Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 Clean Installation from USB 3.0 fails

13 Sep 2012   #1
DiracDeBroglie

Window 7 Home Premium 64-bit
 
 
Windows 7 Clean Installation from USB 3.0 fails

Hi folks,

Got Windows 7 Clean Installation over the computer's USB 3.0 port done without too many problems but with some hassle anyhow.

For the clean installation I followed the procedure of GreGrocker Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7 and put the whole installation onto a 4GB USB Flash Drive.

From the computer's USB 2.0 ports there was no problem whatsoever and Win7 got installed very quickly.

However, over the computer's USB 3.0 port things weren't easy. I finally got it done by uploading the proper USB 3.0 Root Hub and Controller drivers *.ini and *.sys files.

Strangely enough, at first everything went well over the USB3 port and the WinPE environment with its RAM drive (X:\) got deployed correctly. The only sensible explanation for that is that the computer's BIOS used the appropriate and build-in USB3 driver to do that part of the job.

However, once the the installer (located in the X: drive) was about to install Window 7 on the system HDD, it asked me for a CD/DVD driver. I loaded the appropriate USB3 drivers at that stage and the installation process continued over the USB3 port.

I had a closer look in the RAM drive (X:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\), and indeed, there are no USB3 drivers present anywere in that folder, only USB2 drivers where in there, named: usb.inf_amd64... and usbpor.inf_amd64...

So I was wondering, as USB3.0 is so common and the future standard, why aren't there any USB3 drivers in that folder present?
Is there any possibility that the creators of the Win7 Clean Installation files (Digital River, or My Digital Live) could put USB3 drivers in the Win7CI package?

j.


My System SpecsSystem Spec
.
13 Sep 2012   #2
gregrocker

 

Best to use a USB2 port for install since few USB3 drivers are in the Win7 w/ SP1 installer until SP2 is released. If Updates doesn't provide it then import the driver from the PC model's Support Downloads webpage.

Thanks for reminding me this needs to be added to the Clean Reinstall tutorial.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 Clean Installation from USB 3.0 fails




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Clean Windows 7 SP1 Install Fails First Reboot - What to do?
Okay, I'm trying to install Windows 7 Pro SP1-U 32-bit onto a formatted but unallocated C drive/partition using a full official SP1-U DVD. Everything worked smoothly through the point of the first automatic reboot, but I have a basic question: Windows did NOT tell me to remove the DVD first. ...
Installation & Setup
Windows 7 Fails to finalize installation
Hey guys....my Wife's computer was messing up on her and was giving us a few different problems. I did a clean install on it and when it gets to the finalization it just stays there and won't go any further...it stayed there for over an hour and when i left it overnight the system was unresponsive...
Installation & Setup
Windows 7/Vista Installation Fails
I'm back with another issue. I'm setting up a PC for recording TV and it needs Windows 7 or Vista as the OS (since they come pre-installed with Media Center). This is the PC. The specs are also included: Shuttle XPC Barebone It contains 2GB DDR2 ram and a 500GB Seagate HDD. During the...
Installation & Setup
Windows 7 installation fails
I have my current OS which is Vista ultimate and decided to upgrade it to windows 7. But first i reformatted my computer with a fresh installation of VIsta ultimate and then installing the drivers. And then i upgrade it to Windows 7. All went right, but then after that when i almost arrived at...
Installation & Setup
Windows fails to start after clean install
A rather peculiar problem I have encountered. I consider myself a very experienced user, many years of computer building and OS installing. This one has me stumped. I have an older PC, a GA07N400S-L mobo with 512mb memory, Sempron2600 processor. All basic hardware is currently disabled,...
Installation & Setup
Two issues: Upgrade install of W7x86 fails and W7x64 fails to clean install
Clean installing W7 x86 is no problem. But 1) upgrading Vista x86 to W7 x86 fails and automatically rolls back to Vista, and 2) attempt to clean install W7 x64 results in BSOD when rebooting to finalize the process. Any suggestion would be appreciated.
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App