Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Installation stops during Completing Installation step


13 Sep 2009   #1

 
Installation stops during Completing Installation step

When doing a clean installation Windows 7 everything seems to work fine until the middle of the Completing Installation step. At a point in it the installation says "Setup will continue after starting Windows" and the system begins a reboot. It shuts down, starts the reboot, has the Starting Windows message showing, the four little spots of color move around and grow larger and then merge into the windows symbol but then all action stops. No hits on the HD and the CD reader stops.

Any suggestions about what is causing the problem or what to do?

My System SpecsSystem Spec
.

13 Sep 2009   #2

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Buddy Kidd View Post
When doing a clean installation Windows 7 everything seems to work fine until the middle of the Completing Installation step. At a point in it the installation says "Setup will continue after starting Windows" and the system begins a reboot. It shuts down, starts the reboot, has the Starting Windows message showing, the four little spots of color move around and grow larger and then merge into the windows symbol but then all action stops. No hits on the HD and the CD reader stops.

Any suggestions about what is causing the problem or what to do?
I suspect the video driver. can you boot into safe mode? if so you can get and install the driver for your card. You could really help by finishing your system specs when you resolve your current situation

Ken
My System SpecsSystem Spec
13 Sep 2009   #3

 

Thank you for your quick reply. No it will not boot up in safe mode. It gets to a point where it is loading some drivers and then stops.

The computer is a Toshiba Satellite M45-S355. I have run the Windows 7 Tool program on it and it said there should be no problem loading Windows 7 but that I may need to update some drivers after installation for some functions to work properly. It seemed to be talking about some of the special buttons which I don't care about anyway.

I will attempt to complete the information about the computer now.
My System SpecsSystem Spec
.


13 Sep 2009   #4

64-bit Windows 8.1 Pro
 
 

Hi ... are you attempting a Clean install or an upgrade ... it makes a big difference... also, more detailed information on your setup will give us more information to go on...
My System SpecsSystem Spec
13 Sep 2009   #5

 

It is a clean install. I just filled out the system specs.
My System SpecsSystem Spec
13 Sep 2009   #6

Windows 7
 
 

I have exactly the same problem, i would be helped a lot if someone knew the problem
My System SpecsSystem Spec
14 Sep 2009   #7

windows xp but want windows 7
 
 

I have the same problem. Ive been trying to install Win 7 since the early beta days but every time its the same problem, when it needs to reboot for the second time it just hangs at the windows logo. My computer is a bamboo (no brand) Its a intel dual core 2.66 with a ati x1600 card and 2 gb ram. i have tried clean installs and upgrades with the same result. hope any one can help us
My System SpecsSystem Spec
14 Sep 2009   #8

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I had these types of problems on a couple machines. Just clearing the cmos fixed it in both cases.

Of course I had to re-enable my sata drives and other important parmeters but it fixed the installation problems first time I tried.
My System SpecsSystem Spec
14 Sep 2009   #9

Windows 7 x64 finally!
 
 

I had a similar problem twice: once it was the processor and there was no solution rather than replacing it. It was an AMD 4200+, so it doesn't seem to be the case here.
Second time (another machine) was patience, I had to wait ~20 minutes or half an hour until anything happened. Then the installation continued normally. I am not saying it always happens, I have seen several ppl saying it gets stuck there forever, but it might be worth trying to just wait a bit.
My System SpecsSystem Spec
14 Sep 2009   #10

 

Quote   Quote: Originally Posted by wallyinnc View Post
I had a similar problem twice: once it was the processor and there was no solution rather than replacing it. It was an AMD 4200+, so it doesn't seem to be the case here.
Second time (another machine) was patience, I had to wait ~20 minutes or half an hour until anything happened. Then the installation continued normally. I am not saying it always happens, I have seen several ppl saying it gets stuck there forever, but it might be worth trying to just wait a bit.
I appreciate the suggestion but alas I have let it set overnight and it did not restart.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Installation stops during Completing Installation step




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:28 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33