Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Installation stalls at "Setup is starting"

04 Aug 2009   #1

Vista Home Premium
 
 
Installation stalls at "Setup is starting"

I am having a problem with the installation of Windows 7 on my laptop, currently running Vista. I have tried a Clean install from both a DVD and a Bootable Flash drive, both sit at "setup is starting" any suggestions?
Setup went fine on my desktop machine that was running XP
Thanks

My System SpecsSystem Spec
.

04 Aug 2009   #2

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by seattle View Post
I am having a problem with the installation of Windows 7 on my laptop, currently running Vista. I have tried a Clean install from both a DVD and a Bootable Flash drive, both sit at "setup is starting" any suggestions?
Setup went fine on my desktop machine that was running XP
Thanks
seaattle

Was the image (iso) the same for the xp machine and vista machine? If not maybe bad image, if so maybe bios setting. could you tell us more abt the install and your system.

TIA

Ken
My System SpecsSystem Spec
04 Aug 2009   #3

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Did you try running the installation from within Vista using a virtual drive ?

The free ( unregistered ) version of PowerIso will be fine for that.

Just click where it says download - install it.

http://www.poweriso.com/

Use Vista Disk Management to make another partition.

Set 1 virtual drive - pick up the 7 iso - rt click the new extra dvd drive you see - select Install - point it at the new partition you just created.
My System SpecsSystem Spec
.


04 Aug 2009   #4

Vista Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
seaattle

Was the image (iso) the same for the xp machine and vista machine? If not maybe bad image, if so maybe bios setting. could you tell us more abt the install and your system.

TIA

Ken
Thanks Ken, I made a couple different copies of the dvd so im sure its fine, but wasnt sure about the speed of it so i made the flashdrive, the machine is a newer acer 6930 laptop, vista premium SP1, 3GB memory, Intel Core 2 Dup 2 Ghz, 32 bit system. Drivers seem up to date.
My System SpecsSystem Spec
04 Aug 2009   #5

 

Try having a look at this. It's from Windows 2000 but the principles are the same. Eliminate what's causing the problem.
Windows Setup Hangs When "Setup Is Starting Windows" Screen Appears
I would start with things like webcam, infra red port if it has them.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2009   #6

Vista Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SIW2 View Post
Did you try running the installation from within Vista using a virtual drive ?

The free ( unregistered ) version of PowerIso will be fine for that.

Just click where it says download - install it.

PowerISO - Create, Edit, Compress, Encrypt, Split, Mount, Extract ISO file, ISO/BIN converter, Virtual Drive

Use Vista Disk Management to make another partition.

Set 1 virtual drive - pick up the 7 iso - rt click the new extra dvd drive you see - select Install - point it at the new partition you just created.
Tried it ... still same problem, sticks at setup is starting, must be hanging on something? Keep the suggestions coming, something is sure to work.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2009   #7

Null
 
 

Have enough free space? Have other programs running? Have security programs keeping things locked down? Special drivers for Hd? Pending installation's requiring reboot? Windows update is current and fully updated? Have you done a system cleanup recently?

I'd extract the iso to a folder on the root drive and just run the installation from there.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2009   #8

 

Did you try disabling devices in BIOS to see if it gets past the 'setup is starting' screen?
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2009   #9

Vista Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Frostbite View Post
Did you try disabling devices in BIOS to see if it gets past the 'setup is starting' screen?
Yes, I tried , I disabled the web cam, the bluetooth, there is no anti virus running. I've checked drivers, cleaned registry.
Ive tried setup from DVD, From fashdrive, from virtual drive, partitioned hard drive. nothing farther tha... "Setup is Starting".....
Must be something with the Acer that it doesnt like.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Installation stalls at "Setup is starting"




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:41 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33