Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: Motherboard doesn't see Hard drives after flash

08 Jun 2011   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Motherboard doesn't see Hard drives after flash

Hey guys,

I got a new motherboard yesterday, installed it, and installed windows. This morning, I decided it would be a good idea to flash the UEFI (BIOS) to the newest version.

Now, when I try to boot, it just sits with a gray cursor at the top left of the screen. I went into the UEFI and went to boot order, but it only shows my 1TB hard drive and my dvd drive. But I had a 750GB hard drive with windows installed. I think this is the reason it won't boot, because it doesn't see the drive with the OS installed.

What should I do? Flash it to the earliest version?

Thanks guys.

My System SpecsSystem Spec
.

08 Jun 2011   #2
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Hello mate.



Perhaps the boot sequence changed with the flash, is the HDD set as first boot device?
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I tried changing it, but the 750GB HDD isn't even listed.
My System SpecsSystem Spec
.


08 Jun 2011   #4
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Perhaps you should go back to the default settings, why did you feel the flash was needed, it seldom is necessary at all and a lot more risk than people realize, it should only be a last resort to try and fix a known issue.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #5

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I went to advanced, storage configuration. It shows my 750GB hard drive. :O? Why can't I boot from it lol.

Should I still try default settings anyway?
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #6
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

What's 'storage config' set at IDE or AHCI?
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #7

Windows 7 Ultimate x64
 
 

The SATA Controller is set to IDE. Should it be AHCI?
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #8
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Evilhugbear View Post
The SATA Controller is set to IDE. Should it be AHCI?

Whay was Windows 7 installed in IDE or AHCI?
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #9

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I don't know. What Is AHCI? I don't have any IDE devices, so I'm guessing AHCI
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #10
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Set the BIOS back to default and I bet all will be OK then; and leave well enough alone!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Motherboard doesn't see Hard drives after flash





Thread Tools



Similar help and support threads for2: Motherboard doesn't see Hard drives after flash
Thread Forum
Old CPU fan doesn't affix to new motherboard Hardware & Devices
external Hard Drives doesn't show in 'My computer' Hardware & Devices
IS this Motherboard compatible with 3tb drives. Hardware & Devices
Flash drives dangerously hard to purge of sensitive data News
Solved Windows 7 Setup Doesn't Recognize Hard Drives Installation & Setup
Flash drives & external drives won't install Drivers
Upgrading motherboard, and or hard drives Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:55 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33