Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Installation problem

31 Aug 2013   #31
login123

Windows 7 Home Premium
 
 

Theog, the only thing I don't remember on the win 7 disk is that 128 mb partition called "Other".
Does that look normal to you?
It may be normal, I don't know, but I don't remember seeing it before.
I don't have a screenshot of the HDD before this problem started.


My System SpecsSystem Spec
.
31 Aug 2013   #32
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Screenshot in post 21, MSR partition.
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2013   #33
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

What setting do you in BIOS?
Installation problem-capture-csm.png


Can you post a screenshot of One Time Boot Menu.


My System SpecsSystem Spec
.

31 Aug 2013   #34
login123

Windows 7 Home Premium
 
 

That picture in my post 17 shows a 100 mb "System" partition and a 128 mb "other" partition.
That picture in your post 21 shows only a single 200 mb EFI partition.
Mine doesn't look right and I don't know enough about it to be sure.
Is it maybe because of the GPT formatting?
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2013   #35
login123

Windows 7 Home Premium
 
 

Question: What setting do you have in BIOS
Answer: I don't have any screen or choice that looks like yours. I must assume that this BIOS will accommodate UEFI or Legacy, since it did before.
How it is set now is shown in the pictures in post #24. I think that's what that shows.

Question: Can you post a screenshot of One Time Boot Menu.
Answer: The top 2 pictures in post 5 are the boot menu as it was in 2012, working fine.
The next picture in post 5 is the boot menu as it is now. Works, but buggy.
If you navigate through the BIOS screens to "Boot Menu" those are what you get. I just assume it is the "one time boot menu". Is it?
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2013   #36
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by login123 View Post
that picture in my post 17 shows a 100 mb "system" partition and a 128 mb "other" partition.
That picture in your post 21 shows only a single 200 mb efi partition.
Mine doesn't look right and i don't know enough about it to be sure.
is it maybe because of the gpt formatting?
yes.

Installation problem-uefi-010-111111.png


My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2013   #37
login123

Windows 7 Home Premium
 
 

OK, got it. Thanks.
If those pictures already posted up don't answer the questions, I don't know how to answer them. Those are all there is, afaik.
My System SpecsSystem Spec
01 Sep 2013   #38
gregrocker

 

I think what I'd do is reinstall Win7 in Legacy mode to an MBR formatted disk. These are normally preset in BIOS but if you cannot find the related settings then boot the Win7 installer in Legacy mode, delete all partitions during install, see if it will create and format NTFS primary partition(s) for you.

Everything needed is here for a perfect Clean Reinstall OEM

If you leave the XP HD plugged in it should configure a Windows Dual Boot menu, or you can unplug it to keep using the BIOS to choose HD to boot.
My System SpecsSystem Spec
01 Sep 2013   #39
login123

Windows 7 Home Premium
 
 

Thanks a million for all the help so far. I do not underestimate the effort involved.
Will check here daily for new suggestions. Will post back whatever develops.

Am now weighing options.
My System SpecsSystem Spec
02 Sep 2013   #40
login123

Windows 7 Home Premium
 
 

I finally got the machine to boot into win 7 even with the win xp drive plugged in. Like before.
What I did was repartition the win xp drive as shown, then run startup repair 3 times.
Also restored the BIOS to default.

Thought it was fixed, but it will only do that until the first time I force it (from the boot menu) to boot into win xp.
After that, it will only boot win xp, regardless of which drive you select in the boot menu.
Then if you run startup repair again, it will boot into win 7 OK until the next time you boot win xp.

Fwiw, the win xp drive always did show up in the windows 7 explorer as drive F:

Diskmgmt and Windows 7 explorer screenshots.

. . .

Any of that provide any clues?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Installation problem




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 boot problem and installation problem.
When I try to boot into windows 7, it keeps running the boot fixing thing. After its finished it runs again. So I decided to re install windows 7. But I need more storage to install it. How can I boot into windows 7 when it cant get fixed by boot solver or it cant be re installed?
Installation & Setup
Problem during win 7 installation by USB. help!!!!
hello. i have dell studio 1458.320gb hdd. i always install win 7 on my laptop with bootable usb. but this time after formatting c drive when i pressed "next" to continue setup i got this message. "unable to create new system partition or locate existing system partition .please see setup log...
Installation & Setup
Help, Big installation problem, 11th time installation fail
Win7 64bit: While I am attempting to install a driver on cd rom, the disc suddenly crashed inside the rom and it also crashed the cd rom, then the OS remains the same so I tried shutting down the PC, but while shutting Down, BSOD suddenly flashed on my screen, I disregarded it, since I think it's...
Installation & Setup
installation and un installation problem in skype
i have dell inspiron laptop running windows 7 64 bit which came preconfigured with skype version 4.2.i updated skype to version 5.0 but this time while upgrading i gave path for program files as my E drive. now today when i tried to upgrade skype to 5.1 it always gives me "skype is already...
Software
HDD Installation Problem
Finally installed my new SSD. I plan to install W7 64 bit on it for dual boot with Vista X86. First attached physically on SATA 4 (0 and 1 is running my two Raid disks and 2 & 3 are my DVD players), next went into BIOS and activated disk 5. Booted and went into Disk Mangement and was asked if I...
Hardware & Devices
Installation Problem
I'm trying to install Windows 7 on an LS800, and I keep running into the same error message: "Windows was unable to update the boot configuration. Installation was cancelled." Since I was running a clean install, I set the BIOS to boot from the CD first, then the HDD. Computer specs:...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:15.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App