Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: sata drive problem

05 Jun 2010   #1

windows 7
 
 
sata drive problem

I have windows 7 Pro installed on a 500gb Western Digital Sata drive which works fine until i connect another sata drive (Samsung 250gb) then the system won't boot at all. My mobo is a P6N sli rev2. Unfortunately i need to access the second sata drive as it has a back up image of my system i need to reinstall.

My System SpecsSystem Spec
.

05 Jun 2010   #2

Windows 7 Ultimate x64
 
 

You need to tell your computer to boot from the specific drive, i.e., the 500GB drive.

You need to enter your bios and find the setting for Boot.
You then need to specify the drive to boot from, which will be listed, more than likely, by manufacturer name.

Once you get into the boot menu, the sub menu named 1st/2nd/3rd Boot Device is where you'll specify the 500GB hard drive (probably by manufacturer name)


Attached Thumbnails
sata drive problem-ms7346a.png  
My System SpecsSystem Spec
06 Jun 2010   #3

windows 7
 
 

My mistake i should have been clearer i have been into the bios and set the boot order, that isn't the problem. I only jhave a problem when i connect the 2nd sata drive even though my boot sequence is correct.
My System SpecsSystem Spec
.


06 Jun 2010   #4

Windows 7 Ultimate x64
 
 

This is an internal drive, right?

And you're stating that you can't boot when you have the second SATA drive connected, right? What specifically happens or what error message displays? Have you verified that when the drive in question is connected and you enter the bios that the boot order still the same?
My System SpecsSystem Spec
06 Jun 2010   #5

windows 7
 
 

There are no error messages but the system just won't boot with 2 sata drives attached. Bios boot order is correct. I have managed to access the 2nd sata drive by booting into 7 from a spare ide drive i had, this enabled me to recover all the data and format the drive. There must be some kind of conflict between the sata drives as all is well until i have more than 1 sata drive attached.
My System SpecsSystem Spec
06 Jun 2010   #6

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Is this the same mobo as your post:

Sata problems with IDE drive
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2010   #7

windows 7
 
 

Yes this is the same motherboard. I have the system running now but had to format both drives. Unfortunately my back up image had a corrupt file so i managed to lose all my information.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2010   #8

 

Quote   Quote: Originally Posted by moults View Post
Yes this is the same motherboard. I have the system running now but had to format both drives. Unfortunately my back up image had a corrupt file so i managed to lose all my information.
Welcome to Windows 7 Support.
Moults, when you initially built your system how did you configure the first HDD in bios? SATA/IDE?
There maybe conflict when the 2nd HDD was installed, I suspect a Redundant AKA RAID issue?
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2010   #9

windows 7
 
 

Although i only now have 2 sata drives they are configured as ide in bios.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 sata drive problem




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:14 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33