Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Gigabyte GB-965P-DS3 rev.2.0 onboard HD Audio (Azalia)

10 May 2009   #1

Windows 7 build 7100
Gigabyte GB-965P-DS3 rev.2.0 onboard HD Audio (Azalia)

Hello. I installed Windows 7 the other day and everything is fine and dandy, except for my sound. The drivers for my onboard audio card simply will not work. My motherboard is:

Gigabyte GB-965P-DS3 rev.2.0

And it has Realtek High Definition Audio (Azalia) on it.

It is definitely turned on in BIOS. I've tried drivers from both Gigabyte's and Realtek's websites, neither of which worked. The device manager shows "Realtek High Definition Audio" with a yellow triangle with an exclamation mark in it. The device status is:

"Windows cannot load the device driver for this hardware. The driver may be corrupted or missing. (Code 39)"

I've also tried looking for Vista Microsoft UAA drivers, but was unable to find them. Not that I actually know whether or not I need them...

If anyone has the same motherboard and has successfully gotten their audio to work, could you please tell me how you did it? Or otherwise, perhaps someone out there has some better ideas than me. Thanks in advance.

OS Version: Windows 7 Build 7100, 32bit

My system specs are:
CPU: 2.4GHz Intel Core 2 Duo
RAM: 4gb (3.5gbsable because of 32 bit system)
Hard drive: 250gb
Video Card: nVidia 8800 GTS - 640mb GDDR3 RAM (EVGA)

My System SpecsSystem Spec
10 May 2009   #2

Win 7

I have install the R2.22 from Realtec. It works fine. (Win 7 x64 965P-DS3)
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #3

Win 7 Build RTM

r2.32 also works on a problematic Gigabyte 81915GMF that I have.
My System SpecsSystem Spec


 Gigabyte GB-965P-DS3 rev.2.0 onboard HD Audio (Azalia)

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Gigabyte Z77X-UD3H onboard Intel graphics - DVI issues
Hi all, I'm trying to run two monitors in Win7 using my Gigabyte z77x-ud3h. If I install NO drivers, I get a mirrored display; if I install either the Gigabyte Intel VGA driver or the native Intel driver, however, I get dual monitor performance... but only when the driver is freshly installed...
Graphic Cards
Asus onboard audio no longer working since enabling front panel audio.
My audio rear outs used to work, but even so, i was primarily using hdmi out from my video card. I was also diagnosing BSODs at the time and sent my mobo back to asus for an rma. When it got back, I placed it in a different case and attached the font panel audio. Due to a new living...
Sound & Audio
x-fi xtreme audio or gigabyte 880GA-UD3H onboard
hi folks id just like to pick some brains on this 1 plz. i hav just upgraded my mobo to a gigabyte 880GA-UD3H but i had a friend do the fitting. he put my x-fi extrem music soundcard back in too and i was wondering if there is realy any point in using the sound card as its a brand new mobo and i...
Sound & Audio
Problem with Onboard NIC (Gigabyte mobo)
Hi Guys, I'm having a problem with my network card. I have a realtek onboard network card which i have been using for over a year with no problems. Over the weekend i upgraded my psu and gpu now every few hours i lose network connection. What happens is that ill be on the net or playing wow and...
Network & Sharing
Gigabyte onboard Realtek causing BSOD?
Current specs are: Gigabyte EP45-UD3L Intel Core2 Quad Q6600 2.4Ghz Corsair 650w WD Velociraptor 300gb (+ 2 other storage drives) Radeon HD5850 4gb G-Skill Win 7 64-bit I can not get my audio to properly work! Windows start up and shut down sounds work just fine. As soon as I try to play...
BSOD Help and Support
Can not find drive for Gigabyte Onboard Raid-Controller
Greetings! So I installed the Windows Seven RC x64 today on my desktop machine after having a great experience on my notebook. Most things worked out just fine, but the onboard raid controller is giving me alot of trouble (I got two hard disks connected there, should be raid0?), my mainboard is a...

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:19.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App