Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 install doesn't recognise my hard drive

02 Feb 2011   #1
DaveG

Windows 7 64bit
 
 
Windows 7 install doesn't recognise my hard drive

Hi,

I'm building a second pc for my son and installing W7, i get to the point where it asks where to install and no hard drives are listed. I've looked through Google and there's loads of instances of this but i can't find anything that's helped.

The system is:

Gigabyte GA MA-770-UD3 rev 1.0
WD Caviar blue 500gb
Cooler Master 500w PSU
ATI 4870
2GB DDR2 Ram
Athlon 6000

I suspect I need a driver for the SATA Controller but looking on the Gigabyte site and selecting my mobo and revision i'm not sure which file i need. I've downloaded the Chipset Driver, extracted to the desktop on my main PC and copied to a USB stick but when going to 'load drivers' when installing W7 it says there are no compatible files. I've gone through the Chipset Driver file and it have installed some files but nothing that has helped.

I've also changed the AHCI setting to enabled in the BIOS and downloaded the AHCI preinstall driver but that didn't make the hard drive visible. I've since reverted to the default settings of Native IDE in the BIOS. The BIOS recognises the hard drive but W7 installer doesn't. I emailed Gigabyte a few days ago but they've not come back to me yet, i'm starting to wonder if they ever will to be honest.

The hard drive was new and sealed, i thought the issue might have been that it needed to be formatted so i connected it to my main PC with the same cables i've been using and it was recognised straight away and was formatted so i think the cables and Hard Drive are ok. I've tried another new SATA cable and no difference.

I don't know what else to try, any ideas?


My System SpecsSystem Spec
.
02 Feb 2011   #2
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

You can download Sata controller F6 driver for Gigabyte GA MA-770-UD3 rev 1.0 from here:
GA-MA770-UD3 (rev. 1.0) - GIGABYTE - Suporte - Placa Me - Driver

Name:  Capture.PNG
Views: 98
Size:  15.5 KB


My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2011   #3
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

Welcome DaveG

Did you connect the HD to Sata port zero(0) or sata port 1 on the motherboard ?
My System SpecsSystem Spec
.

02 Feb 2011   #4
DaveG

Windows 7 64bit
 
 

Hi,

Thanks but that's the driver i installed previously. I'm using W7 64bit though but i thought i'd try again and still no hard drive listed.

Just to make sure i'm not doing anything stupid.

The screen comes up saying 'where do you want to install windows'. No options are listed and at the bottom of the screen it says 'No drives were found. Click Load Driver to provide mass storage driver for installation'.

Pressing F6 or clicking the load driver option does the same thing but i've clicked both at different times.

I browse and point to Multiboot(E and click ok.

A message comes up saying 'No signed drivers were found. Make sure that the installation media contains the correct drivers and click ok'.

If I select the Multiboot(E and select the ahci bootdisc file it doesn't do anything. If i deselect the option to hide files that aren't compatible it brings up the drivers and seems to load or did the first time i selected it but still no drives listed. I've hit refresh at that point but still nothing.

I'm stumped?? Is that the right way to go about it?

Docbrown. According to my mobo manual It's Sata port 0 that the hd is connected to. If i go to standard cmos features in my bios the hard drive is listed on ide channel 2 master. I don't know if that's correct? And thanks for the welcome by the way. Also I don't know if this will make any difference but my dvd drive is an external usb drive.
My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2011   #5
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Try cleaning HD command prompt.

1) Boot DVD, & Press Shift+F10 (for command prompt)
2) Boot DVD, & Command Prompt at Startup
(for command prompt)

Type in command line
DISKPART
DISKPART
LIST DISK
SELECT DISK # (win HD)
CLEAN ALL
CREATE PARTITION PRIMARY
SELECT PARTITION 1
ACTIVE
FORMAT fs=NTFS
ASSIGN
EXIT
EXIT

SSD / HDD : Optimize for Windows Reinstallation
My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2011   #6
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

New years weekend I did a Newer Gigabyte MB with 2 SATA HD's. No drivers needed.

http://www.sevenforums.com/overclock...ml#post1157908

When doing the win7 installation, I chose be connected to the Internet to get updates. win7 will find 98% of needed drivers if you do this I had it connected with a Cat5 ethernet cable to the ethernet port on the MB. I did have the bios set to Native IDE, as that is the way it was configured right out of the box.
My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2011   #7
DaveG

Windows 7 64bit
 
 

Thanks Doc brown but connecting to the internet hasn't changed anything, i thought that seemed so obvious though but nothing

Theog, i'm just going through your suggestion. Can i just check that the clean all part should take some time, it makes sense if it should, it's been running for about 20 mins now with the cursor flashing and i can't type anything. The hard drive is 500gb and disk 0 is listed as 465gb and online so that must be the one?
My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2011   #8
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

465gb available is about correct for a WD 500gb HD. Was this a brand new Gigabyte MB?

Name:  WD_500gb_Blue_HD_Snip.JPG
Views: 20
Size:  46.4 KB

Yes, it will take a while to do the Clean.

Since you said the HD & cables worked on another computer, possibly the the SATA port is bad on the MB How about the next available Sata port ?


My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2011   #9
Petey7

Windows 7 Professional SP1 64-bit
 
 

To answer your question about the clean all command, it will take quite some time. A 500gb HDD should take about two hours. I know it seems like a long time, but to increase your chances of getting everything to work, just let it finish and follow the other instructions theog provided.
My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2011   #10
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Now you have set the HD up, should show in setup.

Best to make sure new HD are set up, first.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 install doesn't recognise my hard drive




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
New SSD hard drive and now dosn't recognise inserted Media
Hi there, What i thought was an easy job installing a new ssd h/d. I am running Windows 7 H/P and i am unable to install all the drivers back on the laptop. I have all the drivers from Dell website but as i said the machine is not recognising any inserted media. Thanks in advance ELB54
Installation & Setup
Windows will not recognise my backup image on external hard drive?
Hey guys, I restored my computer from the windows 7 CD that came with my computer and when I went to restore my computer to a backup that I had put on my external hard drive, windows will say that it cannot find any backups. Is there anyway I can fix this? I know my backup works because I first...
Backup and Restore
Windows 7 Doesn't Detect My Hard Drive
Here's my hard drive: Seagate Constellation ES ST3500514NS I haven't been able to get Windows 7 installation to detect this drive for about two months now. I'm running on a Gigabyte GA-880GA-UD3H mobo, revision 2.1. I recently found a list of drivers for my motherboard on Gigabyte, but I'm...
Installation & Setup
Blu-Ray Drive doesn't recognise Blu-Ray discs
Hi there guys, I have a Sony Vaio VGN-FZ31M with an Optiarc BD-ROM 5500A Blu-ray drive. I upgraded to Windows 7 Ultimate but have encountered a massive problem, although my drive under 'My Computer' is called BD-ROM drive, it refuses to recognise Blu-Ray discs. It'll play dvd's and cd's fine,...
Hardware & Devices
Hard drive recognise as a internal drive.
i recently bought a 240 Gb external hard drive which when connected to window 7 32 bit installed on my machine show as an internal drive than an external drive. Since it recognize it as internal drive there is no option to safely remove it thus i have to shutdown the system every time when i want...
Hardware & Devices
DVD drive does not recognise install disks
I currently have a HP pavillion laptop, with a PIONEER DVDRW DVR-K17B ATA Device. Running Windows 7 Home Premium x64 OS, and I only notice lately, though I believe it has been like this for awhile, it will not read any install disks. The disk management does not list my CD/DVD drive under storage,...
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:48.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App