Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win 7 install problems.

25 Aug 2011   #11
gregrocker

 

OK let's try troubleshooting the installation from the ground up.

Check for newer BIOS update on Computer or Mobo Support Downloads webpage. If none, Reset the CMOS: Clear CMOS - 3 Ways to Clear the CMOS - Reset BIOS.

While in BIOS setup, set SATA controller to AHCI first to try install, then IDE if it fails.

Unplug all other HD's, peripherals, try a PS2 mouse and keyboard if possible.

Proceed with install this way: Clean Install Windows 7. Use Custom>Drive options to delete all partitions, create new as you wish, then format before install.

Remove all but 2gb of RAM to try install. Test your RAM: RAM - Test with Memtest86+. Swap RAM sticks.

Test your HD by booting maker's diag/repair CD extended scan: HD Diagnostic

Wipe the HD using Diskpart to clear boot sector: SSD - HDD Optimize for Windows Reinstallation

Report back results of each step, exactly how install fails.


My System SpecsSystem Spec
.
26 Aug 2011   #12
Thorekong

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I got a new bios two days ago, not sure if u want me to reset it still?

have tryed to switch between the sata controllers but only the same, first the window where u can chouse if you want to start windows up in safe mode or what, but on the top it stands that windows wasn't able to start up so it said I should use the win 7 cd to repair the disks, but I have tryed every thing that I could find that could help me but still didn't work.
when I click start windows normal from the window it stops at the Starting Windows screen and when I try safe mode it only stands that it can't continue the installation in safe mode.
I have 2 disks plugged in now my ssd that don't show up in the bios and the disk I want to install win 7 , and I don't any ps2 mouse or keyboard here.
I have also had a clean install of windows nothing new happens, now i'm running the memtest, I will be back with more when it's done.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #13
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote:
I have 2 disks plugged in now my ssd that don't show up in the bios

You need to remove this HD Drive from the PC, or check out why the Drive is not showing in BIOS.
My System SpecsSystem Spec
.

27 Aug 2011   #14
Thorekong

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I have taken out the ssd drive but I want to know why the ssd doesn't show on my bios :S
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2011   #15
Thorekong

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okey now I have tryed both the Memtest and the HD diagnostic programs and both said they where fine so just to check I went back to the device manager and found some new errors. First was my G19 gaming Keyboard (Display Interface), there there was a Multimedia Audio Controller, and one RAID controller and two Unknown devices and I can't seem to get them uninstalled or disabled
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2011   #16
gregrocker

 

Try another keyboard, one HD plugged in with SATA controller in BIOS set to AHCI mode.
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2011   #17
Thorekong

Windows 7 Ultimate x64
 
 

It is on ACHI mode
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2011   #18
gregrocker

 

You originally wanted to reinstall to the SSD drive, but it isn't being detected in BIOS?

If so plug in only the SSD, check the BIOS to see if it registers now. Make sure it is cabled correctly and plugged in tightly.

If not does it register in another computer's BIOS?

If SSD won't register, make sure HD registers correctly.

Did you complete all of the steps given earlier? Wipe the HD?

Did you try IDE mode if AHCI fails?

What I do when troubleshooting fails is plug the HD in alone to another computer, do the install, then SysPrep the HD before moving it back to problem machine. SysPrep to move HD to another computer
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2011   #19
Thorekong

Windows 7 Ultimate x64
 
 

bah now I wish I had taken my server with me :P just moved btw so have not that much pc equipment here :S
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2011   #20
Thorekong

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Now I know what was the problem with my ssd, I had put it in the wrong hole :P but it is still the same problem :S
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win 7 install problems.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
ssd install problems
Hi, new and hope you can help Just purchased a crucial 256gb ssd V4, realised the boot up has to be ahci rather than IDE for full speed. Cloned the ssd, ut didnt boot due to AHCI. ok, so install win 7 as fresh on ssd, and tried loading software, its painfully slow. So am i best off reloading...
Installation & Setup
Problems with W7 SP1 install
I have this through using automatic updates but fails to install, if I choose get help and then troubleshoot and then Microsoft Fix it. The d/l box opens with a file called Mats_Run.Wind.....exe 754KB of which I have twice, if i run this then it opens a box to repair commen problems but this makes...
Windows Updates & Activation
install problems
i know my other thread was moved.. those bsod's were when i had windows up and running... now i cant get it installed. ive gone through the suggestions listed on the help list, and i just cant get it to install properly now when i try to boot from the HDD i get "BOOTMGR is missing - Press...
Installation & Setup
install problems
I have been trying to do a clean install of windows 7 with no success. I get through what appears to be a clean install on a formatted disk and windows7 comes back with an error message about an unexpected reboot and that I basically need to start over. I have tried 32b and 64b versions. This is...
Installation & Setup
Install problems
I am trying to install Win7 Pro 64bit. Brand new Biostar TA790GXE 128M MB with new AMD Phenom x4 9750 Quad Core, New 2GB RAM DDR2-8500 1066MHz (one stick), New SATA DVD, Existing IDE 160GB HDD, Existing 1.44MB 3.5" floppy, existing USB card reader, existing USB/PS2 mouse, existing PS2 keyboard. ...
Installation & Setup
Problems after install
I currently have Vista 64 bit on my laptop. I have tried to install windows 7 both as an upgrade an a clean install. It installs on my laptop and I am able to setup my accounts and install all of the windows upgrades. However, as soon as I turn off my laptop and try to turn it on I get to the...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:11.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App