Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: HPET mode on Gigabyte boards x64 or x86

17 Jun 2009   #1

Windows 7 Professional x64
HPET mode on Gigabyte boards x64 or x86

I have an EP45-UD3P Gigabyte mobo. I came across something called HPET. It says to set it to 32 bit or 64 bit for Vista. I assume it's the same for Windows 7.

Does anyone know for sure? I enabled 64 bit and started installing Windows 7 but it seems like there are long delays in the install process.

Are we supposed to use this feature? Thanks.

Also, how do I make the startup options stay up for longer that like 2-3 seconds? I can't find this option?

My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2009   #2

Windows 7

I saw this feature aswell in my p35-dsl3 model, I've had it on for some while now but I'm still unsure of what it does. Clarification on this would help me out aswell.
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2009   #3

Windows 7 Professional x64

Well, with the HPET set to 64 bit, Windows 7 seems to be working at the moment.

Also to get a look at the options at is the "delay time for HDD" option in advanced options.

I finally found something on HPET. Here it is if anyone wants the short read.
My System SpecsSystem Spec

31 May 2010   #4


i got a gigabyte board and notice this in the bios.. never even check it before. so i set to 64bit mode since i got a x64 bit operating. i dunno if i was suppose to set this before i installed my os, but i got it selected now.

im still unsure what the he?? this is for. lol
My System SpecsSystem Spec

 HPET mode on Gigabyte boards x64 or x86

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Custom Builds w/Gigabyte boards freezing on startup screens
Computer specs 1: GA-H87M-D3H board, Intel I7-4790 processor, Kingston 16gb memory, 2 Western Digital RE 1tb drives, running Windows 7 Pro 64bit Computer specs 2: GA-B85M-D3H board, Intel I5-4440 processor, Kingston 8gb memory, Black Edition Western Digital 500gb harddrive, running Windows 7 Pro...
Hardware & Devices
Gigabyte Radeon HD 7870 OC vs Gigabyte GeForce GTX 760 OC
Hey guys! Help me out in jumping down on a final decision.. Now let me give you some info and specs about my Rig! - i5 4670k - ASRock Fatal1ty H87 Performance (CrossFireX Ready) SLI not supported - 4GB G.Skill (will upgrade later) - Cooler Master GX 550w - Samsung LCD Monitor (1440x900...
Graphic Cards
Sleep mode black screen into boot loop. Gigabyte GA-X79-UD3
I got this machine 2 weeks ago with the GA-X79-UD3 (f9 bios). Since day 1 it has had a problem with sleep mode resuming to a unresponsive black screen that then proceeds to go into an endless power cycle that fails to post. The only way to stop it is a hard shut down with the power button....
Performance & Maintenance
Win7: Enabling HPET, bcdedit /set useplatformclock true (command)
Hello, I would like some help to understand a few things about win7+ HPET and Bios+ HPET. To start it was my understanding that if you enabled HTEP in the bios win7 would automatically be using HTEP. However, I'm reading that it does not and will still use the Time Stamp Counter (TSC). So I'm...
General Discussion
USB2.0 HD Transfer over Gigabyte Network to Gigabyte NAS
I have a Western Digital 1 TB USB 2.0 that I have connected to a computer that has Gigabyte connection to my NAS which can handle Gigabyte speeds. I am only getting 30.1MB/s. Is there any settings I can do to windows so that it can send faster? I have Windows 7 Ultimate 64-Bit.
Network & Sharing
HPET support
I have found this function in the BOIS in both my Vail x64 machine and W7 x64 machine. Brief reading suggests this should enable better 64 bit support however on both machines the driver won't install and I get a driver error for PCI Simple Communications Controller. Does anyone know why the...
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:20.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App