my CPU temperature is at rest (only Firefox and Media Player opened) around 60 C. When I want to configure my fans through SpeedFan the program doesn't find any fans to control.
Has anyone else had this problem, and if so, how can I fix it?

All help is greatly appreciated.

My System SpecsSystem Spec
.

01 Dec 2009   #2

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by bablo View Post
Dear all,

Last week I did a clean install from Windows Vista Home Premium SP1 32 bit to Windows 7 Enterprise 64bit. During the process this forum helped me a lot, and most of my problems are solved now, but... Since I installed Windows 7 I noticed that my laptop (Dell Inspiron 1545, Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6400 @ 2.00GHz, 4 Gb RAM, Intel Chipset) is getting very hot on the surface and I don't hear the fans running anymore. While using Ableton Live 8 the laptop shut of twice, I think of overheating.
I had contact with Dell Support today, who said they couldn't help me because I did my own install of Windows 7, but the tech guy told me to do a BIOS update, which I did, without any results so far. I downloaded SpeedFan which tells me my CPU temperature is at rest (only Firefox and Media Player opened) around 60 C. When I want to configure my fans through SpeedFan the program doesn't find any fans to control.
Has anyone else had this problem, and if so, how can I fix it?

All help is greatly appreciated.
Hi and welcome

There is a known issue between some laptops and win 7 64bit. Mine was one of them. Mine is also a dell. I found a neat app solely for dells that handles it. My lapbrick was running at least as hot as yours and now its about 125F. See pic for app and link

Kenn J+
My System SpecsSystem Spec
01 Dec 2009   #3

Windows 7 Enterprise 64bit
 
 

First of all, thanks for your reaction. I found this app as well and tried to install it, but Windows won't let me install the driver because it is not a signed certificate. Do you know anyway how to bypass this?
My System SpecsSystem Spec
.


01 Dec 2009   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by bablo View Post
First of all, thanks for your reaction. I found this app as well and tried to install it, but Windows won't let me install the driver because it is not a signed certificate. Do you know anyway how to bypass this?
Can you install in compatibility mode?
My System SpecsSystem Spec
01 Dec 2009   #5

Windows 7 Enterprise 64bit
 
 

Okay, I got the fancontrol program working with help of another forum about making it run on Windows 7. It shows me the temperatures and lets me select to make the fans run faster. Only that doesn't do anything, it also doesn't show numbers in the fan rpm window. It seems that my computer doesn't recognize my fans anymore.

Anyone got an idea (apart from going back to Vista, which I don't really wanna do)?
My System SpecsSystem Spec
01 Dec 2009   #6

Windows 7 Ultimate x86-64
 
 

Did you disable driver enforcement to install the app? Right-click it and select run as administrator.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2009   #7

Windows 7 Enterprise 64bit
 
 

yeah i disabled driver enforcement and got the program working, but it doesn't connect to my fans i am afraid.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2009   #8

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by bablo View Post
yeah i disabled driver enforcement and got the program working, but it doesn't connect to my fans i am afraid.
Are you talking about the app I suggested?

That gives dells full control of everything

If yours doesnt there is a problem.

Ken J+
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2009   #9

Windows 7 Enterprise 64bit
 
 

Yes that's the app. I got it working, but when I force the fans to high speed they don't turn on, neither does the program show the fans RPM.

So I guess you're right when you say there's a problem. Does anyone have an idea what the problem is?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Fans don't seem to be working after installing windows7




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Fans don't seem to be working after installing windows7
Thread Forum
Black screen, keyboard & mouse not working and fans still running. Hardware & Devices
Nvidia GeForce 7400 card not working after installing Windows7 32 bit Graphic Cards
Solved PC will not boot, only fans working Hardware & Devices
System boot, no beeps, no video, fans working General Discussion
Solved CPU/Case Fans not working Hardware & Devices
Installing XP over Windows7 problems Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:25 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33