Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Drives Found in W7 install, trying clean install on HP DV4 1228CA

30 Oct 2011   #1
mk17

Ultimate 7 x64
 
 
No Drives Found in W7 install, trying clean install on HP DV4 1228CA

Hi all, I'd appreciate any help I can get on this, my laptop hdd died a few days ago and I've been pulling my hair out trying to install w7 on a brand new HDD i bought.

Specs:

HP Pavilion DV4 1228CA
Systemboard ID 30FB
AMD Turion X2 Dual Core Mobile RM 72
4Gigs of RAM DDR2
BIos F55
Factory Install, VISTA


New HDD I'm trying to install: Seagate Momentus 7200.4, 500gb

Replacing: Fujitsu250gb MHZ2250BH G2



Process:
- I boot into Windows Installation and select language.
- Shift + F10 - Diskpart - List Disk = NO FIXED DISKS FOUND
(I can see the new drive when I attach it to my desktop pc via USB enclosure, so I know it's not faulty.)

- Where do you want to install windows? - Load Drivers - I found the AHCI SATA driver here: Software & Driver Downloads HP Pavilion dv4-1228ca Entertainment Notebook PC - HP Customer Care (Canada - English)

and used the W7 86x version on my USB key. It seems to load fine, but the result is still: "No Drives Found"

I don't know where else to look for the appropriate drivers. Seagate does not provide any and there are no other drivers on the HP website.

I managed to flash the BIOS with a new version just before my old HDD crashed (it was on the fritz so I managed to back up my data on a USB)

- I've also tried the Clean Installation Guide posted here, no difference.
- I've tried formatting it in Disk Management, still no detection.


I've looked at many forum topics here and it points to an SATA non-detection issue?
or could it be that I"m installing Windows 7 Ultimate on a VISTA machine and it's not accepting it? I bought this new hdd thinking I could just put it in and install with no fuss but 4+ days later it's a giant headache and I can't return the hdd if I wanted to.

There's a pin (primary slave) on the Seagate that was not on the original, but there are no jumper pins, could this be the problem?

I'm at loss at what to try but I need to get this up and running for my work. Can anyone help me? I would be happy to provide more details if necessary. Thank you for your time.

Mike


My System SpecsSystem Spec
.

30 Oct 2011   #2
kegobeer

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

When you boot into BIOS, is your drive listed?
My System SpecsSystem Spec
30 Oct 2011   #3
mk17

Ultimate 7 x64
 
 

Hi kegobeer,

thanks for the reply,

No, it's not listed in the boot sequence. And there is no SATA Native option either... damn HP.

Oh, and I cannot install XP on it either, it gives me a BSOD with an Error I can't remember. Research showed me that the error was due to trying to install XP on a VISTA locked machine.
My System SpecsSystem Spec
.


30 Oct 2011   #4
kegobeer

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

You can't install anything on it because the computer doesn't even know there's a drive installed. Your problem has nothing to do with Windows.

Since you don't see it in the BIOS, you probably need to change your IDE/SATA/RAID setting in the BIOS. If it's on IDE, switch it to SATA, then reboot.
My System SpecsSystem Spec
31 Oct 2011   #5
mk17

Ultimate 7 x64
 
 

Thanks, but I mentioned that I can't change my SATA/IDE settings in BIOS. Not available on this laptop.
My System SpecsSystem Spec
31 Oct 2011   #6
kegobeer

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Have you contacted HP support for help with it?
My System SpecsSystem Spec
31 Oct 2011   #7
gregrocker

 

You need to get the HD recognized in BIOS setup. Try plugging into another SATA port. Check or replace the cabling. There are no jumpers on a SATA HD for Master/slave etc.

Where did you get Win7? If you downloaded the ISO, verify it's integrity or download another, write to USB flash stick using Universal USB Installer with WIn7 in dropdown menu. Boot under USB, REmovable, or HD's using one-time BIOS Boot Menu key with HD set first to boot in BIOS setup.
My System SpecsSystem Spec
31 Oct 2011   #8
mk17

Ultimate 7 x64
 
 

Hi Kego, Greg,

I managed to get it detected. You were right about it not being a Windows 7 issue.

I'm just going to post this here in case someone stumbles upon this in 2 years time and is pulling their hair out like I have these past few days.

I came upon this after trying driver after driver and verifying my ISO backups. A friend asked me if the jumpers were in the right configuration. I suspected this might have something to do with it but didn't think it'd be so simple after hours of researching the net.

My Seagate momentus came with no jumpers but an open pin configuration. However, when I set the pin configuration with an old jumper I found, it suddenly detected. The reason? The Mobo wasn't fast enough to keep up with the 3.0 Gbps data transfer speed. You need to limit it to 1.5 Gbps with the jumper.

Here is the configuration that may help. http://support.seagate.com/kbimg/48-8.jpg

Here is the link for Seagate troubleshooting. The BIOS does not detect or recognize the ATA / SATA hard drive.

The website is pretty poor... so was AMD's. I'm not surprised so many people have problems.

Anyways, thanks for your ideas and replies. I appreciate the time you took. I am now running through the windows installation. Hopefully it will be smooth from here-on-in. I hope this will help other people out in the future. Good luck.
My System SpecsSystem Spec
31 Oct 2011   #9
gregrocker

 

Very nice to know that these speed-regulating jumpers on SATA HD's might come into play in this way. Thanks.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Drives Found in W7 install, trying clean install on HP DV4 1228CA




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
No Drives Found for Windows 7 clean install - new system
I have built a computer and I am quite stumped by this issue Gigabyte H77M-D3H ver 1.1 board 8 GB ram Intel 2105 i3 CPU Adata SSD SP900 256GB SSD Silverstone 500w psu Pinoneer DVD RW Windows 7 Home Premium with SP1 OEM disk.
Installation & Setup
Clean install of Win 7, drive not found
So I guess I should start off by saying I am new to this forum and definitely not as knowledgeable on computers as everyone else here. With that being said, I hope that you guys would be kind enough to assist me with my issue. I have a pretty basic desktop computer (CQ5600Y) that broke down on...
Drivers
Clean install planning with 2 drives, one SSD one HDD
I have been having issues with my system for some time, and have never been able to create a restore point that didn't disappear after a reboot. I was hoping SP1 would solve things, but no luck. After spending a few hours reviewing posts, I've concluded I need to do a clean install <sigh>, and...
Installation & Setup
clean install -2 drives
Hi , new to forum and my first post. Presently running XP home, want to install Win 7 Home Premium. I have two internal drives , one the second drive Can I safely do a clean install on c-drive without backing up the data on d-drive. thanks for any help.
Installation & Setup
Clean install to Win7, no drivers found?
I've been searching for an our or so all over trying to find something that helps me with this problem, but nothing seems to be working. I have an HP dv6780se Pavillion Laptop. I put a new hard drive in it to restore and the restore disks are working correctly. It will install windows vista,...
Installation & Setup
After clean install and malware scan i found this .. !!
Hey guys .. I have install windows 7 Build 7264 X64 on my desktop ..it was a clean install.. I did a malware quick scan using Malwarebytes' Anti-Malware and here is the report: Malwarebytes' Anti-Malware 1.38 Database version: 2367 Windows 6.1.7264
System Security

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:13.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App