Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: New CPU & MoBo, same HD

24 Aug 2011   #1

Windows 7 Professional x32
 
 
New CPU & MoBo, same HD

Hi
I am upgrading my CPU (from older AMD to new Intel i3 2100), motherboard (from older AMD based to new GIGABYTE GA-Z68MA-D2H-B3 Z68 R), RAM (from 1mb to 8mb). My optical drive is also new. In addition, I have previously used a peripheral DVI video card but will now use the on board video. My HD is a WD 1TB 3mb/sec (SATA) on which I have previously loaded Windows 7 Professional. I thought I'd be able to just move the HD to the new rig, but the operating system gets hung up - won't boot.

Do I need to essentially reload the OS on the HD with the new rig, or is there some type of repair I can perform?

Thanks

My System SpecsSystem Spec
.

24 Aug 2011   #2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Take a look at this tutorial:
Windows 7 Installation - Transfer to a New Computer

or
Run Paragon Adaptive Restore CD on the new PC, before starting up for the first time,
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2011   #3

Windows 7 Professional x32
 
 

Thanks - very helpful.

If I go w/paragon Adaptive restore, do I boot from the optical drive?
My System SpecsSystem Spec
.


24 Aug 2011   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Yes, you need the liveCD.
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2011   #5

Windows 7 Professional x32
 
 

Thanks.
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #6

Windows 7 Professional x32
 
 

hi theog
So, I used the tutorial to run the sysprep.exe with the hard drive on the old computer rig. It didn't work, but was able to find information on line about disabling windows media player sharing service (along with a few other services), and then sysprep ran. I then moved the hard drive to the new rig. It started OK - "Starting Windows", then "Setup is starting services", but then I get a window that says, "Windows could not complete the installation. To install windows on this computer, restart the installation". I did so several times, but each time, it fails in the same way. Any ideas on how to proceed?
thanks
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #7
Microsoft MVP

 

Try entering Device manager using the method at the end of this tutorial to uninstall any Devices showing in error to get installation to complete so you can install them from desktop: Device Manager - Access During Windows 7 Installation

Have you tried running Paragon Adaptive Restore CD? If it fails, do you have a backup image of the original install you could apply to run PAR on?
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #8

Windows 7 Professional x32
 
 

I am at work now and will try your suggestion when I get home this afternoon.

I have not tried the Paragon Adaptive restore CD - don't have it. Tried to access online and, while free, it is not immediately available to download.

Thanks!
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #9

Windows 7 Professional x32
 
 

hi gregrocker
I worked my way through the process as described in the tutorial. There are several "Other devices" with a yellow exclamation point under Device Manager, and I disabled them - all but the USB controller as I was concerned that doing so would make my mouse stop working. Unfortunately I am still getting the window, "Windows could not complete the installation", etc. Two questions: 1) should I be uninstalling rather than disabling, and 2) should I also disable/uninstall the USB controller?

Thanks
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #10

Windows 7 Professional x32
 
 

In follow-up, I disabled the USB controller as well, and still no success. Please advise.

At this point, is it possible to put the HD back in the old rig and boot up?

Thanks
My System SpecsSystem Spec
Reply

 New CPU & MoBo, same HD




Thread Tools



Similar help and support threads for2: New CPU & MoBo, same HD
Thread Forum
Solved PCI-e 3.0 GPU + MoBo + Ivy CPU = PCI-e 2.0 ??? Graphic Cards
Mobo not detecting HDMI? - ATI Radeon HD 4250 onboard ASUS mobo Hardware & Devices
switching from 1366 to 1155 then switching mobo to ib mobo PC Custom Builds and Overclocking
MOBO baked. Need to maintain 7 OS and files from HD on new MOBO General Discussion
Want to buy a new cpu and mobo Hardware & Devices
Is this mobo + this CPU? Hardware & Devices
Mobo hot!!!! Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:31 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33