Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB 2 Problems

25 Jan 2010   #1
w4cnv

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
USB 2 Problems

Hello to all. I recently upgraded to Win 7 Home Premium. When I plug in my camera I get a Notification balloon telling me to plug in to a Usb 2 port. In Vista they were all Usb 2. Now i only show two in Device Manger. Tried to update driver and tells me I have the latest one.




Attached Images
USB 2 Problems-capture.png 
My System SpecsSystem Spec
.
25 Jan 2010   #2
w4cnv

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Okay tried to find the two usb 2 ports listed and they are no where on here. I have four in front and back and they are all Usb 1.1.
My System SpecsSystem Spec
25 Jan 2010   #3
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

I would contact dell - you could try the latest intel chipset software utility and the latest intel matrix storage manager - you would need to install the chipset drivers first. You probably havent installed the matrix driver yet?

Chipset : http://downloadcenter.intel.com/Sear...90&FamilyId=40

Matrix :
Intel(R) Matrix Storage Manager


Your driver page : Drivers & Downloads=

http://support.ap.dell.com/support/t...en&s=gen#Step1
My System SpecsSystem Spec
.

25 Jan 2010   #4
w4cnv

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Installed chipset drivers shows same and won't let me install matrix controller.
My System SpecsSystem Spec
25 Jan 2010   #5
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Probably means you dont have AHCI enabled in the bios since the matrix wont install - probably sata as IDE which is ok - all you know is the chipset drivers are a waste of time - they usually are - W7 probably installed the latest for your mobo - the intel drivers are only updated per ich 7, 8, 9, 10 etc so if you install the latest they are only updated to the latest for the coresponding chipset plus any fix which is rare, hence, the date associated with drivers isnt realistic.
All i can say is contact dell and enquire, as to why they think it isnt working correctly if no one here has a solution, or try a clean install, and make sure you havent any usb devices attached other then the mouse and keyboard when you install w7.
There is probably easy to follow instructions here at this site under tutorials on how to do a clean install.
I guess there are no devices with a yellow asterisk next to them in device manager, so we havent really much to work with.
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2010   #6
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Did you read your manual? It says you have 4 usb 2.0 at the back and 4 usb 2.0 at the front - and recommends to use the front ones for cameras and joysticks :

Documentation

Have you checked the settings in your bios for usb 2.0?
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2010   #7
w4cnv

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Yep read it before I posted. Checked the bios high speed enabled. Called Dell and that was a waste of time. Was told that only the back were 2.0 not the front. I asked why the manual stated they were all 2.0 only got more of the same. Anyways for giggles I plug my camera into the back ports and got the same message about plugging into USB 2.0 ports will make device work faster. I've tried every port on the thing and all give same message.
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #8
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

I'd be trying a clean install - upgrades can sometimes mess things up - there is no guarantees it will fix the problem - other choice is to go back to vista - so it depends whether you have time to burn I guess. You could use the search engine on the site to sort thru probably 1000's of threads on USB problems - wow there are endless probelms with W7 and usb - here it is but dont fall asleep -
Windows 7 Forums the biggest Windows 7 discussion forum, friendly help and many Windows 7 tutorials that will help you get the most out of Microsofts new Windows 7 Operating System. - Search Results for USB 2 Problems
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #9
madtownidiot

 

According to the screenshot posted, the installed drivers for the chipset are the generic ones included with windows 7, not the specific ones for the OP's hardware. In order to get the full USB capability you have to manually install the correct drivers.
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #10
w4cnv

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

The drivers I think are the problem. Can't seem to get rid of the generic windows drivers. No matter how many times I try. When I installed Windows 7 it was a clean install. Did it twice once for 32bit and then when I went to 64bit.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB 2 Problems




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Many problems with video errors and somehow RAM problems
Okay so for a while now i have been having many problems. First off i had a PC with the video card i am using right now(Nvidia GTX 295), and it has been "losing signal" and just plain old crashing. So i bought a PC off my uncle. Its got reletivly good hardware, but i am still getting the same...
General Discussion
USB Problems, Errors and port problems!
I have a Dell Inspiron 1545 laptop, not to long ago I had to replace my hard drive. After that I reinstalled windows 7. Before this the usb devices would charge just not be recognized. Now only ONE port does everything (charge, sync, etc.) the other two just stopped working. I have no clue if its a...
Hardware & Devices
Can't start up my computer. (Driver problems, BSOD, other problems)
Hi I hope I'm placing this in the right section, if not, then could someone tell me where to put it and I'll post it again. I've got a Samsung RV510 laptop with Windows 7 HP 64 bit. About 2 weeks ago, I was watching a Youtube video, had Spotify and Facebook open too, and my computer...
BSOD Help and Support
extract problems, random BSOD errors all those problems
hi guys i dunno why i have many problems with win7 since installation and so far btw i wrote many topics before about my installation and eventually i didn't found any solution so i took my pc to computer shop and they solve the problem after that i installed win7 without any problems...
BSOD Help and Support
Windows Index Problems a.k.a Windows Assesment Problems
Hi, I have had Windows 7 for a while now and have continually tried to run windows assesment tool for a while now, but each time I run it, it always ends up having a problem when it starts "Tuning Windows Media Decoding" and ends up closing. This is not terribly important but I was just wondering...
Performance & Maintenance
Problems leading to problems...
Hello, I am new to the forum, and I am hoping someone can help me out. I am attempting to install Win 7RC 64 bit on my system and seem to run into another problem as soon as I solve one. I am now at a problem that has me at a loss. Bear with me as I outline what I have done so far. I had...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App