Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: Suddenly,Windows installer "doesnt" Work.

20 Apr 2011   #1

W7 ULTIMATE 64b
 
 
Suddenly,Windows installer "doesnt" Work.

well,people,I need urgent help because after my AVAST free 30-days trial ended,my machine has starting going backwards.

I've downloaded MSE (microsoft security essentials) and tried to install it,but it comes up with:ERROR CODE=0x8004FF01 (which means Windows Installer cant be started/accesded)

I've also tried with AVG but it comes up with=
The WIS could not be accesed. This can occur if the WSI is not properly installed...

But,people,problem is I GOT WIS UP AND RUNNING,I can see it the services tab.

I suspect that is a Virus or a missing file.
I also tried doing the following things to no avail=
-System restore.
-SFC SCANNOW
-Chkdsk.
-Malwarebytes says there is nothing (malware).
-Full scan avast says there is nothing.
All said that the operation was successful but it stills comes up with the same error.

I fear using my GMAIL,HOTMAIL and PAYPAL accounts because I dont know if they will get "stolen"

Thanks for lending me a hand.

EDIT:This is very funny you know....all installers I've download (bitdefender,AVG,Microsoft,Kaspersky,Avira) didnt work...BUT...AVAST FREE HOME EDITION DID!
Know Im starting to think who was the one responsible for this...

My System SpecsSystem Spec
.

20 Apr 2011   #2
Microsoft MVP

 

Run a Malwarebytes scan and Avast boot scan to be sure.

If you have any further problems run SFC -SCANNOW Command

Other Windows 7 troubleshooting steps
My System SpecsSystem Spec
20 Apr 2011   #3

W7 ULTIMATE 64b
 
 

Quote:
Malwarebytes' Anti-Malware 1.50.1.1100
Malwarebytes

Database version: 6410

Windows 6.1.7600
Internet Explorer 8.0.7600.16385

21/04/2011 12:26:23 a.m.
mbam-log-2011-04-21 (00-26-23).txt

Scan type: Full scan (C:\|D:\|)
Objects scanned: 368551
Time elapsed: 23 minute(s), 39 second(s)

Memory Processes Infected: 0
Memory Modules Infected: 0
Registry Keys Infected: 0
Registry Values Infected: 0
Registry Data Items Infected: 0
Folders Infected: 0
Files Infected: 0

Memory Processes Infected:
(No malicious items detected)

Memory Modules Infected:
(No malicious items detected)

Registry Keys Infected:
(No malicious items detected)

Registry Values Infected:
(No malicious items detected)

Registry Data Items Infected:
(No malicious items detected)

Folders Infected:
(No malicious items detected)

Files Infected:
(No malicious items detected)
Avast didnt report anything aswell.
SFC reported corrupt files and says it repaired them,will take effect after next reboot.
Thanks for help.

EDIT:Keeps coming up with the same error.
My System SpecsSystem Spec
.


20 Apr 2011   #4
Microsoft MVP

 

You uninstalled Avast trial which caused installer to malfunction when installing another AV, although reinstalling Avast free version worked?

You may need to run the Avast uninstall tool to get all of it out so that it stops interfering with Windows installer: avast! Uninstall Utility

There are uninstall tools for all AV's so let us know if it might have been caused by faulty uninstall of another one you tried.
My System SpecsSystem Spec
20 Apr 2011   #5

W7 ULTIMATE 64b
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
You uninstalled Avast trial which caused installer to malfunction when installing another AV, although reinstalling Avast free version worked?

You may need to run the Avast uninstall tool to get all of it out so that it stops interfering with Windows installer: avast! Uninstall Utility

There are uninstall tools for all AV's so let us know if it might have been caused by faulty uninstall of another one you tried.
No,I connected the uninstall with the malfunction because JUST AFTER I uninstalled it,all the other Antivirus installers started giving out that error.
The only one which didnt gave out that error was the AV Free Home Edition.
Ok,will try uninstalling Avast Free Home edition with the Avast Uninstall tool.
Will post ASAP.
Again,thanks for helping.

EDIT:Used the uninstall tool......removed AVAST HOME EDITION successfully but the MSEInstaller still comes up with the same error= 0x8004FF01
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #6
Microsoft MVP

 

Type services.msc in Start Search Box, make sure the Windows Installer Service is not disabled and will start.

Quote:
Download the MSE installer for your Operating System from the Home Page: http://microsoft.com/security_essentials

Save the file to your Desktop. This will ensure that you can find it easily after the download is done.

Now press the Windows Key and R all at the same time. This will open the RUN dialog box.

Make sure that you delete any entries inside RUN. Now drag the MSE installer into the RUN dialog box.

Depending on your Operating System, after dragging the file into RUN it should appear as any of the three below:

"C:\Documents and Settings\[YOUR USERNAME]\Desktop\mssefullinstall-x86fre-en-us-xp.exe"

C:\Users\[YOUR USERNAME]\Desktop\mssefullinstall-x86fre-en-us-vista-Windows 7

C:\Users\[YOUR USERNAME]\Desktop\mssefullinstall-amd64fre-en-us-vista-Windows 7.exe

Now put a space in between the whole line and put /U as seen below:

"C:\Documents and Settings\[YOUR USERNAME]\Desktop\mssefullinstall-x86fre-en-us-xp.exe" /U

C:\Users\[YOUR USERNAME]\Desktop\mssefullinstall-x86fre-en-us-vista-Windows 7 /U

C:\Users\[YOUR USERNAME]\Desktop\mssefullinstall-amd64fre-en-us-vista-Windows 7.exe /U

Hit OK.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #7

W7 ULTIMATE 64b
 
 

I have enabled the Win.Installer.
I have "uninstalled" the MSE but when I try to install it again it comes up with the same error.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #8
Microsoft MVP

 

Is it only on the AV's that the installer will not run?

You might want to consider a Repair Install but you will have to uninstall SP1 to run it if you don't have a Windows 7 Installer with Sp1.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #9

W7 ULTIMATE 64b
 
 

Sorry I didnt explain myself quite properly.

All instalers except AV wont work.
AV installer will work.

Also,It seems that this problem also extends to windows updates as they arent installed properly.
When I select Shut down,it displays "Installing Windows update 10 of 13..." and it stays there for days.

So,It seems I'll have to backup and format/system restore?
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #10

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ArgentineBoy View Post
Sorry I didnt explain myself quite properly.

All instalers except AV wont work.
AV installer will work.

Also,It seems that this problem also extends to windows updates as they arent installed properly.
When I select Shut down,it displays "Installing Windows update 10 of 13..." and it stays there for days.

So,It seems I'll have to backup and format/system restore?
I'm curious? Did you by chance install/uninstall AV while MS was updating in the background?

Personally I probably would have reformatted/reinstalled the OS....but I don't have data that needs backing up..it's a gaming rig lol...System restore could/should work..hopefully. Saves a lot of work if it does.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Suddenly,Windows installer "doesnt" Work.





Thread Tools



Similar help and support threads for2: Suddenly,Windows installer "doesnt" Work.
Thread Forum
WTF is "windows installer cannot be accessed" Software
"Windows installer has stopped working" when updating Windows Updates & Activation
Windows 7 Build 7601: Suddenly "This copy of Windows is not genuine" Windows Updates & Activation
"Include in library" option suddenly missing from Windows Explorer General Discussion
"The windows installer service could not be accessed" BSOD Help and Support
"Cool n Quiet" doesnt work in Windows 7 RC does it? General Discussion
Windows 7 suddenly acting "weird" General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:22 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33