Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Installing W7 on new SSD

30 Dec 2010   #31
Bare Foot Kid
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate

Power down the machine to disconnect all but the HDD with Windows on and set that HDD as second to boot in the BIOS after the Optical Disk Drive and run the startup repairs again, if the Windows 7 partition is not marked as "Active" that needs done also, see Option Two in this same tutorial at the link below.

Startup Repair - Run 3 Separate Times

To use diskpart to check if a partition is active ...

diskpart <enter>
list disk
select disk #
list partition
select partition #
detail partition

My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #32

Windows 7 Home prem 64

Well I managed to reinstall the OS. Only got the ssd plugged in. I did one windows restarts and speed was horrible (not tried any tweaks but those aren't going to reduce startup by 45seconds. Should I do the above post steps still?

Edit: I probably won't be able to get to the 'press any key to boot from cd' because I'm on this AHCI. Unless I change it back to IDE it probably won't work.

Edit2: well with bios booting DVD first then SSD it still booted ssd. So I restarted and clicked f12 to boot from dvd. Its now doing a startup repair, not had the list of options yet though and it's taking forever

Edit3: Startup repair cannot repair this computer automatically. I clicked advanced and am now at the list of things such as to run a cmd

Edit4: ok I marked it as active as it wasn't

Edit5: I'm now getting a black screen with writing on when I try to boost from DVD.
Windows failed to start. To fix:
1) insert DVD and restart pc
2) choose your language and click next.
3) click repair your pc

File: \Boot\BCD
Status: 0xC000000f
Info: an error occurred while attempting to read the boot config data.

Well this just keeps getting worse. If I restart I just get taken back here ..
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #33

Windows 7 Home prem 64

Now what?
My System SpecsSystem Spec

30 Dec 2010   #34


Oli, unplug all other HD's and peripherals.

Set SSD to boot first, boot the Install DVD using F12 Boot menu key, select Custom install, delete all partitions, Create new one, format, click Next.

What happens?
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #35

Windows 7 Home prem 64

All what's plugged in is, mouse, kb (USB). SSD, Monitor of course

No other Hdds.

When I click F12 then CDRom it goes to the error screen. (the one in edit5, a couple of posts above)
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #36


The DVD is not booting. Is this a known-good DVD which has installed before? How about the DVD drive?

Where did you get Win7? Did you burn it yourself? Try burning another at 4x speed with ImgBurn. Or write to flash stick using UltraISO trial version: on File tab Open ISO, on Bootable tab Write DIsk Image, Format, Write. Boot flash stick from F12 Menu.

Boot from CD - How to Boot your Computer from a Bootable CD or DVD - Boot to CD
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #37

Windows 7 Home prem 64

Used the disk around 10 times, bought from PC world. DVD drive, never had problems with it... Plus it was working earlier because I have installed windows twice today

I could try the 32bit disk? Or go back to IDE and not AHCI
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #38


Will it install in IDE mode? May be necessary.

Do you have the latest BIOS version update?

Try clearing the CMOS:
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #39

Windows 7 Home prem 64

I think it will install in IDE but your not meant to?

I clicked tab on startup and it said F6 so nit newest bios.

I clicked 'load optimized defaults' in bios is thats right?

Then booted in the order: hdd, DVD. Got the error.
f12: DVD. Wool success. It asked me to press a button to boot

I will now try post 34
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #40

Windows 7 Home prem 64

Edit: well it's about to start expanding windows files... But obviously it only let it boot from disk because it would've got changed back to IDE from AHCI. If it works no doubt it will just be as slow as it was in the first place

Forum is down as well for a few hours now on my home network and my friends who doesn't life nearby :s though its working on my mobile MiFi and iPad

Thanks once again

We have startup!!!
So it installed, my ethernet isn't in so I just restarted, no mew drivers or updates. It went from windows logo to desktop in 11 seconds!

I've just turned pc off as it's 1am. Off to bed!

Steps for tomorrow, is is right order?

Do all the tweaks such as disabling hibernate etc
Install drivers
Install window updates
Install apps
My System SpecsSystem Spec

 Installing W7 on new SSD

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Updates Not Installing : Error Unknown (Sits on Installing)
Hi, To give you some back story, I built my computer the end of August 2012. Ran Smoothly. I decided to get a 60 gig SSD to be the partition that stored Windows. I didnt have much stored on the Main HD so I deleted my original 2TB HD and tried installing on the SSD... found that the SSD was bad...
Windows Updates & Activation
Help Installing a New OS onto my SSD.
Hey, I recently purchased a Samsung 840 SSD, and a new copy of windows 7. I currently have windows 32 bit installed on my PC, but then new copy I bought is a 64 bit version. If anyone could run me through the installation process of the new version of windows that would be great. I want to get...
Installation & Setup
Installing XP with VirtualBox, Then Installing Programs to Virtual OS?
I have 7 Ultimate right now, I want to install XP through VirtualBox, which is all well and fine, I know how to do that. But my question is; can I install programs that will be using XP? Say I give the virtual OS like 30gb of space, around 2gb of RAM, then while running XP in VirtualBox, can I...
Installation & Setup
Sp1 is not installing for me
I have tried 10 times yesterday and once in last ten minutes to install sp1 using windows update on my pc(on laptop atm to post here). I turned off all open programs except windows update.turned off virus and firewall.So far i keep getting unknown error.It downloads as follows 0percent at o0mb fo...
Windows Updates & Activation
Installing Updates and Installing features part of windows setup menu
How do I installing something during the Windows Setup Menu's Installing features and Installing updates? John:D:thumbsup::what:
Installation & Setup
Avg 9 is not installing after installing windows xp
:cry: AVG 9 IS NOT INSTALLING AFTER INSTALLING :orb: WINDOWS XP I HAVE INCLUDED THE REPORT WHAT IT SAYS.:cry: i have installed from that setup previously
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:39.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App