Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Installer not recognizing hard drive

09 Sep 2012   #11
gregrocker
Microsoft MVP

 
 

Test the HD using maker's HD Diagnostic extended CD scan
followed by Disk Check run from installer Command Line


My System SpecsSystem Spec
.

09 Sep 2012   #12
raw157

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okay, from everything I've read the way my hdd works is like it is a raid setup.
The link you sent me said it may not work with a raid setup.

I did run the built in hp hard disk test and it passed both tests.
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2012   #13
gregrocker
Microsoft MVP

 
 

Do you have two HD's configured into a RAID array?

If not then enter BIOS setup, set SATA controller to AHCI to try install. If that fails, try IDE.

If so I would unplug one HD and do the same unless you want RAID. Win7 doesn't much like it though.
My System SpecsSystem Spec
.


09 Sep 2012   #14
raw157

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I don't have the drives plugged in. This is stock from hp. I looked earlier at changing the ide thing like you mentioned but could not find it in the bios.
Where is it usually?
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2012   #15
gregrocker
Microsoft MVP

 
 

Under storage controllers or HD. You can access your mobo manual on the HP Support Downloads webpage to study this fully.

Do you have a newer BIOS update available from there?

Please update your system specs in bottom left of your post since it says you built your HP.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2012   #16
raw157

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I appreciate all your help.
I fixed it earlier this evening. I booted into a live linux distro and just deleted everything on the disks, formated then installed windows with a usb.

Again, appreciate the help!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Installer not recognizing hard drive




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 not recognizing size of new hard drive?
The good news: I was able to successfully replace my ailing 750gb hard drive with a 1TB hard drive. The better news: I was even able to restore from a windows image backup! One problem -- when I right-click "properties" to check the available space on my drive, it still shows used and free...
Hardware & Devices
Windows 7 not recognizing external hard drive
I have windows 7 64 bit and I'm trying to copy data from my old desktop which won't boot up anymore to my laptop. It is a 3.5 inch sata hard drive which I connected to a usb external hard drive dock. But when I plug it in windows just doesn't recognize it and it doesn't appear in windows explorer....
Hardware & Devices
Windows 7 not recognizing second hard drive
http://icons.sevenforumscdn.com/images/styles/window7/statusicon/user_offline.gif http://images.designermediacdn.com/images/styles/window7/buttons/report.gif Internal hard drive keeps disappearing Windows 7 Ultimate SP1 64 bit For some reason my secondary...
General Discussion
Not recognizing all the hard drive - 300 of 500 GB showing
Hi hi, This doesn't seem to me to be particularly a ubuntu or windows problem, though i made the problem through windows. so I'll post it here and on a Ubuntu forum and cross my fingers someone will be able to help. SO My computer had too many failed OSs and partitions on it, and I got a...
General Discussion
Windows 7 Not Recognizing External Hard Drive
I just got a Seagate Barracuda 1.5 TB internal hard drive. Model Number: ST315005N1A1AS-RK. And I put it into a Rosewill external enclosure. I live at college so my father formatted it for me before sending it to me at college using Windows XP x86. My father moved some files onto it before...
Hardware & Devices
Not Recognizing Hard Drive
Windows 7 doesn't seem to recognize my hard drive during installation. The hard drive, along with the computer, are brand new. In my bios it says: IDE Channel 1 Slave The hard drive is a 500GB Western Digital Caviar Blue and the motherboard is a Gigabyte MA785GT-UD3H.
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:16.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App